Kardiológus Eriksen összeeséséről: konkrét kórok válthatta ki a szívhalált

2021. június 12. 20:10
Az Európa-bajnokságot meglelőzően a klubok szintjén, majd pedig a nemzeti válogatott szintjén is komoly vizsgálatokon kell átesnie a játékosoknak, különösen most, a Covid időszakában – mondja Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportorvos, a labdarúgó-Európa-bajnokság hazai főorvosa.

Mint arról korábban írtunk, a szombat esti Dánia-Finnország mérkőzésen Christian Eriksen, a dán válogatott játékosa összeesett a pályán, valamint rosszulléte miatt újraélesztésre szorult. A legfrissebb információk szerint a játékos újraélesztése sikeres volt, állapota stabil, ébren van. Az eset kapcsán Dr. Szelid Zsolt kardiológust, sportorvost kérdeztük. 

Eriksen állapotát stabilizálták, úgy szállították el a stadionból. <br>Fotó: AFP

Lehet-e tudni, hogy ilyen esetekben mi lehet a kiváltó ok?

A labdarúgásban, ami egy intenzív, állóképességi sport, sajnos lényegesen magasabb a rizikója annak, hogy valaki hirtelen szívhalált haljon, mint a nem sportolók esetében, ráadásul számos kórok kiválthat ilyen jellegű problémát, így mindössze szűkíteni lehet ezek körét.

A strukturális szívbetegségeket, valamint azokat, amelyeket szűrővizsgálatokkal ki lehet szűrni, nagy valószínűséggel ki is szűrték a játékosnál, hiszen Christian Eriksen klubjánál (Christian Eriksen az olasz Internazionale csapatának játékosa – a szerk.), valamint Dániában is csupán komoly szűrővizsgálatokat követően léphetnek pályára a játékosok. Így valószínűsíthetően nem ilyen ok áll a háttérben, ugyanakkor lehet olyan rejtett ritmuszavar például, ami a mérkőzés során aktivizálódott.

Éppen az ilyen esetek elkerülése végett ellenőrizzük rendkívül szigorúan a játékosokat, rendszeres szűrővizsgálatokat végezve rajtuk, különösen most, a Covid időszakában. Már csak a koronavírus miatt is fokozott figyelmet fordítunk például a szívizom-gyulladás megakadályozására, hiszen a Covid is okozhat ilyet. Éppen ezért negatív PCR-teszt eredmény szükséges ahhoz, hogy valaki sportolóként pályára léphessen.

Milyen egészségügyi feltételekkel léphetnek pályára a játékosok?

Az Európa-bajnokságot megelőzően a klubok szintjén, majd pedig a nemzeti válogatottnál is komoly vizsgálatokon kell átesnie a játékosoknak.

Itt természetesen nemcsak a rendszeres PCR-tesztekről beszélek, hanem további vizsgálatokról: szívultrahang-vizsgálatról, EKG-vizsgálatról, egyéb vérvételes vizsgálatokról is.

Mindent összevetve tehát sok mindenre lehetne spekulálni, hogy mi az, ami esetleg kiválthatta a sportoló rosszullétét, amit az őt kezelő orvosok el fognak dönteni. Egyelőre csupán abban lehetünk biztosak, hogy az UEFA szigorú egészségügyi rendszere ma jól vizsgázott, hiszen egy hirtelen szívhalált azonnal és kiváló gyorsasággal és hatékonysággal észlelt és kezelt. Ezen dolgozunk naponta a labdarúgás-egészségügyben.

Nyitókép: Jonathan NACKSTRAND / AFP / POOL

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés