Ki kell állni az örök igazságért

2024. április 22. 22:51

Ha a nőt ugyanúgy kezeljük a szexualitás tekintetében, mint a férfit, akkor eleve a vesztes szerepét osztják rá. Interjú.

2024. április 22. 22:51
Földi-Kovács Andrea
reformatus.hu

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

„A feministák mit hoztak a nők »konyhájára«?

Ha a nők kizsákmányolása elleni fellépésről van szó, első ránézésre a feministák viszonylag elkötelezetteknek tűnnek, és vannak olyan józanabb irányzataik, amelyek tengelyt akasztanak a legszélsőségesebb követelésekkel, például a transzneműség nagyobb társadalmi érvényesülése érdekében fellépő lmbtq-mozgalmárokkal. Ettől még megáll, hogy azok próbálják védeni a nők jogait a szexiparban, akik valaha kiharcolták, hogy a hölgyek szexuális önrendelkezése legyen alapjog. Közelebbről tekintve: a második hullámos feministák minden fórumon szorgalmazták a nők úgynevezett szexuális egyenjogúságát, kezdve a gyengébb nem »gyerekszülés terhe alóli felszabadításán«, az anyai hivatás degradálásával. A marxista gyökerű feministák tökélyre fejlesztették a fogalmak, kifejezések jelentésének az elferdítését, például Margaret Sanger az első, általa alapított abortuszklinikának a Planned Parenthood – tervezett szülőség – nevet adta. Általánosságban elmondható: ha a nőt ugyanúgy kezeljük a szexualitás tekintetében, mint a férfit, akkor eleve a vesztes szerepét osztják rá. Mivel itt a nő a befogadó, nagyobb mértékben viseli az intim együttlét terheit.

Ezzel szemben a szabadosság hívei a keresztyén szexuáletikát prűdnek és szabadságellenesnek bélyegzik.

A szexualitás kedvező keresztyén megközelítése azt hangsúlyozza, hogy az nem csupán fizikai aktus, hanem komplex és érzelmekkel teli kapcsolat része. A krisztusi etika olyan alapelveket hangsúlyoz, mint az önzetlen szeretet, a hűség, a felelősségvállalás. Tehát nem a szexualitás elutasításáról beszél, hanem arról, hogy azt felelősségteljesen éljük meg. Egy korábbi műsoromban, amelyben II. János Pál A test teológiája című könyvének tanítása alapján is a test jelentőségéről és a szexualitásról beszélek, nem azzal kezdem, mit tiltott meg Isten, hanem hogy mi volt a terve velünk, amikor megteremtett minket. És mi volt az elgondolása a szexualitással. Biztosan nem az, hogy kizárólag a magunk örömére elvegyünk valamit a másiktól, hanem elsősorban az, hogy egy szeretetkapcsolatban odaajándékozzuk magunkat egymásnak. Ebben van maradéktalan öröm, ebben találhatók meg az »örök pillanatok«.

Említette, mennyire elterjedt a pornófogyasztás hazánkban. Nem lehet akkor, hogy jórészt ugyanazok ítélnek el másokat egyéb szexuális bűnökért, mint akik ebben érintettek?

Összességében helyteleníthető mind az irgalom nélküli ítélet, mind a farizeusi magatartás. Sajnos szexuális erkölcs tekintetében mégis gyakori a kettős mérce, amely során egyetlen bűnt ragadnak ki az emberek, miközben megtűrik a maguk esetében a hűtlenséget, a válást, a promiszkuitást, a digitális kukkolást, vagyis csak részben tartózkodnak idevágó helytelen dolgoktól. Annál inkább felelőssége a keresztyének közösségének, hogy megjelenítsék a szexuális tisztaság eszményképét.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­n­y­­­o­k­ ­­­v­á­­r­n­­a­­k­­­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Spiritmonger
2024. április 24. 00:16
A némber nem kizárólag hülyeséget mond, ez tény. De nem érti meg, hogy semmi köze hozzá, ezért nem pofázhat bele két felnőtt ember között szabad akaratukból és kölcsönös beleegyezéssel létrejött szexbe.
Obsitos Technikus
2024. április 23. 09:33
Andrea mikor állt át a refikhez?
Pernahajder
2024. április 23. 07:31
Fölfordul a gyomrom ettől a sok kamukeresztény agyhalott félmajomtól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!