2013 Közép-Európa éve lesz a magyar külpolitikában

2013. január 22. 14:41

Magyarország idén a Közép-európai Kezdeményezés és a visegrádi négyek vezetője is lesz. A KEK-elnökséghez kapcsolódó események kedden kezdődtek Budapesten.

2013. január 22. 14:41

Közép-európai évnek nyilvánították 2013-at a magyar külpolitikában, hiszen az ország egyidejűleg tölti be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) és a visegrádi csoport (V4) elnöki tisztét. A KEK-elnökséghez kapcsolódó események sora kedden, a nemzeti koordinátorok ülésével kezdődött meg. A KEK élén 2013 elejétől, a V4-csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) élén pedig 2013 közepétől áll egy évig Magyarország. A Külügyminisztérium korábban közölte: a KEK elnökségi naptárában mintegy huszonöt rendezvény szerepel, ezek közül a második félévben rendezendők egyúttal a V4-hez is kötődnek.

A hivatalos megnyitót, egyúttal a tagállamok nemzeti koordinátorainak idei első ülését kedden rendezték meg Budapesten. A nemzeti koordinátorok legközelebb áprilisban Londonban, majd júniusban Bécsben, októberben Triesztben, végül november végén-december elején ismét Budapesten üléseznek. Az elnökség keretében februárban nemzetközi konferenciát szerveznek Közép-Európáról a Magyar Külügyi Intézetben, márciusban pedig a multikulturalizmusról tartanak workshopot a KEK-országokból érkező egyetemi hallgatóknak. Áprilisban miniszteri találkozót rendeznek a környezetbarát növekedésről és a vidékfejlesztésről. Ugyancsak áprilisban lesz egy workshop a válságkezelésről és a politikai reformokról a kelet-közép-európai régióval kapcsolatban, májusban pedig a turizmus kérdéseiről egyeztetnek a térség szakértői.

Szeptemberben Közép-Európa növekedési lehetőségeiről lesz szó egy újabb miniszteri találkozón. Szintén szeptemberben üzleti fórumot szerveznek nagyvállalatok vezetőinek, hogy előmozdítsák az üzleti együttműködést a térségben. Októberben a Rio+20 globális akciótervről és a víz témájában tervezett ENSZ-konferenciáról tanácskoznak a KEK-delegációk. Ősszel vitatják meg az egészségügyi ellátórendszerek modernizációjának lehetőségeit a térségben. Novemberben nemzetközi konferenciát rendeznek az első világháborúról, decemberben pedig a hatékony közigazgatásról tartanak workshopot. Az év végén Magyarország átadja a KEK-elnökséggel járó feladatokat Ausztriának.

A KEK megalakulásának előzménye az az 1989-es olasz-osztrák-magyar-jugoszláv együttműködés, amelyet Olaszország kezdeményezett a szorosabb gazdasági, tudományos és kulturális kooperáció kialakításáért. A szervezetnek ma 18 ország a tagja: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A KEK tagállamai közül kilenc tagja az Európai Uniónak, Horvátország pedig rövidesen hivatalosan csatlakozik az unióhoz.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. január 22. 15:04
Közép-Európa az Európa központi területén fekvő országok gyűjtőneve. Ide tartoznak a németnyelvű államok, és az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott volt kommunista avagy a „visegrádi országok”. Ausztria Csehország Lengyelország Liechtenstein Magyarország Németország Svájc Szlovákia Szlovénia És a másik 9????????
tarackos
2013. január 22. 14:53
Elárulok nektek vmit feleim: ez egy újabb sikertörténet lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!