Sportmászó Szövetség elnöke Suhajda Szilárdról: Nem ő választotta a halált, hanem a halál választotta őt

2023. június 07. 07:33

„Suhajda Szilárd bizonyítani szeretett volna magának, a családjának, a magyar embereknek” – fogalmazott Kandrács Ildikó.

2023. június 07. 07:33
null

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a szervezet oldalán írt Suhajda Szilárd tragédiájáról – számolt be a Blikk. Kandrács arról írt, hogy már 27 éve hegymászó, aki majdnem húsz éve ismeri Suhadja Szilárdot, akiről úgy gondolja élni akart, csak a maga módján, és voltak álmai, ezek egyike volt a Mount Everest megmászása is.

„Az alázat, a szerénység, a tisztelet, a szenvedélyes érzelmek, az erő, a képesség… minden adott volt. Igen, mert ezek kellenek ahhoz, hogy az ember eggyé válhasson a hegyekkel. A hegyek világa egy rendkívül magányos, rideg és zord világ. De mégis van egy olyan arca, amit csak az tudhat, aki köztük mozog, érzi a lélegzésüket, a létezésüket. Befogadó, meditatív, leírhatatlan, már-már euforikus. Szilárd szeretett élni, szerette a feleségét, a fiát, az életet.

– fogalmazott. 

A sportszövetség elnöke úgy véli, hogy Suhajda bizonyítani szeretett volna magának, a családjának, a magyar embereknek. Hitte ő is és a felesége is, hogy képes rá, hogy megcsinálja, megmássza az Everestet oxigén és serpák segítsége nélkül.

***

Nyitókép: Suhajda Szilárd Facebook-oldala

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ars vivendi
2023. június 07. 16:19
De ő választotta öntudatlanul a halált, mert egy öntudatlan halálkövető program volt a lelkében, ami addig vitte a nyolcezres csúcsokra, amíg bele nem halt! A Csomolungma az a magasság, amit nem lehet oxigénpalack nélkül megmászni, ha valaki beteg is közben és estére tud csak a csúcsra felérni... maga kereste a halált, az emberi hiúság és gőg megnyilvánulása volt e tette, aminek a motorja az öntudatlan halálkereső szoftveréből forrásozott. Vélhetőleg az anyja méhében mellette meghalt ikertestvérével való szolidarítás vitte a biztos halálba, azontúl, hogy azon a napon Nap Szaturnusz kvadrát volt az égen, ami teljesen kontra indikált egy ilyen nyolcezres hegy megmászására.
dzso bacsi
2023. június 07. 13:05
Szerintem a mandi a hegymászós cikkekkel próbálja meg betölteni a Vágó állandó szemlézésének a hiányát.
sorostalanság
2023. június 07. 10:25
„Suhajda Szilárd bizonyítani szeretett volna magának, a családjának, a magyar embereknek”. Hagyjuk már ezt a baromságot. Verseny folyik ki mond nagyobbat? Magának nem bizonyított semmit, hacsak azt nem, hogy ő is halandó. A családjának meg azt bizonyította, hogy nem jelentett neki semmit a feleség és a pici gyerek a család, aminek ő volt a feje és támasza. A magyar embereknek meg azt, hogy mit is... ?
Namond
2023. június 07. 09:54
Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke téved. Az aki köhögősen - betegen - indul a Csomolungma megmászására, oxigénpalack nélkül és egyedül, az vagy kényszer alatt cselekszik vagy hülye. Hogy jön össze az alázat, a szerénység a média szerepléssel, a fakebook naplóval? Hogy jön össze a tisztelet a siker előre beharangozásával? Hogy jön össze az erő, a képesség az eredménnyel? Hogy kerülnek ide a szenvedélyes érzelmek? Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a magashegyi betegség mentális tüneteit mutatja és hiperventillál. Talán az expedíció szervezés szakmaiságával foglalkozna, az akklimatizációs - 3-4 hónap - idő betartásával, esetleg, a szponzori pénzek megtakarítása érdekében, kemikáliákkal megkerülésével. Azzal, hogy a magányos csúcskísérlet nem jelenti azt, hogy kíséret és tanúk nélkül kell azt elvégezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!