Jogi szempontból Suhajda Szilárd még nem halott

2023. június 08. 08:12

Jelenleg eltűntként kell kezelni a hegymászót, alapesetben két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez egy évre rövidíthető – nyilatkozta a Borsnak Berényi András ügyvéd.

2023. június 08. 08:12
null

Speciális esetnek számít Suhajda Szilárd halála – írja a Bors. A biológiai vég megállapításához három dolognak kell fennállnia: az agyi hullámok, a szívverés és a vérkeringés leállásának. A halotti anyakönyv kiállításához szükséges orvosi dokumentumot is ezek alapján állítják ki, a hegymászó esetében viszont a holttest nem áll rendelkezésre.

Suhajda holttá nyilvánítása a családja számára előbb-utóbb jogi okokból is fontossá válik, többek között a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt, vagy a gyermekének a sorsát érintő lényeges kérdések eldöntéséhez.

A lapnak Berényi András ügyvéd elmondta:

jogszabályok szerint Suhajda Szilárdot jelenleg eltűntként kell kezelni.

Abban az esetben, ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a holttá nyilvánításához. Ha a holttest megvan, a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk, amely megtámadható, ha olyan információk jutnak az érdekeltek birtokába, melyek alapján vélhető vagy bizonyosnak tekinthető, hogy az illető mégis életben van.

Alapesetben az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez az érintettek kérésére egy évre rövidíthető. Ebben az esetben az örökség és minden egyéb jogkövetkezmény beáll, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 08. 13:45
Ezt a hullarabló egy újságot! :-(
ZombikaFoskoma
2023. június 08. 13:15
A hegycsúcs közelében bolyongó szelleméről írtak már? Lehetne még halottlátókkal interjút készíteni a témában.
Diktátor1
2023. június 08. 12:34
Akkor őt láttam a Kyocera nyomtató üzletben?
kalazirozsaa
2023. június 08. 12:31
Örülök, hogy a napi Suhajda nem maradt el ....!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!