Nekem a játékvezetés...

2021. június 12. 7:03

Vámos Tamás
Mandiner Sport
Nekem az egyik legjobb játékvezető Puhl Sándor. Tudtam róla, hogy régóta betegeskedik, de közelmúltbeli, váratlan halála nagyon megérintett.

Nekem a…

bíráskodás egy 35 éve tartó szerelem, egy életforma. 1986 tavaszán egy Nagytétényi Kohász – Gamma serdülő mérkőzésen fújtam életemben először sípba, és kis túlzással azóta nem telik el úgy hétvége, hogy ne valamelyik budapesti futballpályán érjen a szombat vagy vasárnap. Hogy is mondta minderről drága emlékű Puhl Sándor nekem egy tavaly vele készített interjúban? „Akit a mozdony füstje egyszer megcsapott, nem tud lemondani róla…”

Puhl Sándor játékvezető a Ferencváros-UTE NB I-es labdarúgó mérkőzésen a Megyeri úti Stadionban (3:1). <br>Fotó: MTI/Németh Ferenc

Nekem az…

egyik legjobb játékvezető Puhl Sándor. Tudtam róla, hogy régóta betegeskedik, de közelmúltbeli, váratlan halála nagyon megérintett. Úgy vélte: „lehet egy játékvezetőt is menedzselni, de csak az oldalvonalig tudjuk fogni a kezét. A pályán már csak rajta múlik minden – no, és a szerencsén”. S ha már labdarúgó Európa-bajnokság: a négyszer a világ legjobbjának választott sportember az 1992-es Eb-n az egyik legnehezebb mérkőzést, a Franciaország – Anglia találkozót dirigálta, míg négy év múlva, Angliában a Portugália – Törökország csoportmeccset, valamint újra az egyik legnehezebb összecsapást, a Németország – Anglia elődöntőt dirigálta. Közmegelégedésre. Hiányzol, Sanyi!

Nekem az…

a jó játékvezető, aki karakán, nem szerepel túl sokat, lap nélkül is van tekintélye, de ha kell, nem mérlegel, akár a 2. percben is kiállít egy szabálytalankodó vagy reklamáló játékost. Az idei Eb játékvezetői csapatából a legmarkánsabb egyéniségek a német Felix Brych, a török Cüneyt Cakir és a holland Björn Kuipers. Meggyőződésem, hogy ha az érdekeltségük nem gátolja (azaz nem Németország, Törökország vagy Hollandia lesz a finálé egyik résztvevője) e hármasból kerül ki a július 11-i döntő játékvezetője.

Nekem az…

egyik legnagyobb talány a videóbírós rendszer (VAR) bevezetése. Egyértelmű, hogy szükség van rá, hiszen tényleg nagyon felgyorsult a játék, és hihetetlen pénzek mozognak a futballban.  S a VAR alkalmazásával megszűnnek a lesgólok, az elmaradt büntetők, a jogos kiállítások, de hiába alkalmazzák már hosszú évek óta számos bajnokságban, a Bajnokok Ligája főtáblás mérkőzésein és a legjelentősebb világversenyeken, még mindig nem egységes az alkalmazásuk. Kíváncsi vagyok arra, vajon a most zajló Európa-bajnokságon az összes vitás esetben egyértelmű és jó döntés születik majd?    

Nekem a…

legegzotikusabb játékvezető Fernando Rappalini lesz. A FIFA és az UEFA ugyanis szakított az eddigi gyakorlattal és az argentin spori (és csapata) lesz az első dél-amerikai négyes, amely Európa-bajnokságon bíráskodhat.

Stéphanie Frappart<br>FOTÓ: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nekem az…

egyik legnagyobb meglepetést Stéphanie Frappart beválogatása jelentette. Ha a kedves olvasónak elsőre nem ugrana be, ki is ez a játékvezető, ne nagyon csodálkozzon. Stéphanie ugyanis az első hölgy, aki egy jelentős férfi világversenyen, szakmai felkészültségének köszönhetően bíráskodhat. Frappart kisasszonyról érdemes tudni: hazájában, Franciaországban ő volt az első nő, aki (2019 áprilisában) férfi első osztályú mérkőzésen fújta a sípot, sőt tovább írta a bírótörténelmet azzal, hogy szintén ő volt az első hölgy, akire rangos férfi meccset bízott az UEFA Játékvezető Bizottsága is. A 2019-es Liverpool – Chelsea Szuperkupa-döntőt is ő vezette, méghozzá szakmai szemmel is kifogástalanul. Ezen az Eb-n negyedik játékvezetőként segíti majd kollégái munkáját.

Nekem az…

lenne a legnagyobb öröm (a magyar labdarúgó-válogatott remeklésén túl), ha ez az Európa-bajnokság – sem – a játékvezetésről szólna!

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés