Lengyelország jövőbeli elnökjelöltje, korábbi miniszterelnöke a CPAC Hungary vendége

2024. április 23. 14:54

Az Alapjogokért Központ meghívására Magyarországra érkezik Mateusz Morawiecki.

2024. április 23. 14:54

Nyitókép: JAKUB PORZYCKI/AFP

Az Alapjogokért Központ meghívására Magyarországra érkezik Mateusz Morawiecki. A közvélemény-kutatások szerint a jövő évi lengyel köztársaságielnök-választásokon befutó jelölt lesz a korábbi lengyel kormányfő. Április 26-án ő mond nyitóbeszédet a budapesti CPAC Hungary konferencián.

A magyar-lengyel barátság évszázadok óta tart, napjainkban is él, amikor magyar ünnepeken lengyel zászlókat lenget a szél. Jól látszik, ez a barátság egyre inkább a jövő irányába mutat, és örülünk, hogy a magyarok személyében ilyen hűséges és kipróbált barátaink vannak”. Ezekkel a szavakkal jelentette be annak idején Mateusz Morawiecki, Lengyelország kormányfője, hogy elfogadja Orbán Viktor felkérését, és részt vesz 2019. március 15-én Budapesten, az 1848-49-es szabadságharcról szóló megemlékező ünnepségen szónokként.

Azóta öt év telt el, és most ismét hazánkba látogat Mateusz Morawiecki, aki ezúttal az Alapjogokért Központ meghívására érkezik, és a CPAC Hungary konferencia vendégszónoka lesz.

Mateusz Morawiecki magyarbarátsága nem újkeletű: több mint 35 évre tekint vissza a rokonszenve irántunk. Történt ugyanis, hogy 1989-ben még fiatalemberként Magyarországra látogatott, hogy kiálljon a magyarság mellett egy szovjetellenes tüntetésen.

Nem esett messze az alma a fájától: tudniillik, Mateusz édesapja nem más volt, mint Kornel Morawiecki, a legendás lengyel ellenálló, a „Harcoló Szolidaritás” mozgalom alapítója. Az idősebb Morawiecki a szovjet megszállás idején a leghatározottabban ellenállt a kommunista kiszolgálóiknak, és a földalatti ellenállás részeként segítette a magyar rendszerváltókat. A 21. században az ifjabb Morawiecki egy másfajta szabadságharcot vív: a hazáját érő nemtelen támadásoknak ellenállva, 2017-23 között miniszterelnökként Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett, vált vállnak vetve harcolt hazája függetlenségének és szabadságának a megőrzéséért.

Habár 2019-ben és 2023-ban is a lengyel országgyűlési választásokon első helyen futott be az általa vezetett Egyesült Jobboldal kormányszövetség, az ellenük összefogó szivárványkoalíció kormányváltást hajtott végre Varsóban. Az azóta bekövetkezett jogtiprások idején Morawiecki az ellenállás vezéralakjaként lépett fel: a saját személyes biztonságát kockáztatva, személyesen ellenállt a közszolgálati sajtó erőszakos átvételének. A megválasztott országgyűlési képviselők letartóztatásakor bátran tüntetett a szabadságukért. A nemzet lelkiismeretként, az országgyűlési viták idején méltóságteljesen lép fel a Jog és Igazságosság nevében az alkotmány betartásáért.

Jelenleg Morawiecki ellenzékben a visszatérést tervezi: a jövő évi, 2025-ös köztársaságielnök-választáson nagy eséllyel ő lesz az Egyesült Jobboldal köztársasági elnökjelöltje. Magyar viszonylatban Morawiecki üzenete számunkra az, hogy – ahogy fogalmazott a 2019-es március 15-ei budapesti beszédében – „Mindig együtt álltunk, amikor a múltban a szabadságért harcoltunk, és most is egy jobb jövőért akarunk harcolni".

Mateusz Morawiecki április 26-án a CPAC Hungary színpadán mond beszédet nyitószónokként.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­g­ö­­­s­­ ­l­­á­­­n­­y­o­k­ ­­­v­á­r­n­a­­k­­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
tompika-2
2024. április 24. 07:35
Érdekes! Azt írják "volt" miniszterelnöke. Neki nem jár a "bukott" jelző?
Halder_1899
2024. április 23. 16:20
Amíg hatalmon volt látványosan távolságot tartott az utolsó két évben Orbántól az orosz háború miatt, meglett az eredménye, bukott. Már késő.
lististerc
2024. április 23. 16:20
Az abortuszon ment el az a választás...Meg persze Varsón. Ma már nem ez lenne az eredmény, de cseszhetjük. Az atomfegyverek telepítése ellen épelméjű ember népszavazással is tiltakozhat...Hajrá Krakkó,Kielce, Poznan,Katowice - azaz Lengyelország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!