Nem csitul az úszószövetség körüli balhé

2016. november 18. 17:50

Czene Attila olimpiai bajnok úszó szerint diktatúra uralkodik a szövetségben, Hargitay András szövetségi kapitány szerint viszont nincs így. A MÚSZ bizottságot állít fel, hogy kivizsgálja az úszók panaszait.

2016. november 18. 17:50

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is tagja annak a bizottságnak, amely a versenyzők gondjait igyekszik feltárni az elmúlt napok történései nyomán, s amelynek összetételét pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. A MÚSZ Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján az elnökségi tag úszó mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A MÚSZ ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül. 

Közben az olimpiai bajnok Czene Attila, korábbi sportért felelős államtitkár is Gyárfás Tamás szövetségi elnökkel szemben foglalt állást, s a Lokálnak nyilatkozva úgy fogalmazott: diktatórikus tendenciák tapasztalhatók a vezérkarban, s régebben neki is volt vitája Gyárfással, aki szerinte egészségtelenül „az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben”. 

A szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során – mondta Czene, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. Hozzátette: az állami támogatások révén jórészt közpénzekről van szó, melyek felhasználásáról egyrészt egy szakmai grémiumnak kellene határoznia, de jelenleg másféle szempontok érvényesülnek. „Másrészt viszont ne a sportoló döntse el, ki és mikor mondjon le, az a közgyűlés feladata, ott kell eldönteni, jól vagy rosszul látta-e el feladatait az elnök” – üzent ki nem nevesítve senkit Czene.

Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó, és ezen így vagy úgy, de változtatni kell” – tette hozzá Czene a Lokálnak adott nyilatkozatában.

Hargitay szerint Czenének nincs igaza

A szövetségi kapitány Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, amelyek szerint diktatúra van a magyar úszósportban, s a szövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is. A szakvezető az MTI-nek pénteken reagált az olimpiai bajnok Czene Lokálnak adott nyilatkozatára, leszögezve, hogy ő, aki napi rendszerességgel ott van az úszószövetségben, a leghatározottabban mondja: „nem igaz az állítás, nincs diktatúra!

Nem tudom, hogy ezt Czene Attila honnan veszi, hiszen a sportág közelében sem látjuk. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a szakmai munkába, már nem lennék szövetségi kapitány, azonnal felállnék” – mondta Hargitay András. „Természetesen szakmai dolgokról is többször kikérem a véleményét, de a döntéseket magam hozom meg, a felelősség az enyém” – tette hozzá.Ha Czene Attila – folytatta – vette volna a fáradságot, hogy amióta kapitány vagyok, egyszer is megkeres tanácsaival, őt is, ahogyan a sportág elnökét, természetesen meghallgattam volna. Nálunk mindenki tudja, mi a szerepe, feladata.

A szakvezető a MÚSZ és vezetői címére érkező állásfoglalásokban félreértelmezéseket lát, s azt érzi, hogy „különböző okokból, régi sértettségek miatt csapnak oda, de a megnyilatkozásoknak nincs igazán tartalmuk, konkrétumok kellenének”. Hargitay András szerint Czene, az egykori úszótárs, aki szintén Széchy Tamás-tanítvány volt, „tudja, hogy a fegyelem Széchy idején mit jelentett, de akkor sem volt diktatúra”. „Úgy gondolom, a magyar úszósportban azóta is fegyelem van, munkafegyelem, a cél érdekében” – tette hozzá.

Kedd óta áll a bál

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják.

Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal.

(MTI)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2016. november 21. 14:59
Megy a keverés, kavarás! "Hargitay András helyett Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt ajánlja szövetségi kapitánynak Czene Attila az úszók és a szövetség közötti vitában. A korábbi sportért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek nyilatkozva reagált Hargitay András szavaira, aki múlt pénteken visszautasította Czene kijelentését, miszerint diktatúra van a szövetségben. Ez a megoldás duplán eredményre vezetne, mert nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy nem ő a legmegfelelőbb személy a szövetségi kapitányi poszt betöltésére, helyette az úszótársadalom szívesebben látná Sós Csabát, aki erre a tisztségre a legalkalmasabb” – mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. Czene Attila hozzátette, szerinte ezzel a felállással Hosszú Katinka is elégedett lenne. Elégedett??? Akkor miért nem méltatja arra sem, hogy visszaköszönjön Hargitaynak, ha ott van a férje?
pollip
2016. november 21. 08:19
Itt egy példaértékú történet: " Egerszegi Krisztina újra nyilvánosság előtt mutatkozott és hihetetlenül önzetlen dolgot tett - Fotók tegnap 18:25 Egerszegi Krisztina úszónő kislány Példamutató tett volt ez az olimpiai bajnok úszónőtől /Fotó: MTI-Kovács Attila Példamutató tett volt ez az olimpiai bajnok úszónőtől /Fotó: MTI-Kovács Attila 2004 Blikk-információ A Transzplantációs Alapítvány segítségével teljesült egy kislány, Lili kívánsága: találkozhatott Egerszegi Krisztinával. Hirdetés A lány közel két éve él édesapja veséjével, és nagyon megszerette az úszást, elhatározta, hogy bajnok szeretne lenni. Egyik legnagyobb vágya az volt, hogy találkozzon Egerszegi Krisztinával, és ez a múlt héten valóra is vált. Krisztina a férjével együtt egy délutánt töltött Liliéknél Isaszegen, még olimpiai érmeit is elvitte megmutatni, és a jó tanácsok mellett ajándékot is adott a kislánynak - például egy úszódresszt, amit Lili büszkén viselhet úszóedzésein és a versenyeken." Egerszegi Kovács Áginak is adott úszódresszt:-))) és bejött:-) Sok sikert a kislánynak.
pollip
2016. november 19. 15:28
Én már nem reagálnék, vagy csak annyit utoljára, hogy a vizes vb után megbeszéljük. Lehetséges, hogy a ...keverés nyomta rá a bélyegét az úszók olimpiájára.
quiet
2016. november 19. 08:51
" Ugyanerről a gyakorlatról a szövetség részéről Sós Csaba is beszélt az ATV-nek, de persze ő nem szemrehányóan. A szövetség szakmai vezetője úgy fogalmazott, "ha valaki ad pénzt, akkor azért valamit szokott is kérni", értve ez alatt az olimpiai felkészülési pénzeket, amelyekért cserébe az úszók arcát-képmását-nevét kérték. Nem elégedett meg tehát a szövetség a maximális felkészüléssel, más feltételei is voltak. Ezt a szerződést Bernek Péter és Hosszú Katinka nem fogadta el, nekik nem volt szerződésük a riói felkészülésre. Pedig pénz bőven volt: 2013 és 2016 között 8 milliárd forintot kapott az úszás állami támogatásként az utánpótlásra, versenyzésre, felkészülésre, ennél többet csak a kajak-kenu kapott. " ( hvg ) Na, itt egy konkrétum. Az egyik. És ez a Sós vezeti az ügy kivizsgálását, ééérted.. Feltételeket szabnak azoknak az embereknek, akiknek az éjt nappallá tévő munkáját feltétel nélkül támogatniuk kéne. Ezért van az úszósport. Miről kell még beszélni? Nem elég világos ez? Milyen konkrétum kell még? Alkalmatlanok a vezetésre. Nem is értik, miért vannak ott. Az a baj, hogy ezt magyarázni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!