Zsidó sportolókról nyílik kiállítás

2012. augusztus 10. 08:45

Egykori zsidó sportolóknak állít emléket a Magyar Zsidó Múzeumban hétfőn nyíló, Egykor nekik szólt a himnusz című kiállítás. A tárlaton többek között Hajós Alfréd, Petschauer Attila, Székely Éva és Keleti Ágnes sikereit is felidézik.

2012. augusztus 10. 08:45

Egykori zsidó sportolóknak állít emléket a Magyar Zsidó Múzeumban hétfőn nyíló, Egykor nekik szólt a himnusz című kiállítás. Faragó Vera, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállításon az MTK 1888-as megalakulásától az 1956-os melbourne-i olimpiáig terjedő időszakból 15 zsidó származású sportolót mutatnak be. „Nem fegyvernemek és olimpiai számok szerint, nem az elért eredmények alapján állítottuk össze a tárlatot, hanem a sportolók zsidó sorsának alakulását vettük figyelembe és három csoportra osztottuk őket” – fejtette ki. 

Az elsőben azok a sportolók szerepelnek, akik túlélték a holokausztot és nemcsak sportteljesítményükkel, hanem életük egyéb tevékenysége révén is teljes életet élhettek. Köztük van Hajós Alfréd, Kronberger Lili műkorcsolyázó, Weisz Richárd birkózó, ökölvívó, és Barna Viktor huszonkétszeres világbajnok asztaliteniszező. A második csoportban többek között Braun „Csibi” József és Weisz Árpád futballista, valamint Brüll Alfréd szerepel. Ők nem élték túl a holokausztot: munkaszolgálatban vagy koncentrációs táborban haltak meg és ma is jeltelen sírban nyugszanak. 

A harmadik blokkba tartozik Keleti Ágnes, Székely Éva nemzedéke és Elek Ilona, akik nemcsak a 30-as és 40-es években értek el sportsikereket, de túlélték a holokausztot, a nulláról újrakezdték és így lettek olimpiai bajnokok – magyarázta a kurátor. 

A tárlaton láthatók lesznek a sportolók érmei, Kronberger Lili korcsolyája és nagyméretű olajportréja, Petschauer Attila sisakja és kardja, valamint személyes tematikájú fotók és cigarettatárcák is. Székely Éva melegítőjét és emblematikus könyvét, a Sírni csak a győzteseknek szabad!, valamint a Jöttem, láttam… Vesztettem? és a Megúsztam című kötetét is bemutatják a közönségnek. A tárgyak és dokumentációk egy részét a Magyar Sportmúzeum ajánlotta fel. A tárlat november 13-ig tart nyitva a Magyar Zsidó Múzeumban. 

Összesen 514 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. augusztus 13. 11:54
Vándor kiállítás?
absinth
2012. augusztus 12. 22:38
"De amiket te irtál, az ne is haragudj marhaság." Fel se tételezed, hogy tudom : annak tünik? Kár. Minden esetre kevésbé marhaság, mint "kitehetem-e a 12-éves unokám egy inzultusnak pl. azért, mert angolul kommunikálunk a 2-es villamoson, " Már meg ne haragudj ! Ilyent kizárólag egy külföldi mond. Azt se mindegyik !Erre egyetlen válasz van " mennj le édesfiam " Fölösleges volt a kioktatásod , mert normális ember az SS-t nem hangsúlyozza ki. Egy zsidó hölgynek pláne nem. Sajnálom, nálad van a Fekete Péter !
Krupp Skya
2012. augusztus 12. 21:36
Minden évben ki kellene sorsolni 120.000 olimpiai aranyérmet a kommunisták között a megfeszített, idegölő sok tudományos munka miatt ( földreform, adóreform, árreform, bérreform, hazugság és igazságreform, nyugdíj elvonó reform reformreformja és annak a reformja. valamint a 22.000 milliárd adóságreformja antiszemita kutat- ás) nem érnek rá sportolni.
kjkj945
2012. augusztus 12. 16:41
SS "Spiritus Sanctus" azaz Szent Lélek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!