Most akkor mi van ezzel a legújabb brüsszeli tervvel a pénzeink visszatartásáról? – körképünk

2024. január 30. 13:49

Miért nevezi Orbán Viktor zsarolási kézikönyvnek Brüsszel legutóbbi húzását? Összefoglalónk!

2024. január 30. 13:49

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek, 2024. januárjában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kimondta: Brüsszel az LMBTQ-jogokhoz köti az uniós forrásainkat. Nem sokkal később kiderült az is, hogy a Financial Times egyik értesülése szerint az Unió sürgetni fogja tagállamait, hogy szüntessék meg a Magyarországnak szánt összes uniós támogatást, ha hazánk nem hátrál meg azon ígéretétől, hogy megakadályozza az EU által javasolt 55 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának. Azt a segélycsomagot, amelyet az Európai Unió vállaltan hitelből szeretne finanszírozni, és amelyet az EU tagállamainak, így Magyarországnak is kellene majd visszatörlesztenie.

„Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap”

A lap értesülésének híre nagy port kavart a hazai és nemzetközi sajtóban. „Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap” reagált a hírre Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette azt is: „Most már nem is próbálják titkolni”. Erről itt írtunk részletesebben

„Úgy tűnik már hetes cikkelyes szappanopera, meg Sargentini sem kell a brüsszeli liberálisoknak, hogy előjöjjön belőlük a birodalmi diktatúra hangja. Már csak odaszólnak, mint a kocsmában, hogy fogjuk be, különben baj lesz!”értékelt Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke. A politikus ugyanakkor aláhúzta: 

Magyarország soha nem enged a zsarolásnak!

Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni.”

Ezt is ajánljuk a témában

Mennyire volt valid a Financial Times értesülése?

A Reuters egy magas rangú európai tisztségviselőre hivatkozva nemrég cáfolta a Financial Times értesülését. A hírügynökség úgy tudja,

az Európai Unió állam- és kormányfői nem tárgyalnak olyan pénzügyi, gazdasági intézkedésekről, amelyek célja, hogy rákényszerítsék hazánkat Ukrajna finanszírozására.

Az üzleti lap cikkében hivatkozott dokumentum a tanács titkárságának egy háttérfeljegyzése, amely mindössze a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét írja le a vezető uniós tisztségviselő szerint. A Reuters forrása úgy véli, a dokumentum mindössze egy helyzetértékelés, amelynek nincs köze az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról folyó tárgyalásokhoz. A Financial Times által megismert dokumentum nem vázol fel semmilyen konkrét tervet sem a hosszú távú uniós költségvetéssel sem az ukrán segélycsomaggal kapcsolatban, és Magyarországgal szembeni lépéseket sem tartalmaz.

Nem sokkal később Phillip Pilkington, közgazdász is leszögezte: a Financial Times cikke kész bohózat. A szakértő szerint az EU említett stratégiája ugyanis a legalapvetőbb közgazdasági ismereteket is nélkülözi. Erről itt olvashat bővebben!

Kovács Zoltán: Az ilyen titokzatos cikkek nem véletlenül születnek meg

Az ügyben a Mandiner kérdéssel fordult Kovács Zoltánhoz. Mint a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár lapunknak elmondta: 

az írásban hivatkozott, kiszivárgott dokumentum hátteréről és pontos tartalmáról nem derültek ki részletek.

Nem tudjuk, pontosan milyen forrásokra hivatkozott a Financial Times, a lapnak kiszivárgott dokumentum sem látott napvilágot, de az uniós intézmények és tisztviselők cáfolatai sem tolongtak. Sok tehát a kérdőjel az üzleti lap értesülése körül, de egy biztos, az ilyen típusú cikkek nem véletlenül születnek.” Az államtitkár Mandinernek adott nyilatkozatát teljes hosszában ide kattintva olvashatja.

A fentiek alapján cikkünk írásáig tehát úgy tűnt: a Bizottság mintegy figyelmeztető lövésnek szánhatta a Financial Times „értesülését”, azonban Orbán Viktor miniszterelnök keddi, Le Pointnak adott interjújából bizonyossá vált: Brüsszel ideológiai háborút vív Magyarország ellen.

Orbán: Megjelent a zsarolási útmutató, Brüsszel az elmúlt években ideológiai háborút vív Magyarország ellen

Mint a miniszterelnök a francia lapnak adott interjúban fogalmazott: „ha a Financial Times közöl egy dokumentumot, amiben részletesen leírják a Magyarország elleni pénzügyi blokád és a velünk szembeni zsarolás forgatókönyvét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen. Megértem, hogy ezt a többieknek milyen nehéz elfogadni, hiszen az Európai Unió az elmúlt években egyre inkább imperialista irányba mozdult el, különösen az Egyesült Királyság kilépése után. Egyre kevésbé szuverén államok közösségéről van szó. 

Egyre többször, függetlenül attól, hogy milyen jogaid vannak a Szerződések alapján, milyen ésszerű érvet hozol fel nekik, olyasmire próbálnak rákényszeríteni, amit nem akarsz.”

„Még konkrétabban: Brüsszel az elmúlt években ideológiai háborút vív Magyarország ellen, és folyamatosan zsarolni próbál bennünket. Még a bizottság elnöke is nyilvánosan kijelentette a legutóbbi parlamenti ülésen, hogy Magyarország addig nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, amíg nem hajlandó változtatni a migrációval és a genderrel kapcsolatos álláspontján. Szóval mi ez, ha nem zsarolás? Mi, magyarok hosszú évek óta ilyen körülmények között élünk” – tette hozzá Magyarország miniszterelnöke.

A kormányfő szerint a Financial Times értesülésével megjelent a zsarolási útmutató, Brüsszelt ismerve képesek is rá. Az ukrajnának szánt támogatás kapcásn ugyanakkor a magyar kormányfő leszögezte: „Megértem az ukránokat. Szeretnék egy hatalmas összeg garanciáját a lehető leghosszabb ideig. Értem, de ez nem európai érdek. Európában másként kell viselkednünk. Ennyi pénzre az európaiaknak is szükségük van. Európában egyre jobban szenvedünk a gazdaság gyenge teljesítményétől. Ez a pénz nagyon hasznos lenne az európai népeknek, a franciáknak, a németeknek, a magyaroknak, a lengyeleknek…

Összességében úgy gondolom, hogy több érv van a mi megoldásunk mellett – évenkénti döntés, a fejlemények függvényében felülvizsgálva –, mint az ellenoldalnak, akik 50 milliárd eurót szeretnének egyszerre kiosztani Ukrajnának négy évre”

– fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfővel készült interjú összefoglalóját ide kattintva, míg az eredeti, teljes interjút magyar nyelven itt olvashatja.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gegrolla
2024. január 31. 17:15
Azonnali huxit, ha ezt meg merik csinálni.Már pedig meg fogják ezek a mocskos gecik.
bsztcs
2024. január 30. 20:52
Ursula es a nemet bandäja, hungarofob, pszichopata, pszihoterrorista a köbön.
Ugandai Bubu
2024. január 30. 20:06
Nincs zsarolás. Megunták a mindent összeszaró, tolvajmagyar balkáni cigánytempót. A szájnyalogató kucu elment a falig, meghúzták hát neki a vonalat oszt csók. Na jöhet a narancsgügyék gőgicsélése. Csak idióta moszkoviták írhatnak!
Hajnóczi Kristóf
2024. január 30. 19:03
Borítóképen ET, a rendkívüli földönkívüli nővére, a rendkívüli európánkívüli, 50 évvel a film forgatása után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!