Csepreghy: Egyre erősebb a civil szektor

2014. november 12. 12:58

A Civil Licit nevű aukción méltatta a szerinte egyre erősödő magyar civil szektort Csepreghy Nándor. Az államtitkár szerint sajnálatos a norvég-magyar vita a civilek finanszírozásáról, de mint megjegyezte, nemcsak az az egy civil szervezet létezik, amelyet a norvégok támogatnak, hanem sokkal színesebb a civil szféra.

2014. november 12. 12:58

Évről évre egyre erősebb a civil szektor Magyarországon, a civil szervezetek száma egyre emelkedik – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a 7. Civil licit fenntarthatósági aukció megnyitóján, szerdán Budapesten. Az eseményen különböző civil szervezetek szolgáltatásait vásárolhatják meg az erre nyitott vállalatok. A helyettes államtitkár, az esemény fővédnöke kiemelte: ez a program azért fontos, mert segít a civil szervezetek finanszírozási problémáinak megoldásában, továbbá így olyan önkénteseket állíthatnak egy-egy kezdeményezés mellé, akik korábban nem vettek részt hasonló tevékenységben.

Csepreghy Nándor emlékeztetett: 2009-ben tartotta a kormány először fontosnak, hogy részt vegyen ebben a kezdeményezésen, azóta áll mögé. A jelenlegi kormány azért teszi ezt, mert a civil szektor egyre erősebb, ma 80 ezer civil szervezet működik Magyarországon – közölte. Úgy vélte, a válságot követően nehezebbé vált a szervezetek finanszírozása, és ez a program abban segíthet a civileknek, hogy új típusú forrást vonjanak be. A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy „sajnálatos vita” alakult ki a civilfinanszírozás tekintetében a magyar és a norvég kormány között. De nemcsak az az egy civil szervezet létezik, amelyet a norvégok támogatnak, hanem sokkal színesebb a civil szféra – közölte.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, a kezdeményezés védnöke beszédében köszönetet mondott a jelenlévő cégeknek, amiért a kezdeményezés mellé állnak, és a résztvevő civileknek, hogy példamutató programokat kínálnak. Sok civil szervezet nem jutott még el odáig, hogy olyan programokat dolgozzon ki, amelyek bevételt generálnak azoknak a céloknak az eléréséért, amelyekért a szervezet létrejött – vélekedett.

A jelenlévő vállalatokról azt mondta: jó, hogy vannak olyan cégek, amelyek példát mutatnak a többinek. Szekeres Pál hangsúlyozta: a fogyatékkal élők is szeretnének a társadalom hasznos tagjai lenni, és a kezdeményezésben kínált programokkal megvalósulhat ez az integráció, segíthetnek fogékonyabbá tenni az embereket e téma iránt.

Az idén 12, civil szervezet által kínált szolgáltatására pályázhatnak a cégek a hetedik alkalommal megrendezett Civil Liciten. A 12 úgynevezett CSR, vagyis vállalati felelősségvállalást segítő szolgáltatást rekordmennyiségű, 100 pályázat értékelése alapján választotta ki a szakmai zsűri. Az idei Civil Licitre beválogatott projektek között szerepel fogyatékkal élők integrációját és megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését támogató szolgáltatás, zöld munkahelyi program, a vállalat belső működését, a munkatársak lojalitását és együttműködési képességét javító tréning, a mélyszegénységben élők helyzetének javításához hozzájáruló önkéntes és csapatépítő projekt, valamint a munkahely és a családi feladatok összehangolását segítő szolgáltatás.

A Civil Licit kiemelt célja, hogy segítse a profitorientált és a non-profit szektor közötti együttműködést, a valós piaci alapokon nyugvó üzleti kapcsolat kialakítását a két fél között. A program szakmai támogatója Magyarország kormánya.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2014. november 12. 19:24
Most már nem az a fontos, hogy büszkélkedjen egy államtitkár, hogy mily sok civil szervezet van az országban. Sokkal fontosabb, hogy felismerje, hogy ezek döntő többségében ellenséges, idegen érdekek mentén, felforgatási célból létrehozott szerveződések. Nem kell homokba dugott fejjel naivan előadni a nagy demokratát, mert látható, hogy a magyarázkodásnak nincs foganatja, a naiv hasznos hülye szerepét pedig ne vállaljuk fel. Amit ez ügyben tenni lehet, az a hazai érdekek mentén szerveződő civilek táborát bővíteni és erősíteni. Látszatból támogatni az ellenséget nem kell, támogatásukat a legmesszebbmenőkig és a törvény keretei között akadályozni kell, a hazai tábor támogatását pedig meg kell szervezni úgy, hogy abba belekötni ne lehessen. Nagyon valószínűnek látom, hogy a cionista, transz-atlantista erők az ú.n. civileket választották ki a bomlasztó tevékenységük eszközéül. Márpedig, nem szeretném, hogy újra a balliberális árulók jussanak itt hatalomba, mert ha ezt sikerülne puccsal elérni, akkor újra a fosztogatók kezébe kerül az ország. Emlékezzünk a 2002-2010. közötti időkre, a hazugságokra, a politika és a gazdaság aljas trükkjeire, a Nyugat kiszolgálására, a közéletet befonó hazug ideológiára, a kikényszerített idióta PC sorvasztó következményeire. Szóval, kedves Csepreghy, ne azzal büszkélkedjetek, hogy 80 ezer civil szervezet van, hanem azzal törődj, hogy ezek ne tekerjék ki a nyakadat.
kukagyerek
2014. november 12. 16:38
Civil szektor = cöf cöf cöf,,,, az az, röf röf röf!
Felebarát
2014. november 12. 14:36
cöf erősödik :D?
peninsulavaldes
2014. november 12. 14:36
ha ti mondjátok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!