Tényleg tudnánk rendezni egy olimpiát?

2015. július 31. 15:24

A budapesti közgyűlés és a parlament is megszavazta, így biztosnak látszik, hogy Budapest pályázik a 2024-es olimpia rendezésére. A hatástanulmány szerint van esélyünk és meg is érné a rendezés, de ez persze egyáltalán nem biztos. Összeszedtük, amit az budapesti olimpia terveiről és esélyeiről eddig tudni lehet. Riportunk.

2015. július 31. 15:24
Pintér Bence

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Fővárosi Közgyűlés és az Országgyűlés támogatása után Budapest elküldte pályázati szándékát Lausanne-ba: 2024-ben olimpiát szeretne rendezni a város. A rendezési szándékot Budapesten kívül egyelőre Róma, Párizs és Hamburg jelezte, Boston pedig a napokban lépett vissza.

A magyar pályázathoz mellékelt levél szerint a hazai pályázat a válasz a NOB által elfogadott reformtervre, az Agenda 2020-ra, amely az olcsóbb, fenntartható olimpiát célul választva bizonyos engedményeket tesz az eddigi feltételekből. Egy februári felmérés eredménye alapján pedig a magyarok többsége is támogatja, hogy Budapest megpályázza az olimpiát.

A következőkben sorra vesszük, amit az Agenda 2020-ról, a budapesti pályázati tervekről, a korrupciós kockázatokról és az esélyekről tudni lehet.

Az Agenda 2020

Budapest lehet a leginkább Agenda 2020 szerű, az új NOB stratégiába leginkább illeszkedő pályázó 2024-re” - áll a 2024-es budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát ismertető vezetői összefoglaló első oldalain. A dokumentumból hamar kiderül, hogy a tanulmány készítői a rendkívül optimistának tűnő gazdasági előrejelzések mellett leginkább az Agenda 2020-ra alapozva gondolják megvalósíthatónak, sőt, esélyesnek a magyar nevezést. De mi is az az Agenda 2020?

2014 decemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta az ún. Agenda 2020 programot. Az átfogó reformterv a nemzetközi olimpiai mozgalom jövőjét kívánja befolyásolni, elsősorban azzal, hogy a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. Korábban egy-egy olimpia rendezését egy adott városban, illetve annak közvetlen környékén kellett megoldani; a beruházáshoz dukált például egy-egy presztízsértékű, monumentális épület felépítése is.

Lassan azonban elfogynak az olyan városok és országok, amelyek szívesen ruháznak be az általában nem nyereséges gigaberuházásba. Egészen friss hír, hogy a 2024-es olimpiára a tervek szerint szintén pályázó Boston jelezte, hogy mégsem száll ringbe a rendezésért. De intő példa a 2022-es téli olimpia esete: tavaly Stockholm januárban, Krakkó májusban, Lvov júniusban, Oslo pedig októberben vonta vissza pályázatát. A két továbbra is élő pályázat egyikét Kazahsztán, a másikat Kína nyújtotta be - egyik helyen sem jellemző, hogy népszavazást tartanának a kérdésben, mint tették azt például Krakkóban. Végül eldőlt: Peking rendezheti a 2022-es téli olimpiát.

A NOB új elképzelése többek között az olyan olimpiákra helyezné a hangsúlyt, amelyek nem rónak túlzottan nagy terhet a rendező országra: illeszkednek a szóba jöhető országok már egyébként is meglévő fejlesztési terveibe és „egybecsengenek a hosszú távú sportszakmai, gazdasági, szociális és környezetvédelmi szükségleteikkel”. A pályázatok elemzésekor így figyelembe fogják venni azt, hogy egy adott ország mennyire törekszik kihasználni a már egyébként is meglévő kapacitásait, illetve a fenntarthatóság jegyében támogatja például a visszabontható létesítmények építését. A MOB sajtófőnöke, Siklós Erik lapunknak elmondta, hogy a NOB a kockázatok elemzésének részeként az adott városokban közvélemény-kutatásokat is fog végezni.

A budapesti tervek

A megvalósíthatósági tanulmány összefoglalója, illetve a teljes tanulmány Népszabadság által ismertetett részletei alapján a következő képet rajzolhatjuk fel a a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról.

tervek szerint a fő helyszín a csepeli Kvassay-zsilip környéke lenne: itt lenne az olimpiai falu, illetve a 60 ezres, 15 ezresre visszabontható atlétikai főstadion. A fővárosban helyszín lenne még a 2017-es vizes világbajnokságra szánt Dagály uszoda (illetve a mellé felhúzott ideiglenes csarnok), a felújításra váró Puskás Stadion, a Művészetek Palotája mellett létesülő Millenniumi Konferencia-központ, a Papp László aréna, az Etele téri ideiglenes csarnok, az Óbudai-szigetre tervezett strandröplabda-komplexum, a Groupama Aréna illetve a Fehér úti lőtér. Az olimpia fő tengelye a Duna és a Hungária körút lenne.

Vidéken a már most is használható DVSC- és ETO-stadionok (labdarúgás), a debreceni Főnix Csarnok (kosárlabda), illetve a győri és veszprémi kézilabda-arénák jönnek számba. Utóbbi kettőben azonban nem kézilabda-meccseket, hanem az asztalitenisz-versenyeket, illetve a tollaslabda- és a taekwondovetélkedőket tartanák. Szegeden a Maty-éri centrum és a sportcsarnok, Székesfehérváron a 2020-ra felépülő multifunkcionális csarnok, Dunakeszin a lóversenypálya lenne helyszín.

Az említett beruházások mellett az olimpiai falukat is fel kéne húzni: 570 milliárdot szánnak erre, 72 milliárdot pedig a médiaközpontokra. A csepeli olimpiai minivárosban 17 ezer embernek adna otthont a játékok idejére. A vidéki helyszíneken főként egyetemi kollégiumokban szállásolnák el a sportolókat és a segítőket. A média 26 ezer várható képviselőjét öt kisebb faluban helyeznék el, ebből a legnagyobb a józsefvárosi pályaudvarnál lenne.

A tervek szerint az olimpia helyszíneire elsősorban gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel lehetne eljutni: lezárnák és gyalogos korzóvá alakítanák a pesti alsó rakpartot. A budapesti tömegközlekedés fejlesztéséhez viszont legalább 600-700, de a magas minőség eléréséhez inkább 1000 milliárd forintnyi beruházásra lenne szükség. A tanulmány szerint összesen 1900 milliárd menne közlekedésfejlesztésre, ennek pedig csak másfél százaléka olyan projekt, amit kizárólag az olimpia miatt építenénk meg.

A tanulmány vezetői összefoglalójában a beruházások teljes becsült költségét nem, csak a közvetlenül az olimpiára költendő összeget tüntették fel a készítők: ez 1074 milliárd forint. Ebben benne van a pályázati költség, a szervezési költség és az „olimpia-specifikus” költségek – ez utóbbi 62 százaléka az olimpiai- és médiafalvak, 25 százaléka a konkrétan olimpiára készülő sportlétesítmények költségei. Nem számolták ide a fejlesztési tervek szerint 2024-re egyébként is elkészülő, vagy tervezett, de olimpiai rendezés esetén előrehozandó fejlesztések költségét, de a biztonsági intézkedések költségét sem. Ráadásul ebből még levonták a később értékesíthető ingatlanokat és egyéb fejlesztéseket, így a végső, nettó „olimpiai költség” 774 milliárd forint (nagyjából 2,8 milliárd dollár) lett.

Összehasonlításként: a görögök gazdasági nehézségeiért részben felelősnek tartott athéni olimpia 15 milliárd dollárba, a pekingi olimpia 40 milliárd dollárba került. Az összes olimpiához kapcsolódó költséget összeszámoló HVG szerint a teljes költség 4-5 ezer milliárd forint körül lehet, ami 17-18 milliárd dollár. A tanulmány külön kiemeli a nemzetgazdaság várható többletjövedelmeit: ez szerintük összesen majdnem 3 ezer milliárd forintra rúg: a kormánypárt máris arról értekezett, hogy az olimpia profitjából fogják rendezni az egészségügy helyzetét.

A Budapesti Olimpiai Mozgalom alapítója, Kulcsár Krisztián szerint az országnak szüksége lenne egy olyan projektre, ami mögött „össze tud zárni”, és már csak a jelölés is „feltenné az országot a nemzetközi térképre”. Szerinte az olimpiarendezés az ország szempontját nézve az odáig vezető út, a fejlesztések miatt fontos.

A kockázatok

A megvalósíthatóságot kritikusan befolyásoló súlyponti feltételek” között több tényezőt is felsorol a tanulmány. Az egyik ilyen az optimista feltételezés, hogy a GDP-növekedés az olimpiáig tartósan 3 százalék körül marad; illetve hogy a beruházások többségét hazai vállalatok tudják majd elvégezni. Fontosnak tartja még a tanulmány, hogy „transzparens és hatékony versenyeztetés” legyen a fejlesztések során, amely versenyáron teszi megvalósíthatóvá a beruházásokat.

Az olimpiával kapcsolatos hatalmas méretű beruházások korrupciós kockázatáról és az átláthatóságról megkérdeztük a Transparency International Magyarországot is. A civil szervezet nevében Mucsi Gyula elmondta: nekik nem tisztjük megítélni, hogy szükséges vagy érdemes-e olimpiát rendezni Magyarországnak. „Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy az olimpiai beruházások esetében – a kiemelkedően magas költségek miatt – rendkívül nagy a korrupció kockázata” - írták.

A szervezet szerint a jelenlegi közbeszerzési szabályozási és ellenőrzői rendszer nincs felkészülve arra, hogy egy ilyen volumenű projektet átláthatóan és korrupciómentesen le lehessen bonyolítani Magyarországon Felhívták a figyelmet: az olimpiai megvalósíthatósági tanulmány nem tér ki arra, hogy milyen konkrét ellenőrző mechanizmusok lesznek szükségesek a beruházások átlátható és korrupciómentes lebonyolításához, de ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ilyen intézmények a jövőben létrejöjjenek. 

Az esélyek

A 2024-es olimpia rendezéséért eddig hivatalosan négy város jelentkezett be: Róma, Párizs, Hamburg és Budapest. Az USA egy előválasztási folyamat során Bostont választotta, de mint már említettük, a lakosság támogatottságának hiánya miatt ezt a nevezést visszavonták. Ez azonban nem zárja ki, hogy az USA is ringbe szálljon: Bostonon kívül az előválogatón az utolsó körbe jutott Los Angeles, San Francisco és Washington is. Lehetséges indulóként emlegetik még a kanadai Torontót is.

Franciaország, Németország és Olaszország különböző városai több ízben helyet adtak a nyári játékoknak. Párizsban 1900 után 1924-ben volt házigazda, így 2024-ben a száz éves évfordulót ünnepelhetnék – korábban az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra is pályáztak. Róma 1960-ban rendezte meg a játékokat, azóta a 2004-esre és a 2020-asra pályázott – utóbbi alkalommal visszavonta pályázatát. Németországban Berlin (1936) és München (1972) volt rendező város, Hamburg most a 2000-ben is induló Berlin elől happolta el a lehetőséget.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint az Agenda 2020 nem csak lehetővé teszi a budapesti olimpiát; de ez lesz az egyetlen olyan pályázat, amelyet az új programhoz illeszkedve írtak meg. Budapest többször is nevezett, de kétszer volt igazán esélyes a rendezésre: az első világháború előtt felmerült, mint az 1920-as verseny rendezője, de a háború alatt ezt Antwerpen kapta. 1960-ban Magyarország első kommunista országként jelentkezett a játékok megrendezésére: akkor éppen Róma nyerte meg a bírálók tetszését. Ezen kívül az 1916-os, az 1936-os és az 1944-es olimpiára is pályázott Budapest – ezekből kettőt a világháborúk miatt végül meg sem rendeztek.

Kulcsár Krisztián BOM-alapító óvatosságra int az Agenda 2020 kapcsán: szerinte ez olyan engedményeket tesz, melyek alapján „kicsit kisebb, kicsit savanyúbb” olimpiát lehet rendezni. Kulcsár szerint viszont érdemes ésszerűen gondolkozni: vajon azt az olimpiai pályázatot választja a szavazáskor az adott NOB-vezető, ahol négyszáz kilométert kell utaznia két versenyhelyszín között, vagy azt, ahol húszat? „Van lehetőség gyengébb pályázatot benyújtani, de ez szemfényvesztés” – mondta, hozzátéve: már a BOM által korábban készített megvalósíthatósági tanulmány is különös figyelmet fordított a fenntarthatóságra.

A budapesti rendezés mellett az Agenda 2020-at félretéve „politikai” okok szólhatnak. A tanulmány is említi, hogy Magyarország az éremtáblázat első tíz helyezettje közül az egyetlen ország, amely még nem rendezett olimpiát; illetve a szebb napokat is megélt Detroit és Isztambul után Budapest a harmadik olyan város, amely a legtöbbször pályázott, de sosem nyert. Az is Budapest mellett szólhat, hogy Kelet-Közép Európa, illetve a volt szovjet blokk országai mostanáig nem rendeztek olimpiát.

Kérdéses, hogy ezek a tényezők mennyire befolyásolják a döntést. Kulcsár Krisztián szerint leginkább semennyire. „Ez senkit sem fog érdekelni” – mondta lapunknak. Szerinte az számít, hogy egy jó, profi csapat üljön majd le tárgyalni a NOB-bal, akiken látszik, hogy meg tudják oldani a felmerülő problémákat. „Az számít nekik, hogy ne legyen botrány, ne legyen probléma” – tette hozzá. A nemzetközi vívószövetség sportigazgatójaként dolgozó szakember egyébként bizakodó és optimista: jelenleg is gőzerővel dolgozik a budapesti pályázat szimpatikussá tételén. Elmondása szerint vannak kihívások, de ezeket szisztematikus és alapos munkával meg lehet ugrani.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az idei pályázat a 2028-as játékokra való jelentkezés első lépcsője lehet: Szalay Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom másik alapítója 2013-ban a Figyelőnek még arról beszélt, hogy a 2028-as olimpia megrendezése lehet a reális cél, a tapasztalatszerzés miatt azonban érdemes lehet a 2024-es játékokra is komolyan pályázni. Kulcsár Krisztián most lapunknak azt mondta, hogy a 2024-es nevezés önmagában nagy lépés, de szerinte most limitáltak az esélyek: a 2028-as vagy a 2032-es versenyre esélyesebb pályázók vagyunk.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Black
2015. augusztus 01. 17:50
Téli olimpiát a Hortobágyon ! Azonnal !
romanov
2015. augusztus 01. 12:12
Természetesen meg lehet rendezni, mindent lehet. Tekintve, hogy erre az időre esik majd a paksi bővítés, és el kell majd kezdeni törleszteni az orosz hitelt, akkora lyuk lesz a költségvetésben, hogy évente 4-500 milliárd forint külső forrásra lesz szükség (egyes számítások szerint, csak Paks miatt kb. ekkora kiigazításra lesz szükség a 2020-as évektől). Magyarán fogalmazva állampapírok tömegét kell majd eladni, természetesen magasabb hozammal, mint most, mert a kamatlábak is emelkedni fognak. Hozzá kell számolni, hogy 700 milliárd nem lesz elég olimpia rendezésre, ez egy hazugság. Szándékosan keveset mondtak, amivel csak az a baj, hogy a világon nem volt még olyan giga beruházás, amelynél sikerült tartani az előzetes költségkeretet. Ez nem magyar különlegesség. Legyen az svájci autópálya, finn atomerőmű, orosz gázvezeték, brazil stadionok, a költségek minden esetben legalább 1,5, de inkább 2-szer, vagy akár 3-szor is magasabbak. Természetesen korrupt országok esetén ez közelebb van a 3-hoz, mint a másfélhez, tehát Magyarország esetén ez a szám (főleg belekalkulálva, hogy direkt alacsonyat mondtak) átlépné a 2000 milliárd forintot. Ez a két nagy projekt inflációs hullámot indítana el, még jobban kellene növelni az alapkamatot, amit pedig a forinthitelesek nem bírnának. Ez lenne a magyar olimpia. Gazdasági katasztrófa szélén táncolnánk a végén, egy kb. 100%-os GDP arányos államadóssággal. Szerencsére semmi esélyünk arra, hogy elnyerjük az olimpiát, ez viszont nem elég a fellélegzésre, mert Paks még így is ketyegő bomba, ami a 2020-as évek elején fog "robbanni".
balbako_
2015. augusztus 01. 09:16
Természetesen meglehet rendezni és remélem sikerrel zárul majd.
tevevanegypupu
2015. augusztus 01. 07:38
Utazva egy vidéki buszon, ahol nem működött a légkondicionáló és nem lehetett kinyitni az ablakokat sem - a Balaton felé!! - megint megállapítottam, hogy nem. Még talán 50 év múlva sem..Tíz év múlva meg pláne nem, lehetetlenség, közlekedés, egészségügy, vendéglátóipar..Balkán. Senkit ne tévesszen meg mondjuk a Forma 1 ami csak egy-két napig van és Budapesten, az nem mérce és egész más dolog, egy-egy bajnokság megrendezése se, mert az is más. Olimpiára, futball világbajnokságra NEM alkalmas az ország, aki ezt nem látja be az vagy teljesen elfogult vagy nyerészkedni akar vagy hülye. Mindháromban Borkaival az élen. Orbánnak ennyi év politizálás után már lehetne annyi sütnivalója, hogy ezt tudja..Ha másba nem is, ebbe nagyon bele fognak bukni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!