Hárommilliárd forinttal több jut jövőre a rezidenseknek

2015. június 18. 08:46

Közel megduplázzák jövőre a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára fordítható összeget, ami így közel 7 milliárd forint lesz. Fontos változás még, hogy ezentúl nem egy-egy kórházzal vagy egyetemmel, hanem egy állami intézménnyel szerződnek majd a rezidensek, így azokhoz a kórházakhoz is juthat majd rezidens, akik eddig nem tudták kigazdálkodni a bérüket.

2015. június 18. 08:46

Jövőre az ideinél mintegy hárommilliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint jut a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára, és a rezidensek nem egy kórházzal vagy egyetemmel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENYKK) szerződnek – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: a szakképzés átalakítása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fő munkáltató egy állami szerv, az ENYKK lesz. Ez a változtatás azért fontos, mert van olyan kórház, amelyik azért nem vesz fel rezidenst, mert nem tudja kigazdálkodni a bérét – mondta, hozzáfűzve: ezt a problémát korábban jelezték az államtitkárnak is. A magyar állam ezért döntött így, hogy minden rezidens számára, aki szeretne Magyarországon dolgozni megteremti erre a lehetőséget, ezért kellett államilag garantálni a bérüket.

Kitért arra is, hogy a rezidensek oktatói is az ENYKK-nál lesznek nyilvántartásban és onnan fizetik majd ki őket. Fontos változásnak mondta azt is, hogy az oktatók havi bére 30 ezerről 50 ezer forintra nő rezidensenként. Jelezte: egy oktatónak egyszerre három rezidense lehet.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2015. június 18. 10:32
Fölösleges karakterkoptatás helyett írjunk inkább csak sorszámokat.. 1) a hír nem is igaz 2) máshogy kellene 3) kevés
A versenysport BÁLVÁNY A PROLIKNAK
2015. június 18. 09:48
ne ösztöndíjat osztogassatok bazmeg ha rendes fizetésemelést 100milliárd stadionokra + x milliárd focistaetetésre 3 milliárd fiatal orvosok bérére
lajkakutyus
2015. június 18. 09:03
MTI! A fiatal szakorvos az pont nem rezidens! Ki fogalmazza a szakmaiatlan, pongyola híreket? Az MTI portása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!