A jövő bizonytalan, Orbán Viktor kíváncsi, a kormánypártok figyelmeztetést kaptak

2024. április 29. 12:03

A nem választott vezetőknek, az eurokratáknak óriási hatalma van az Európai Unióban Interjú

2024. április 29. 12:03
null
Stumpf István
Stumpf István
Index

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

„Orbán Viktor azt hangsúlyozza, hogy Európában új vezetőkre van szükség, illetve azt is kijelentette: »elfoglaljuk Brüsszelt«. Mire számít az európai parlamenti választáson, hogyan befolyásolja az európai politikát?

A nem választott vezetőknek, az eurokratáknak óriási hatalma van az Európai Unióban, és nagyon nehéz felettük kontrollt gyakorolni. Ezért szorgalmazzák a szuverenisták, hogy a választott vezetők legalább befolyásolni tudják a legfontosabb döntéseket, és ne mindenféle háttér érdekcsoportok és az európai mélyállam döntse el a nemzetállamok nélkül a legfontosabb kérdéseket. Nem várok földcsuszamlásszerű változást a választásokon. Mélyen be vannak ágyazódva az uniós intézményekbe az üzleti életet, a médiát irányító érdekkörök és az egyéb lobbicsoportok, amelyek megakadályozzák, hogy a szuverenista oldal jelentősebb befolyást szerezzen. Ugyanakkor a nemzeti szuverenisták térfoglalása prognosztizálható, lesz hangsúlybeli eltérés a jelenlegi helyzethez képest.

A magyar kormánnyal egyetértve ön is úgy gondolja, hogy az uniós kritikák – a jogállamiságot és a sajtószabadságot számon kérő észrevételek, vagy a korrupcióval kapcsolatos bírálatok – pusztán csak az ideológiai törésvonalak következményei?
Politikai indíttatású támadások. Ugyanilyen kritikákat és észrevételeket szinte bármely tagállammal, sőt, az Európai Unió vezérkarával szemben is fel lehetne hozni. Elég csak az Ursula von der Leyent körüllengő korrupciós vádakra gondolni a vakcinabeszerzések miatt, vagy felidézni a korrupciós ügyben érintett és pénzmosással vádolt uniós képviselők letartóztatását, majd szabadon engedését. Rendkívüli mértékben tetten érhető a kettős mérce az Európai Unióban, miközben egyre inkább a nem választott bürokratikus, eurokratikus uniós mélyállam próbál kulcsfontosságú szerepet játszani a döntésekben. Az eddig rejtőzködő módon burjánzó föderalizmus egyre határozottabb nyilvános arcot ölt.

Mit gondol, a brüsszeli NatCon konferencián történtek előrevetítették, hogy a jövőben mennyire komoly összecsapások várhatóak a liberálisok és konzervatívok között az Európai Unióban?Abszolút előrevetítették, a fundamentalista csoportok az erőszaktól sem riadnak vissza, és támogatóik fittyet hánynak az oly sokat hangoztatott jogállami értékekre.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2024. április 29. 18:05
Sokkal jobb média megjelenésre volna szüksége a konzervatívoknak. A balliberális indoktrináció sok évtizedes munkáját nehéz ellensúlyozni. A hivatalok, az indoktrinált hivatalnokok már sokszor tönkretettek épeszű elképzeléseket!
Lajoss
2024. április 29. 18:01
Jó nertárs a Stumpf nertárs…🫢
google-2
2024. április 29. 16:17
Az a baj, hogy az Európai Néppárt is Soros zsebébe került és éles fordulatot tett balra, a szélsőbalra.
lemez
2024. április 29. 15:11
Egész brüsszel háborús lázban ég.Leszsrják ők azokat akiket képviselni kellenne.Da annyit atomoznak hogy tényleg az ő fejükre is ráesik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!