Negyven év után tértek vissza a gólyák a Vértes lábához, biztonságos fészket kaptak (FOTÓK)

2024. április 28. 19:12

A madarak rövid idő alatt belakták új „otthonukat”.

2024. április 28. 19:12

Nyitókép: Facebook

Biztonságos fészket építettek a gólyáknak a dömösi madármentők és az E.on szakemberei Kömlődön – számolt be a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont közösségi oldalán.

Mint kiderült, az elmúlt negyven évben egy gólyapár sem választotta otthonául a Vértes lábánál fekvő falut, ezért a település vezetése, élen Kemmának Bogáth István polgármesterrel minden követ megmozgatott a gólyák biztonsága érdekében. Szakembereket hívott segítségül, akik 

náddal és gallyakkal körbeszőtt biztonságos műfészket helyeztek ki a madaraknak.

A mentőközpont posztjából az is kiderült, hogy a fészket zuhogó esőben építették, úgy, hogy a tojó a fennforgás ellenére sem mozdult el az omladozó „otthonából”, mivel két tojást őrzött. 

A szakemberek a gólyamentés során óvatosan kiemelték a fészekből a tojásokat, amiket mobilinkubátorba helyeztek, végül visszakerültek eredeti helyükre, csak egy másik fészekbe.

A madár nem szállt túl messzire, az egyik szemközti ház kéményéről figyelte az „akciót”. Végül, csaknem fél órát kellett várni, mire újra elfoglalta helyét – erről már a Sokszínű Vidék számolt be.

A vonatkozó bejegyzést teljes terjedelmében alább olvashatja:

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2024. április 29. 09:15
10 fészek van a falunkban. Amikor hallják, hogy berreg valami gép a kertben, már indulnak is. Annyira nem félnek, hogy pár méterre tölük lehet tenni-venni. Mindig várjuk, és drukkolunk, hogy megérkezzenek épségben.
kérdés
2024. április 28. 22:44
Érdemes elmenni Kölkedre a Fehér Gólya Múzeumba is.
Mindenhova
2024. április 28. 21:56
Negyven év után... belátták, h. azÓbánt nem lehet csak úgy leváltani... költeni meg köll. Majd a libernyákbolsevikok is belátják... 40 év múlva.
llnnhegyi
2024. április 28. 20:46
Szabad haza , Szabad Magyarország! Már a messzi gólyák is elismerik dr miniszterelnököt. Brutál szégyen a kurfic libbcsikommcsikra nézve! Őket lefossák a gólyák! Ursulát,Metsolát is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!