Több folyónk is rekordmagasság közelében van – mutatjuk, melyek ezek!

2023. augusztus 08. 12:19

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák.

2023. augusztus 08. 12:19
null

Országszerte folytatódnak a védekezési munkálatok. A Dráván rekordvízállást mértek, a Mura is tetőzik, a Sajó és a Rába áradása sem kímélte a környező településeket, illetve a Hernád, a Tarna és a Bodrog megemelkedett vízszintje is jelentős károkat okozott. A következő hat napban a Dunán elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható. 

Összeszedtük, mely folyóink voltak rekordmagasság közelében az elmúlt napok rossz időjárása miatt.

Mura

Négy zalai településen zajlottak védekezési munkálatok a Mura áradása miatt – írta honlapján a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Muraszemenyén, Molnáriban, Murarátkán és Tótszerdahelyen kezdődött árvízi védekezés a megáradt Mura folyó miatt.

Muraszemenyén mintegy ötven önkéntes dolgozott a gát megerősítésén, homokzsákokkal védtek körbe három lakóházat, ugyanakkor az egyik ingatlanban élő idős embernek el kellett hagynia otthonát a magas víz miatt. Az önkéntesek csaknem 2500 homokzsákot használtak fel a védekezéshez, őket egy munkagép is segítette a védekezésben.

Murarátkán, a településen átmenő 7538-as utat a falu közepén lezárták, és mobilgátat helyeztek ki. 

Tótszerdahelyen hetven önkéntes közel 13 ezer homokzsákkal erősítette meg a helyi töltést, itt is munkagépek és hordójárművek segítettek a védekezésben.

Molnáriban százötven önkéntes fáradozott a helyi töltés magasításán, amihez 15 ezer homokzsákot használtak fel. A munkában Bak, Nagylengyel, Zalaszentiván, Molnári, Pórszombat és Gellénháza települési önkéntes mentőcsoportjai, a Pelso Járási, a Göcsej Járási, valamint a Zala mentőcsoport tagjai vették ki részüket.

A Mura vízállása jelenleg 547 centiméter.

 


Dráva

Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál is megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás. 

Az előrejelzések szerint a hatalmas csapadékmennyiségét okozó ciklon várhatóan még a mai napig a térségben marad, de a korábbiakhoz hasonló mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

A vízügyes szakemberek továbbra is rugalmas védekezést alkalmaznak; több forgatókönyvvel kellett készülniük, hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyót.

72 óra elteltével is csak nő és nő a vízszint” – írja közösségi oldalán Kelei Zita polgármester.

Rába

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél a hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást, most már mindkét szakaszon apad.

A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntéseket, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. A rönöki és a rábagyarmati záportározókat a hétvégén üzembe helyezték, az azokban visszatartott árhullám így településeket nem öntött el – közölte az OVF.

A Rába vízállása miatt Sárvárnál is harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. Sárváron augusztus 7-én késő délután megközelítette a Rába vízszintje a 350 centimétert. 21:45-re azonban – minden várakozást, előrejelzést meghaladva – átlépte a 400 centimétert. 

1965-ös árvíz idején volt eddig a legmagasabb a szintje, 490 centiméter, és elöntötte a várost. 

Azóta megépült a gát. 

A Rába-hídról sokan figyelték a folyó nagyságát, sodrását, sáros színét, az elsodort faágakat és a szemetet. Most a víz az Úr, bízunk abban, hogy a gát megvéd bennünket, és városunkban nem várhatóak akkora károk, mint a Szentgotthárd és Körmend környékén. A Csecsér-Rába összefolyásánál és a hegyközségi temető alatt a part menti szántóföldeket elöntötte a víz” – olvasható a Sárvár Lendületben Facebook-oldalon.

Sajó

A Sajón lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzött, azóta lassú apadás kezdődött. 

A folyó középső szakaszán Sajószentpéternél a másodfokot meghaladó, de a harmadfokot el nem érő tetőzés várható a mai nap folyamán. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a vízügyi igazgatóságok – részletezték sz illetékesek.

A Sajó jelenleg Sajószentpéternél tetőzik a III. fokot (350 cm) meghaladó 371 cm-es vízállással. Fentebb a határszakaszon ütemes az apadás,

 Sajópüspökinél a tegnap hajnali tetőzés óta már több mint egy métert csökkent a vízszint” 

írja az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Hernád, Bodrog, Tarna

Tegnap az északi vízgyűjtőkön sokfelé alakult ki eső, zápor, zivatar.

Ma a tegnapihoz hasonlóan a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén valószínű több felhő és csapadék, de a lehulló mennyiségek már valószínűleg lényegesen elmaradnak majd az előző napon mértektől. 

Ma reggel vízfolyásaink duzzasztásmentes szakaszai változatos mederteltséget és vízmozgást mutattak, de egyre inkább az apadó jellegűek” 

– számol be az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.
A Tarna és mellékvizei apadnak, de a felső szakaszokat még bővízű állapota miatt Tarnaméra és Tarnaörs térségében egyelőre lassú a vízszintek csökkenése. 

Ma és holnap még készültségi szint feletti vízállások valószínűek, I. fok alá valószínűleg csak csütörtökön süllyed a vízszint.

Duna

Árhullám közelít a Dunán is. 

Rekord közeli árhullámokra is számítani kell a nagy mennyiségű csapadék miatt. 

Az elmúlt két nap esőzése már árhullámokat indított el a Dunán és a Dráván, ami miatt Mohácsnál több mint három méterrel emelkedik a Duna vízszintje.

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én várható 500-550 centiméter körüli vízállással.

Mohácson pedig jövő szombaton már hatméteres víz várható. A folyó ezt követően tovább árad, megközelítheti akár a 700 centimétert is, ekkor rendelik el az elsőfokú készültséget, ami annyit jelent, hogy gyakrabban és alaposabban ellenőrzik a gátak és egyéb védművek állapotát.

 

Nyitókép: A Mura áradása okozta károk, Forrás: Letenye Tűzoltóság

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. augusztus 08. 23:31
Ha meg nincs eső, akkor meg az a baj... Na akkor most mi legyen? Eső, meg elég ész ahhoz hogy ártérben nem építkezünk, és az ilyen eshetőségeket számításba vesszük felkészülünk rá, ott ahol megtörténhet.
nemecsekerno_007
2023. augusztus 08. 12:33
Minél többet meg kéne tartani ebből a vízből, ha már így alakult.
bhölömbika
2023. augusztus 08. 12:29
Van amugy esetleg valami felület, telefonszám vagy bármi ami alapján lehet tájékozódnia arról hogyan lehetne segíteni az adott területeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!