Martonyi: A gazdasági siker legitimálja a bel- és külpolitikát

2013. február 07. 11:39

A külügyminiszter szerint a gazdasági siker egyaránt legitimálja a bel- és külpolitikát, ami igaz Európára, Közép-Európára és Magyarországra is, ezért a nemzetközi kapcsolatrendszerben egyre fontosabb a gazdasági siker.

2013. február 07. 11:39

A gazdasági siker egyaránt legitimálja a bel- és külpolitikát, ez igaz Európára, Közép-Európára és Magyarországra is - mondta Martonyi János külügyminiszter a Világgazdaság című napilap gazdasági kilátásokról rendezett konferenciáján, csütörtökön Budapesten. A miniszter megjegyezte, hogy ezért a nemzetközi kapcsolatrendszerben egyre fontosabb a gazdasági siker. A gazdasági célok, érdekek és kapcsolatok alapvetően meghatározzák a politikai cselekvés irányait is, és a politikának segítenie kell ezek érvényesülését – fogalmazott. Ezért hirdette meg Magyarország a globális nyitás politikáját – mondta. Ilyen méretű országnak különösen figyelembe kell vennie, hogy a gazdasági érdekei fontosak külpolitikai szempontból is – tette hozzá. Hangsúlyozta, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) EU-n kívüli országai felé a magyar kivitel jelentősen bővül, errefelé jó lehetőségei vannak Magyarországnak. 

A KEK-nek ma 18 ország a tagja: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A KEK tagállamai közül kilenc tagja az Európai Uniónak, Horvátország pedig rövidesen hivatalosan csatlakozik az unióhoz. Martonyi János felidézte, korábban a kereskedelem követte a politikát, az volt a jellemző, hogy „először jön a hadihajó, utána jönnek a kereskedők”. Tehát a politika csinált utat a gazdaságnak, és az országok súlyát, befolyását vizsgálva elsősorban a lakosság, a termelési kapacitások és a védelmi képesség számított – emlékeztetett. Hozzáfűzte, ma már inkább GDP-ról, GNI-ról, növekedésről, kereskedelemi és fizetési mérlegről, adósságállományról beszélnek. Ugyanakkor a politika még ma is beleszól a gazdaság alakulásába, a válság kitörése óta is a politikusoktól várják a megoldást a kialakult helyzetre - közölte. Arról is beszélt, hogy meglátása szerint „nincs világuralom, nem is lesz”. Az Egyesült Államok nem áll egyedül a világ élén, és Kína sem kerül majd ilyen pozícióba. Nem lehet olyan nagyhatalom, amely gazdaságilag vagy geopolitikailag uralkodó helyzetbe kerülhet, legfeljebb csak bizonyos területeken lehet domináns - vélekedett. 

Martonyi kifejtette, egyre jelentősebbek a kockázatok a világgazdaságban, és meg kell próbálni ezeket előre felmérni és előre jelezni. „Mindent előre ki akarunk számítani, mert a jövő egyre kiszámíthatatlanabb” – mondta. Az EU-val kapcsolatban kiemelte, ez az „iskolapélda” arra, hogy a gazdaság megelőzi a politikát. Már a kezdetekkor rájöttek, hogy ha egységes Európát akarnak, azt csak a gazdasági integráción keresztül lehet megvalósítani. De így egyensúlyhiány jött létre a gazdasági és politikai integráció között – mutatott rá, hozzátéve, a politikai egységet jóval nehezebb megvalósítani. Az EU gazdasági tekintetben rendkívül jelentős, nagy a szerepe a világkereskedelemben, messze a világ legnagyobb hatalma a fejlesztési politikában – mondta. Megjegyezte, a politikai integráció azonban messze elmarad a gazdasági mögött, bár ez a helyzet sokat javult. A külügyminiszter kifejtette, az EU kereskedelempolitikája a szabadkereskedelem filozófiájára épül, és Magyarországnak nyitott gazdaságként nincs félnivalója a szabadkereskedelemtől. Úgy vélte, mivel a jövőben a világ GDP-jének jelentős részét Európán kívül termelik meg, teljesen természetes, hogy az EU maga is nyit kifelé. Ennek a nyitásnak három irányba kell megvalósulnia: a csatlakozásra váró országok, Törökország és Oroszország felé – közölte Martonyi János.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rogananti
2013. február 07. 23:21
Egy igazi kommunista sz ilyen. Először mszmp, aztán a privatizációban nyakig, utána fidesz. Ez aztán tényleg azt mondja amiért fizetik. Igazi fideszes életpálya.
realista
2013. február 07. 22:20
"Martonyi: A gazdasági siker legitimálja a bel- és külpolitikát" Az lehet, de akkor az ellenkezője is igaz! (a kudarc -> illegitimálja!)
Yuing
2013. február 07. 13:57
Mi vaaaaan ? De hol a gazdasági siker ? Kudarc, kudarc hátán ! Te a korházban nem olvastad, hogy a béka valagát már csak messzelátóval láthatjuk ?
FOB
2013. február 07. 13:25
Martonyi is hasonló hatásfokú iskolákba járt, mint a Matolcsy? Nem képes szöveget értelmezni, mikor azt írja a minisztertársa, hogy 1,5%-kal csökkent a GDP? Ezt gazdasági sikerként elkönyvelni azért túl van az "erős csúsztatás" kategórián. Vagy még nem ébred föl a feritélből, vagy nem merték neki megmondani, hogy "ááácsi, ezt a mondatot azért húúúzzuk ki a beszédből". Ja hogy ennek a mondatnak a tartalma hitelesítené a bel- és külpolitikát? Szóval akkor ha sikeres a gazdaság, sikeres a bel- és külpolitika, ha nem sikeres a gazdaság akkor nem sikeres a bel- és külpolitika. Matolcsy szerint olyan sikeres a gazdaság, hogy buktunk 1,5%-ot. Akkor most mi is van Martonyi tárcájával? Logikailag már nem tudom követni ezt a fajta győzelmi jelentést sem. B variáció: 2012 szept 12 óta tudjuk, a negatív növekedés is növekedés és ezzel hamarosan a Zalaptörvényben is fogunk szembesülni. (Mekkora bajban lesznek a matektanárok, ha kötelező iskolai tananyag is válik belőle).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!