Bakondi sikeresnek ítélte a zalai árvízi védekezést

2013. április 04. 12:27

Komoly erőfeszítésekkel, sikeresen védekezett Zala megyében az árvízi helyzetben a vízügyi és a katasztrófavédelmi rendszer, az önkormányzatok, az önkéntesek és más szervezetek, de készülni kell arra, hogy a Mura és a Dráva vízgyűjtőjén lévő jelentős mennyiségű hó olvadása még problémákat okozhat – jelentette ki az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön Zalaegerszegen.

2013. április 04. 12:27

Bakondi György a védekezésben érintett szervezetek és önkormányzatok vezetőivel tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta: a résztvevők mindent megtettek a megye biztonsága érdekében, csütörtökön pedig már kedvező hírek vannak a vízállásokról és az időjárási helyzetről. A főigazgató az országos helyzetről elmondta: jelenleg 158 ezer hektárt borít belvíz, ami ellen szivattyúzással, homokzsákokkal, ahol szükséges gépi eszközökkel is védekeznek. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben még a Körösök, a Kraszna és a Berettyó térségében, valamint a Zala alsó szakaszán. Kifejtette, hogy a védekezés szempontjából a korábban elvégzett mederkotrások, az árterületek megtisztítása és a kiépített víztározók beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ugyanúgy fontos volt, hogy a katasztrófavédelem más hatóságok bevonásával az elmúlt évben végigellenőrizte a belvízelvezető rendszerek és az utak menti fák állapotát, az ezek nyomán elvégzett tisztítások most nagyban segítik a víz lefolyását.

Két helyszínen, Ipolytarnócon és a zalai Lovásziban volt szükség az elmúlt napokban kitelepítésekre, de az érintettek már visszatérhettek otthonaikba. Most kilencen vannak még az országban, akiknek a lakóházát súlyos károk érték a belvíz miatt, az ő elhelyezésükről az állam vagy a helyi önkormányzatok gondoskodtak – jelezte Bakondi György. Beszélt arról is, hogy szoros kapcsolatban állnak a szomszédos államok társszerveivel, hiszen rendkívül fontos, hogy a 98 százalékban külföldről érkezői vizeink állapotáról időben értesüljünk. Példaként hozta fel, hogy Nyíregyházán szolgáltat adatokat az ukrán területen kiépített vízjelző rendszer. Megemlítette, hogy nemrég szlovák kollégájával találkozott, szombaton az ukrán, a jövő héten pedig a horvát társszervezet vezetőjével folytat megbeszéléseket. A főigazgató az MTI kérdésére elmondta: a rendkívüli időjárási helyzet miatti többletköltségeket még nem lehetett összesíteni, hiszen a védekezés most is zajlik. Az állami szervek saját költségvetésükből finanszírozzák a pluszfeladatokat, megtérítik a melegedőhelyek kialakításának vagy a buszok bérlésének költségeit, az önkormányzatok pedig a vis maior alapból igényelhetik indokolt kiadásaik kifizetését.

Jelentős eszköztartalékok vannak a vízügynél és a katasztrófavédelemnél, sokmillió homokzsák, továbbá ruházat, fólia, térmegvilágító lámpák és más felszerelések. Szükség esetén a 102 ezres polgári védelmi állományt is mozgósítani tudják, akárcsak a nyilvántartott bérbe vehető eszközöket, gépeket is, de Zalában erre még nem volt szükség – tette hozzá Bakondi György. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója felidézte, hogy az elmúlt napokban 45-60 milliméternyi csapadék hullott Zalában, egymást követően két árhullámot is előidézve. A Mura áradása miatt Murakeresztúrnál vasárnap óta nagyteljesítményű szivattyúkat helyeztek üzembe. Zalaapátinál még mindig harmadfokú az árvízvédelmi készültség – tette hozzá. A belvízi elöntések is jelentősek, a Kis-Balaton mellett harmadfokú készültségen 9 szivattyútelep működik 24 órában teljes kapacitással, és jelentősek a helyi vízkárok a Kerka, a Principális-csatorna, a Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak áradása miatt. A Kerkán Alsószenterzsébetnél 2,5 millió, a Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi patakoknál pedig kétmillió köbméter vizet tartottak vissza az árvízi tározók, amelyek együttesen tíz zalai és szlovéniai települést védtek meg.

A vízügyi igazgató kitért arra is, hogy a Mura külföldi vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet az április elején szokásos mennyiségnek a négyszerese, meghaladja a valaha mért maximumot. Ha hirtelen 15-20 fokos melegedés történik és ez intenzív csapadékkal is jár, az jelentős árhullámot idézhet elő a Murán. Rigó Csaba kormánybiztos a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökeként arról beszélt, hogy az iszapfelhordások és az árvízi terhelés miatt 22 esetben kellett közúti korlátozást elrendelni a megyében. Keszthely, Lenti és Nagykanizsa térségében leginkább sebességkorlátozásokat, de Tormaföldén még teljesen le van zárva egy út rézsűcsúszás miatt, a 76-os főúton Nagykapornaknál egy sávot zártak le a fellazult padka és rézsű miatt, Dötk bekötőútján pedig félpályás lezárás és 3,5 tonnás korlátozás van érvényben. Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak az önkormányzatok számára is komoly próbatételt jelentett, hiszen évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségű csapadék hullott a megyében.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere kifejtette: az elmúlt napokban megvizsgálták az önkormányzati védműveket, és a javításokra, fejlesztésekre várhatóan 31 millió forintot költenek még az idén. A Zalavíz Zrt. komoly szivattyúkapacitásokkal rendelkezik, de a Zalába tartó kisebb vízfolyásokon tapasztalt terhelések miatt az önkormányzat saját szivattyúkat is beszerez a rendkívüli esetekre. A város önkormányzati árvízvédelmi bázist is kialakított, és több ezer homokzsákot is vásárolt az esetleges újabb áradásokra felkészülve.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2013. április 04. 13:20
kicsit máshogy látják azok akiknek víz alatt van a földjük, de hozzászoktunk az ilyen sikertörténetkhez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!