A magyar labdarúgás legendás alakjainak kérése az Eb-nyitány előtt: Csússzunk, másszunk a sikerért!

2021. június 11. 7:09
Vámos Tamás
Futballisták a magyar válogatott esélyeiről az Eb legnehezebb csoportjában, tippeik a csoportmérkőzéseink pontos eredményére, s persze indokaik is az elvárásaik kapcsán. Összeállításunk.

Ma kezdődik a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság, a magyar válogatott két mérkőzést is a telt házas Puskás Arénában játszik, ám aki nem jut be a stadionba, a városligeti Fan-zone-ban is fantasztikus hangulatban szurkolhat a kedvenceknek. Az általunk megkérdezett futballistáknak a következő kérdéseket tettük föl: miként látja a magyar válogatott esélyeit az Eb legnehezebb csoportjában? Kérjük, tippeljen pontos végeredményeket a csoportmérkőzéseinkre, s persze indokolja is meg az elvárásait.

Pusztai László, az MNK bizottság elnöke átadja a győztes csapatnak járó kupát Bálint Lászlónak, a ferencvárosiak csapatkapitányának a Népstadionban. A Ferencváros a döntőben 4:2-re győzött a Pécsi MSC csapatával szemben.<br>Fotó: MTI/Petrovits László
Bálint László

az 1972-es Európa-bajnokságon negyedik helyezést elérő csapat tagja

A világklasszisok nem remegő lábakkal lépnek pályára ellenünk

Ennél nehezebb csoportba nem is kerülhettünk volna. Értelemszerűen a világbajnok franciákat érzem a legerősebbnek, a négyszeres világbajnok németek ellen az lehet a némi esélyünk, hogy amióta Joachim Löw a szövetségi kapitány, még sohasem volt ekkora hullámvölgyben a csapat, és pontosan azért, mert nincsenek hozzászokva az eredménytelenséghez, kisebb-nagyobb belső ellentétekről is hallani. De attól azért ne féljünk, hogy az Eb-re nem kapják össze magukat, ezt tökéletesen bizonyítják is, hiszen az Európa-bajnokság előtti utolsó barátságos mérkőzésen 7-1-re verték a letteket. Portugáliáról mindig azt mondjuk, hogy ők Európa braziljai, Cristiano Ronaldo pedig még 36 évesen is világsztár. De mégis egyre inkább az az érzésem, hogy semmiképpen nem maradunk pont nélkül, sőt két rivális ellen is látok reális esélyt a döntetlenre. A Puskás Aréna 68 ezer nézője nagy motiváció lehet, de mivel még mi sem laktuk be igazán, nem lehet oroszlánbarlangnak nevezni, ne is várjuk, hogy a portugál és francia világklasszisok remegő lábakkal lépnek majd pályára ellenünk.

Lehet, hogy sokan meglepődnek, de én azt várom, hogy a portugálok nem tudnak majd mit kezdeni a lelkesedésünkkel. A tippem: 1-1. A franciák ellen sajnos egy sima vereség a realitás, 2-0-ra kapunk ki a világbajnokoktól,  Németországban pedig csak kihúzzuk valahogy egy 0-0-val! Összességében tehát egy nagyon bravúros szereplést várok a magyar válogatottól, 2 pontot is szerzünk! 

***


Dunai Antal 
az 1972-es Európa-bajnokságon negyedik helyezést elérő csapat tagja

Legyen annyi önbizalmunk, hogy senkitől sem ijedünk meg!

Ezen az Eb-n mindenki megmutathatja, mit tud, és bizonyítsuk be, egyáltalán nem a véletlen műve, hogy ismét itt vagyunk. Ráadásul két mérkőzést hazai környezetben játszunk, amelyeken nincs semmi vesztenivalónk, a lényeg, hogy maximális fegyelemmel és felszabadultan futballozzunk. Legyen annyi önbizalmunk, hogy senkitől sem ijedünk meg és játsszunk mindenki ellen olyan bátran, mint a legutóbbi tizenegy mérkőzésünkön. Koncentráljunk arra, hogy a lehetőségekhez képest sokat járassuk a labdát, és mindig legyen olyan játékosunk, aki megjátszható. Ehhez gyakran kell beindulni üresbe, tudni kell ritmust váltani, az ellenféltől egy-két embert „levenni”, és sok kényszerítőt is alkalmazzunk a 16-osnál. Persze, hogy nagyon hiányzik majd Szoboszlai Dominik, de kellene még legalább tíz „Szoboszlai” a csapatba, a védősorba és a csatárok közé is.

A portugálok ellen játsszunk ismét egy olyan látványos mérkőzést, mint a 2016-os Eb-n, de most megelégszem egy 2-2-es döntetlennel is. A franciák ellen nagyon sok múlik majd azon, hogy miként tudjuk kikapcsolni a játékból Mbappét és Benzemát. Nem szabd nekik területet hagyni, és hogy átvegyék a labdát; örök optimistaként 2-1-es sikert várok ellenük. A németek ellen, idegenben nem nekünk áll majd a zászló, 2-1-es vereséget szenvedünk tőlük. Összességében tehát 4 pontot várok! 

***

Esterházy Márton (csíkos mezben, Honvéd) kapura lő Lakatos Károly mellett a Bp. Honvéd – Tatabánya NB I labdarúgó mérkőzésen, Kispesten. A mérkőzés végeredménye 3:1 a Honvéd javára.<br>Fotó: MTI/Petrovits László
Esterházy Márton

az 1986-os mexikói világbajnokságon szereplő válogatott támadója

Mi leszünk a mérleg nyelve

Valljuk be: ennél nehezebb csoport nem létezik. De ha csupán a magyar válogatott tavalyi eredményességét, valamint a tavaszi világbajnoki selejtezőket vesszük figyelembe – az Eb-n mégis bármi elképzelhető! Hiszen a mieink bebizonyították: mindenki ellen van esélyünk a győzelemre. Csapatunk erejét jelzi, az olyan mérkőzéseket is simán hozzuk, amelyeken nem mi vagyunk az esélyesek. Korábban ez sem volt ránk jellemző… Az Eb-ellenfeleink közül a portugálok ellen éppen a legutóbbi Európa-bajnokságon bizonyítottuk, hogy alaposan meg tudjuk szorongatni őket, semmi okunk nincs tehát arra, hogy feltett kézzel lépjünk ellenük pályára. A franciákkal az 1986-os vébé óta nem játszottunk tétmérkőzést, bár Mexikóban sem volt törvényszerű – higgyék el, így volt, testközelből tapasztaltam – hogy 3-0-ra kikapunk, pláne, hogy a szovjetek elleni 0-6 után Kanada 2-0-s legyőzésével felálltunk a padlóról. A németek Joachim Löw irányításával sosem játszottak ennyire döcögősen, mint mostanában, nem is meglepő, hogy az Eb-t követően, 15 év után távozik a szakember. Mindig pozitívan állok a sorozatmérkőzések elé, 2016-ban sem sokan gondoltuk volna, hogy csoportelsőként zárunk az Ausztria, Izland és Portugália elleni találkozók után. Szerencsére most sem mi vagyunk az esélyesek, ráadásul az elmúlt években az erőviszonyok még inkább kiegyenlítődtek, ma már szinte senki nem ver agyon senkit. S azt se feledjük, mivel mindhárom riválisunk tovább akar jutni, csak nekik van veszteni valójuk. S azért is lesz mindannyiuknak fontos az ellenünk lejátszott mérkőzés, mert a négy legjobb harmadik is tovább jut, így minden rúgott gólnak nagy jelentősége lesz, azt is mondhatnám, mi leszünk majd a mérleg nyelve. A realitás alapján tehát nagyon kevés pontunk lesz, de ne feledjük, a futball az egyetlen csapatsportág, ahol a gyengébb képességű rivális meg tudja verni az erősebbet – egyszer, egyszer…

Nem szeretem a tippeléseket, de tény: a miénk a legerősebb csoport, de még így is képesnek tartom a magyar válogatottat egy döntetlen vagy egy szerencsés győzelem elérésére, azaz 1-3 pont megszerzésére. Egyértelműen az szól mellettünk, hogy semmi vesztenivalónk nincs, ellentétben a regnáló világbajnokkal és Európa-bajnokkal, valamint a németekkel. Nem valószínű, hogy továbbjutunk, de mindhárom riválisunkon hatalmas a teher, hiszen mindannyian tovább szeretnének jutni.

*** 

Kű Lajos (FTC) tizenegyesével 4:0-ra vezet a Ferencváros a Rába ETO ellen az NB I-es labdarúgó-mérkőzésen a Népstadionban (2002-től Puskás Ferenc Stadion). A mérkőzés végeredménye 4:1. Hátul, a labda mögött fehérben Albert Flórián. Háttal Palla Antal, az ETO kapusa.<br>Fotó: MTI/Petrovits László
Kű Lajos
az 1972-es Európa-bajnokságon negyedik helyezést elérő csapat tagja

Csoportelsők leszünk!

Kétségtelen, hogy a papírforma nem nekünk kedvez, hiszen a regnáló Európa-bajnok és világbajnok valamint a négyszeres világelső németek lesznek az ellenfeleink, akikkel kapcsolatban felidézhetjük az angolok legendás csatára, Gary Lineker mondását, miszerint „a futballt végtelen egyszerű játék, 22 fickó kergeti a labdát, de végül mindig a németek nyernek”. Ezt mi a saját bőrünkön tapasztalhattuk az 1954-es világbajnokságon, hiszen hiába vezettünk már a döntő 8. percében 2:0-ra, a végén Fritz Walterék 3:2-re fordítottak. De a papírforma azért is jó, mert néha borul. Emlékezzünk csak az 1992-es Eb-re, amikor a dánok a strandról beugorva lettek elsők vagy éppen amikor a görögök teljesen esélytelenül nyerték meg a 2004-es kontinensviadalt. Éppen ezért a mieinket sem tartom esélytelennek egy bravúros szereplésre, hiszen két csoportmérkőzésünket is hazai környezetben, telt ház előtt játszunk.

Az első mérkőzésünkön rögtön nagy meglepetést okozunk, hiszen 2-1-re legyőzzük a kényelmes portugálokat. Ettől lendületet kapva 1-1-re végzünk a franciákkal, majd Münchenben vár ránk a legnehezebb csata, de a németek ellen kihúzzuk egy 0-0-val. Így bekövetkezik az, amire seki nem számít, 5 ponttal mi leszünk a csoportelsők!

*** 

Tóth Kálmán, Nagy Antal, Hannich Péter, Détári Lajos és Kardos József (b-j) játszanak egymás ellen 1986. május 31-én a Punto Verde pályán, a mexikói labdarúgó-világbajnokság alatt. <Br>Fotó: MTI/LVB/Németh Ferenc
Nagy Antal 

az eddig utolsó vb-résztvevő magyar válogatott (1986, Mexikó) csapatkapitánya

Mindhárom meccsen az esélytelenek nyugalmával játszhatunk

Egyetlen dologban reménykedem, a tisztes helytállásban. Mivel mindhárom meccsen az esélytelenek nyugalmával játszhatunk, ebből csak jól jöhetünk ki. A lényeg, hogy jó hangulatú mérkőzéseket játsszunk, hiszen a közönség nagyon szereti, ha egy esélytelen csapaton azt látja: csúszik, mászik a sikerért, és nem adja meg könnyen magát. S amilyen kiszámíthatatlan a futball, összejöhet egy bravúr is.

Ezt a bravúrt pedig éppen a portugálok ellen várom, hiszen az első mérkőzés mindig a legnehezebb, az esélyes és az esélytelen csapat számára is. Mindenki be lesz feszülve, nekünk annyi az előnyünk, hogy egy telt házas Puskás Arénában lépünk pályára. Magával ragad a négy évvel ezelőtti mérkőzés emléke és hangulata, így 1-1-es döntetlent tippelek.

A világbajnok franciák ellen nem sok esélyt látok még a pontszerzésre sem, hiszen hihetetlen játékosaik vannak, szinte egytől-egyig világklasszisok. Ezen a meccsen az életünkért küzdünk majd, de így is 2-0-s vereséget szenvedünk.   

A németek az Európa-bajnokság előtt kisebb hullámvölgybe kerültek, de a rajtra összeszedték magukat, és a lettek ellen bebizonyították, hogy remek csapatuk van, hiszen félgőzzel 7-1-re győztek. Mindegyik világversenyen esélyesek a végső győzelemre, így lesz ez most is. Ellenük is csupán s túlélés lehet a cél, 2-0-s vereség lesz a vége.

*** 

Nagy László fejesét az 53. percben Landi Ferenc nem tudja védeni (2:1) az Újpesti Dózsa - Egyetértés NB I labdarúgó mérkőzésen, Soroksáron. A kapus előtt Mátrai Sándor. Végeredmény: 3:2 <br>Fotó: MTI/Kovács Gyula
Nagy László
az 1978-as labdarúgó-világbajnokságon szereplő válogatott tagja

A magyar szurkolók üdvrivalgásától robbanjon fel a Puskás Aréna!

A mai magyar válogatottból nem jó, hanem eredményes csapat lett. Hiszen azt azért nem állíthatjuk, hogy mindegyik meccsen sziporkázunk, de tény, a játékosok minden mérkőzésen maximálisan odateszik magukat, amit a kapitány kér tőlük, maradéktalanul próbálják megvalósítani. Az eredményesség főleg annak köszönhető, hogy Marco Rossi abszolút testhez álló taktikát talált ki a válogatottnak, az ötvédős majd a háromvédős rendszer maximálisan bevált, rengeteg fiatalt fedezett fel, és épített eredményesen a csapatba, gondoljunk csak arra, Szoboszlai milyen hamar vezér lett, Sallai mennyire hatékonyan és gólerősen játszik, Szalai Attila pedig Mezőkövesdről indulva Európa-szerte keresett védő lett. Ez is bizonyítja, hogy Rossi kinevezése telitalálat volt, valamint az is remek dolog, hogy a fiatal játékosaink többsége nap mint nap profi környezetben edződhetnek. Természetesen a világsztárokkal teletűzdelt riválisaink a favoritok, de tíz meccsből egyet mindenki ellen nyerhetünk. S azt senki nem tudja, hogy nem éppen most jön-e ki nekünk a lépés valamelyik csoportmeccsen? A cél az, hogy jó mérkőzéseket játsszunk Budapesten, nyugodtan robbanjon csak fel a telt házas Puskás Aréna a magyar szurkolók üdvrivalgásától. Számunkra kedvező, hogy mindenfajta eredménykényszer nélkül játszhatunk, hiszen az sem probléma, ha kikapunk, csak tegyünk meg mindent a siker érdekében.

A portugálok ellen látok legnagyobb esélyt a pontszerzésre, az 1-1-gyel mindannyian elégedettek lehetünk. A védelmünk a legerősebb csapatrészünk, ezért a franciák ellen jók leszünk egy 0-0-ra, Németországban viszont 2-1-re kikapunk. Összesen tehát 2 pontot gyűjtünk.


Nyitóképen: A magyar válogatott játékosai a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án. Magyarország-Írország 0-0. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés