Ezek ugyanazok

2024. április 16. 10:48

A legfőbb ideje visszafoglalni Brüsszelt a kommunistáktól.

2024. április 16. 10:48
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

„Ezek ugyanazok. Legalábbis közéleti szempontból életem legizgalmasabb éve az 1988-as volt. Noha a lakitelki találkozó már 1987 szeptemberében lezajlott, év elején a készülődő vihar még csupán távoli mormogásnak tűnt. A március 15-i tüntetést viszont a rendőrség, évtizedek óta először, nem kergette szét, június 27-én százezren tüntettünk a romániai falurombolás ellen, az év végén pedig már politikai pártok működtek. Grósz Károly pártfőtitkár november 29-én hiába riogatott fehérterrorral, 

már visszafordíthatatlan volt a változás.

A változások közé tartozott, hogy híre jött: a lengyel Szolidaritás mintáját követve május 18-án az ELTE Múzeum körúti nagyelőadójában, az úgynevezett Gólyavárban alakuló ülését tartja az egyik első független szervezet, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A jelzett időpontban az egyetem kapujában mindenkit megállítottak: kiderült, hogy a rektor az utolsó pillanatban visszavonta az engedélyt, az egyetem területén semmiféle gyűlést nem engedélyezett. Ó, boldog békeidők, ó puha diktatúra! A szervezők egy könnyed oldalmozdulattal kijátszották az addigra teljesen elerőtlenedett hatalom tiltó próbálkozását. Tartalék helyszínnek eleve lefoglalták a közeli Metró klubot, szépen átgyalogoltunk a Dohány utcába, és 1028-an megalakítottuk a TDDSZ-t. 

Ma már más idők járnak. 

A mai kommunisták – mert ezek ugyanazok – képesek megakadályozni, hogy a nép által megválasztott, teljes legitimációval rendelkező konzervatív politikusok ma Brüsszelben rendezvényhelyszínt találjanak a konferenciájuk számára. Hír szerint már a második intézmény is visszalépett attól, hogy helyet adjon a Nemzeti Konzervatív Konferenciának (NATCON). Véleményszabadság? Közös európai értékek? Szégyen. A legfőbb ideje visszafoglalni Brüsszelt a kommunistáktól.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­ö­­s­­ ­­l­­­á­­n­­y­­o­­­k­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­k­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
billysparks
2024. április 16. 13:50
Nem vissza kell foglalni, hanem otthagyni a pöcében vergődni.
csendbiztos-2
2024. április 16. 12:43
Az előbbi kommentek is igazolják a cikk igazát. Halott kommunista jó kommunista 2 méterrel a föld alatt vasbeton fedéssel.
Pelso j.
2024. április 16. 11:45
Minél többször szajkózzátok ezt a visszafoglalás kifejezést, annál nevetségesebb lesz. deutsch tompi viszont abszolút méltó listavezető a ti polgári értékeitekhez. Hagyd már ezt az átlátszó arcoskodást, nem fogtok ti visszafoglalni semmit. Hisz az EP választásoknak számotokra semmi jelentősége, bármi is legyen az eredmény, ti továbbra maradtok hiteltelen, súlytalan senkik odakint. Ezzel nagyon is tisztában vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!