Karácsony: Nem akarok vitázni a kormánnyal

2020. január 15. 12:26

Nehezményezi a budapesti városvezető, hogy a kormány nem konzultált vele a következő uniós költségvetési ciklus budapesti prioritásairól, de az uniós források miatt együttműködne vele.

2020. január 15. 12:26

Miután szembesítették azzal az információval, hogy a kormány egy dokumentum szerint prioritásként kezeli továbbra is Budapest uniós pénzekből történő fejlesztését, a főpolgármester az ATV hétfői esti adásában elmondta: tavaly év végén jutott el az információ hozzájuk, hogy új struktúrát akar a kormány az uniós támogatások terén, de mivel nem tárgyalt vele a kormány erről, szerinte így azt nehezen lehet prioritásnak nevezni szerinte. Kijelentette: neki is megvan ez a dokumentum, amiben egyszer szerepel a Budapest szó mint „bulletinpont”.

Szerinte a dokumentumban megfogalmazottak nem követik az uniós prioritásokat, mint a klímavédelem, a társadalmi leszakadás elleni harcot, sőt szerinte azzal, hogy a kormány megszüntetné a ROP-okat (a regionális operatív programokat – a szerk.), nem fogja elősegíteni a hatékonyságot.

A főpolgármester elismerte, hogy tulajdonképpen egy munkaanyagról van szó a sok közül, hozzátette: „legyen így, és akkor beszéljük meg, hogy mire akarjuk fordítani az uniós forrásokat.” Már csak azért is, mert úgy véli, hogy az EU prioritásai egybeesnek Budapest prioritásaival, azokkal, amelyek miatt én megnyertem a választást – tette hozzá.Szerinte az EU pénzt akar adni azért, hogy ő és a mögötte lévő ellenzéki pártok szövetsége innovatívabb, okosabb, zöldebb fővárost tudjon megvalósítani.

A közvetlen forráslehívással kapcsolatban elmondta: nem vitázni szeretne a kormánnyal, hanem vele együttműködni az uniós források lehívása érdekében, a közvetlen források csak azért kellenek, hogy azok a városok, amelyek letértek „a NER útjáról”, „ne legyenek kiszolgáltatva”. Azt elismerte, hogy a főváros fejlesztésére szükség van a kormány közreműködésére, a működtetést adóbevételből tudják fedezni.

Ismeretes, hétfőn a Népszava tette közzé, hogy Budapest kimaradna a következő uniós ciklus támogatásaiból, később ezt a kormány cáfolta többször is cáfolta az utóbb álhírnek bizonyult értesülést, ami miatt Dobrev Klára is az Európai Bizottsághoz fordult.

(Mandiner)

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enacen
2020. január 19. 09:58
M︆︆o︆o︆︆X︆︆︆︆i︆︆.︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
vabihedd
2020. január 18. 18:52
M︆︆︆o︆︆︆︆o︆︆X︆︆︆i︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
áfonya
2020. január 18. 13:17
Kamu Geri Budapestjén már húgyozni is lehet a villamoson, vécé sem kell. https://www.vadhajtasok.hu/2020/01/17/kamu-geri-budapestjen-mar-hugyozni-is-lehet-a-villamoson-vece-sem-kell/
prokerac
2020. január 18. 13:13
M︆︆o︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!