Etikai eljárást kezdeményezett Jakab Péter ellen, kizárták a Jobbikból. Vagy fordítva?

2021. december 01. 10:00

Szabó Balázs több mint fél éve várt, hogy döntsenek, végleg kizárják-e a pártból. Végül november 24-én, épp aznap, amikor eljárást kezdeményezett a pártelnök ellen, megkapta a kizárását fenntartó határozatot.

2021. december 01. 10:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Információink szerint Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselőt (nyitóképünkön jobbra, Jakab Péter pártelnök pedig balra) ténylegesen kizárta tagjai közül a Jobbik. Úgy tudjuk, az erről szóló, Jakab Péter, a Jobbik elnöke által aláírt határozatot a politikus részére november 24-én délután küldte el a párt. Ezzel a Jobbik elnöksége helyben hagyta a párt etikai testületének korábbi határozatát, amelyben kizárják a politikust. 

Mindez azért érdekes, mert ezen a napon egyéb lényeges, mindkét említett szereplőt érintő esemény is történt: Szabó Balázs, aki korábban az újpesti alapszervezet tagja volt, egy szintén kerületi Jobbik-taggal együtt

azt követően, hogy a bulvársajtóban olyan cikkek jelentek meg róluk, amelyek arra utalnak, hogy a politikus és munkatársa között több van, mint egyszerű munkakapcsolat. Jakab tagadta, hogy bármi is lenne kettejük között munkakapcsolaton kívül, és közölte perelni fog. Állítása szerint a kabinetfőnökével baráti a viszonya, hisz 2016 óta együtt dolgoznak.

Mi köze egymáshoz a két ügynek, Szabó kizárásának és a Jakab-Molnár kettősről megjelent cikkek miatt kezdeményezett folyamatnak? Semmi, mondhatnánk, de ez nem egészen így van. Egyrészt az időbeni egybeesés miatt, ami ugyan lehetne véletlen, de az már nem mindegy, Szabó és a másik kezdeményező tagja volt-e a pártnak, amikor beadványukat elküldték. 

A Jobbik a Telex megkeresésére úgy reagált, hogy

Ez így természetesen igaz, hiszen nem a teljes alapszervezet, csak Szabó és egy szintén újpesti Jobbik-tag kezdeményezte az eljárást Jakabék ellen.

Szabó Balázsék szerint a Jakab Péterről megjelent cikkek aggodalomra adnak okot

Szabó Balázsék beadványukban úgy fogalmaztak, a párttagságot, valamint a választókat tájékoztatni kell arról, hogy 

  • „Jakab és Molnár viszonya alkalmas-e a Jobbikba vetett bizalom megingatására (legyen az a tagság vagy a választópolgárok bizalma)?
  • ki a tulajdonosa és ki bérli az ügyben felmerült Csóka utcai lakást, és kitől, milyen jogcímen, mióta, mennyiért bérlik azt?
  • Jakab Péteren és Molnár Enikőn kívül név szerint kik és milyen célra használták az ingatlant az elmúlt hónapokban?
  • mi Molnár Enikő lakcímkártyája szerint a bejelentett állandó lakcíme és tartózkodási helye?
  • miért töltött éjszakákat Jakab Molnár Enikő »munkalakásán« akkor, amikor a szóban forgó Csóka utcai lakástól néhány perc távolságra, a Fraknó utcában van saját, bérelt lakása?”

Jakab Péterés Molnár Enikő, a politikus kabinetfőnöke (Kép: Jobbik, Facebook)
Jakab Péterés Molnár Enikő, a politikus kabinetfőnöke (Kép: Jobbik, Facebook)

Kizárták-e a Jobbikból jogerősen Szabó Balázst, és amennyiben igen, mikor?

A fenti kérdés azért lényeges, mert etikai eljárást a Jobbikban csak a párt tagjai kezdeményezhetnek. Nem mindegy tehát, hogy Szabó beadványa elküldésekor még tag volt-e. A Jobbik szerint nem. A párt a liberális portálnak küldött levelében úgy fogalmazott,

„Szabó Balázs oroszokhoz köthető szervezet pénzén, magánrepülőn utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek, ezért

amely határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét is elbírálta a párt Országos Elnöksége, amiről Szabó Balázs már a beadványa előtt szabályosan tájékoztatva lett.”

A történet ugyanis jóval régebben, kezdődött. A Jobbik még februárban felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát, később pedig etikai eljárást indítottak vele szemben, miután kiderült, hogy egy korábban a pártból kilépő volt országgyűlési képviselővel együtt magánrepülővel választási megfigyelés céljából Afrikába utaztak. Szabót felszólították, hogy mondjon le tisztségeiről de ő ezt nem tette meg, és fellebbezett a döntés ellen.

A Jobbik alapszabálya értelmében etikai és fegyelmi ügyekben első fokon a párt Etikai és Fegyelmi Bizottsága, másodfokon pedig az Országos Elnökség dönt. Szabó Balázst az etikai testület elé idézték, később pedig kizárták a pártból. Ezt követően a döntés felülvizsgálatát kérte, azonban állítása szerint semmilyen értesítést nem kapott az ügy állásáról, egészen november 24-ig.

Információink szerint

a Szabó Balázs kizárását helyben hagyó határozatot Jakab Péter írta alá, november 18-i keltezéssel, és a Jobbik november 24-én délután email-ben küldte el a politikus részére.

Nem találtunk arra vonatkozó szabályt a Jobbik alapszabályában, hogy az elnökségnek mennyi idő áll rendelkezésre, hogy döntsön a fellebbezésről, és az sem egyértelmű, hogy amennyiben nem tartják be az említett határidőt, mi történik az érintett személy ügyével, megszűnik-e az eljárás, vagy visszanyeri párttagságát.

Szabó Balázs, újpesti önkormányzai képviselő (Kép: ujpest.hu)
Szabó Balázs, újpesti önkormányzai képviselő (Kép: ujpest.hu)

Miért pont aznap értesítették a kizárásról, amikor eljárást kezdeményezett a pártelnök ellen?

Az ügyben mindennek fényében számos kérdés vetődik fel, de alapvetően mindegyik a két ellentmondás feloldásában segíthet:

  • Miért pont aznap értesítették Szabót a kizárásról, amikor beadvánnyal fordult a Jobbik etikai bizottságához Jakabék ügyében – azaz van-e köze a két ügynek egymáshoz?
  • A Jobbik aktív tagja volt-e Szabó Balázs a beadvány leadásakor –azaz a politikus kizárása, vagy az ő beadványa volt szabályos?

Ennek tisztázása érdekében megkerestük Szabó Balázst és a Jobbikot is. A politikustól ígéretet kaptunk, hogy amint elfoglaltságai engedik rendelkezésünkre áll egy interjúra. Annyit azért elmondott, hogy

fontolgatja, hogy bíróságra vigye-e kizárásának ügyét.

Úgy tudjuk, miután többszöri próbálkozást követően sem érte el telefonon Molnár Enikőt, Szabó Balázs november 23-án sms-ben értesítette a kabinetfőnököt, hogy az etikai testülethez fordul Jakabbal és az ő személyével kapcsolatban. Nem mellékes, hogy a beadványt jegyző másik személy még a Jobbik tagja, de a párt ennek ellenére közölte,  „Veres Andrástól nem kapott a formai szabályoknak megfelelő beadványt az Országos Etikai és Fegyelmi Bizottság, ezért további teendője a bizottságnak nincsen az ügyben.”

A Jobbiknak az alábbi kérdéseket küldtük el:

  • A Telexnek küldött válaszuk szerint a Jobbik május 10-én kizárta Szabó Balázst. Amennyiben ez igaz, és Szabó Balázs a döntés felülvizsgálatát kérte, miért csak november 24-én értesítették a döntésről? 
  • Köti-e az elnökséget az etikai testület kizárásról szóló elsőfokú döntése elleni fellebbezés tekintetében bármilyen határidő, ez milyen intervallumot jelent, és Szabó Balázs esetében időben döntöttek-e a jogorvoslatról?
  • Mi történik az első fokon kizárt tag párttagságával, amennyiben az elnökség nem dönt időben?
  • Kapott-e Molnár Enikő Szabó Balázstól november 23-án sms-t, amelyben többek közt arról értesíti őt, hogy etikai eljárást kezdeményez ellene és a Jobbik elnöke ellen?
  • November 24-én Szabó Balázs beadványát, vagy a kizárását fenntartó szóló határozatot küldték el előbb?
  • Van-e köze Szabó Balázs kizárásának ahhoz, hogy etikai eljárást kezdeményezett Jakab Péterrel és Molnár Enikővel szemben?
  • Amennyiben nincs, miért éppen november 24-én értesítették Szabót Balázst a kizárásáról, ugyanaznap, hogy ő és egy társa beadvánnyal fordult az etikai testülethez Jakab Péter pártelnök és Molnár Enikő kabinetfőnök személyével kapcsolatban?
  • Igaz-e, hogy a Szabó Balázs kizárásáról szóló határozat keltezése november 18-i? Amennyiben igen, miért vártak közel egy hetet az érintett fél értesítésével? Lehetséges, hogy nem így történt, hanem a határozat később született és visszadátumozták?

A Jobbik válaszként az alábbi nyilatkozatot juttatta el lapunkhoz:

„Szabó Balázs azért került kizárásra a Jobbikból, mert a párt tudta nélkül, oroszokhoz köthető szervezet pénzén, magánrepülőn utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek. Szabó Balázs bizonyíthatóan azután adta be az etikai beadványát, hogy az Országos Elnökség felülvizsgálati döntéséről tájékoztatva lett, de ennek sincsen túl nagy jelentősége, mivel

Amennyiben Szabó Balázsnak eljárási (pl. határidő számítási) aggályai vannak az Országos Elnökség kizáró határozatával szemben, úgy természetesen lehetősége van bírósághoz fordulni, de attól még kizárt tag, és mandátum-tolvaj képviselő marad.”

Kérdéseink nagy részére sajnos nem kaptunk választ, de amennyiben a párt a későbbiekben tisztázza például, hogy miért vártak május óta Szabó Balázs kizárásával, miért pont aznap kapta meg a határozatot, amikor elküldte a Jakab és Molnár Enikő elleni etikai beadványt, vagy, hogy visszadátumozták-e a határozatot, és ha nem miért vártak vele egy hetet, ismét frissíteni fogjuk a cikket.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. december 01. 18:02
Jakob főtitikarnőjeről elkepesztő kepek jelentek meg a Metropolban! Egy utolso sarki, mint afganromatimi!
vktzmnksr
2021. december 01. 17:49
Hej vadkörte, vadalma, nagy a pina hatalma...
hentes
2021. december 01. 16:26
Jakab nagyon jó munkát végzett. Teljesen leépítette a jobbikot. Ideje lenne átigazolnia a DK-ba.
Ronee
2021. december 01. 16:25
Nincs jobbik..a kiabálós hülyegyerek is megy a levesbe..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!