Kicsoda „Peng mama”, Kína first ladyje?

2024. május 09. 23:02

Kínában a first ladyk hagyományosan háttérszereplők voltak, egészen Peng Li-jüan megjelenéséig, aki megreformálta a kínai elnöki feleségek mozgásterét. Portré a sikeres előadóművészről, aki sokak szerint kitaposta az utat nagyhatalmi vezető férjének.

2024. május 09. 23:02
HUNGARY-BUDAPEST-PENG LIYUAN-NAGY-BUDA CASTLE-VISIT
Szalai Laura
Szalai Laura

Fotón: Peng Li-jüan és Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége (fotó: Ding Lin / XINHUA / Xinhua via AFP)

Megérkezett Hszi Csin-ping Budapestre, aki Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz állami látogatást Magyarországon május 8–10. között. A kínai elnök már napok óta Európában van: először Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott, majd Szerbiában tárgyalt Aleksandar Vučić elnökkel, három napig pedig hazánkban tartózkodik s folytat kétoldalú politikai és gazdasági tárgyalásokat.

A kínai elnököt elkísérte felesége, Peng Li-jüan is, akit – bár itthon kevesen tudják – 

hazájában igazi hírességként tartanak számon.

Már jóval azelőtt, hogy férje hatalomra került, Peng Li-jüan Kína egyik sztárénekesekének számított. Évtizedeken keresztül szerepelt az állami tévéműsorokban, elmaradhatatlan szereplője volt a kínai holdújévet celebráló nagy gálaesteknek. A művésznő többnyire az ország vezetésének érdemeiről, illetve a kínai táj szépségeiről énekelt. „A számainak körülbelül a kilencven százaléka a kommunista pártnak hízeleg, a maradék pedig az élet gyönyörűségét élteti” – fogalmazott 2013-ban egy BBC-nek nyilatkozó kínai zenekritikus.

Ugyancsak a BBC-nek nyilatkozta He Li, a Kínai Népzenei Testület igazgatója, hogy a Peng Li-jüan zenéje iránt rajongók többnyire 40-es éveikben járnak, és egy olyan korban születtek, amelyben igen csekély volt a művészeti kifejezési formák és az azt közvetítő csatornák választéka. 

A Le Monde cikke – amelyet a Világgazdaság idézett – szintén azt emelte ki, hogy Peng Li-jüan repertoárja katonai és hazafias dalokból áll, és „vitathatatlan tehetséget árul el a magas hangok és a tremolók terén”. Érdekesség, hogy a második kínai–vietnámi háborúban a Laosan-hegyi csata idején Peng Li-jüan a helyszínre utazott, hogy lelkesítse a csapatokat és ott harcoló saját testvérét, emellett a 2008-as szecsuani földrengés idején az ország és a mentésre kivezényelt harcosok hangulatát szerette volna javítani. Amikor megtudta, hogy hat őrt álló katona a szolgálata miatt nem mehetett el a koncertjére, felkereste őket, és külön nekik elénekelt egy dalt. 

Ami a magánéleti szálat illeti, Peng Li-jüan és Hszi Csin-ping még 1986-ban találkoztak egy közös barátjuk útján, az akkor 24 éves Peng már híres volt, a 33 éves Hszi pedig Hsziamen város alpolgármesteri tisztségét töltötte be, és túl volt egy váláson. A szerelem erősnek bizonyult, már néhány hónap randevúzgatás után 1987-ben összeházasodtak, egy lányuk született. Egyébként 1999-ben, a Hong Kong talk show-nak adott interjúban Peng Li-jüan azt mondta: mindig is egy 

olyan férfit szeretett volna társul, aki „sikeres, ambiciózus, és aki a kapcsolatban a főnök”

. Amikor megkérdezték tőle, hogy a férje – aki ekkor még messze volt attól, hogy Kína vezetője legyen – eleget tett-e ezeknek az elvárásoknak: Peng nem hezitált: „több mint egy évtizede a felesége vagyok, természetesen sikeres mindebben” – fogalmazott. 

Aztán 2013-ban, amikor férjét megválasztották a Kínai Kommunista Párt főtitkárává, Peng first lady lett, és érzékelhetően belevetette  magát a szerepbe. Elkísérte férjét nemzetközi konferenciákra és diplomáciai eseményekre, beszédeket tartott az Egyesült Nemzetek Szervezetében és jótékonysági rendezvényeken. Számos kampányban vett részt a HIV/AIDS-tudatosság növelése érdekében. 

Peng kétségkívül megváltoztatta Kína first lady szerepet, amely ezáltal az amerikai elnökök házastársaiéhoz kezdett hasonlítani.  Férje első ciklusa idején egyébként Peng szoros kapcsolatot ápolt Michelle Obamával, az Egyesült Államok first lady-jével is. Ennek kapcsán Joy Chin-Chung Chao, a Nebraska Omaha Egyetem női vezetőkkel foglalkozó kutatója egy alkalommal azt mondta, hogy Michelle Obama és Peng Li-jüan stílusos, hatékony és kifinomult módon épít kapcsolatokat. „A first ladyktől világszerte elvárják, hogy a hagyományos nemi szerepek keretein belül maradjanak, nőiességet, anyaságot és férje iránti hűséget tanúsítva” – fogalmazott a kutató, s ez Kínában különösen igaz: hazájában Penget „Peng mamának” hívják. „Ez a kifejezés a kínai nép szemszögében betöltött szerepét mutatja, 

Penget a nemzet anyjaként tartják számon" 

– ezt már Ming Xie, a West Texas Egyetem munkatársa fogalmazta meg az ABS Newsnak.

Ami biztos, hogy a kínai elnöki pár nagy népszerűségnek örvend, és ebben komoly szerepe van az úttörő first ladynek. „A motorja volt annak, hogy férje elnyerje 1,4 milliárd kínai támogatását” – írta róla az ABC News 2022 októberében.

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­g­­­a­­­z­­i n­i­m­f­o­m­á­­n­i­­á­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Box Hill
2024. május 10. 19:24
Hát nem egy Nyina Hruscsova, az hétszentség.
catalina11
2024. május 10. 11:38
Novicsok-5 2024. május 10. 09:57 Aki nem rajong érte, azt Kínában tarkón lövik." hát Novicsok, van ilyen... Udvariasan üdvözöltük egymást, majd (Farkasházy) közel lépett hozzám és jelentőségteljesen megkérdezte: Hétvégén mész a K. Zsuzsa koncertre? Csodálkoztam az érdeklődésén de azért őszintén válaszoltam: Nem. Soha nem voltam K. Zsuzsa koncerten Láthatóan megdöbbent a válaszomon, én pedig megdöbbentem a döbbenetén. Hogyhogy nem? préselte ki magából kétségbeesve a kérdést. Nem szeretem. válaszoltam, mert soha nem kedveltem a nevezett előadó számait. De hát oda akkor is el KELL menni! mondta. És abban a pillanatban mindent megértettem. Nem koncertről, hanem a szekértábor spirituális gyűléséről van szó, én pedig az egyik főpap kérdésére hitetlen gyaúrként válaszoltam. Elárultam magam, hogy fasiszta vagyok."
békalepcse2.0
2024. május 10. 10:46
Gondolom a lábzsugorítást is megcsinálták nála. Igen fájdalmas minden lépés akinek zsugorították a lábfejét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!