A pozitív covid-tesztet produkáló sportolókat nem zárják ki a tokiói játékokról

2021. június 18. 8:10
Nem sújtja majd kizárással a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azokat a sportolókat, akik pozitív koronavírus-tesztet produkálnak és ezért nem versenyezhetnek Tokióban az olimpia vagy paralimpia ideje alatt.

Csisztu Zsuzsa írása a Mandiner Sporton.

Nem sújtja majd kizárással a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azokat a sportolókat, akik pozitív koronavírus-tesztet produkálnak és ezért nem versenyezhetnek Tokióban az olimpia vagy paralimpia ideje alatt. Helyette a „nem indult el” (DID NOT START, DNS) kategóriába sorolják majd őket. Amennyiben olyan helyzet állna elő, hogy egy sportoló, vagy egy csapat a döntőben nem tud részt venni pozitív teszteredmény miatt, úgy az ezüstérmet is megkapják majd.

Az érmek a tokiói Ariake Tornaközpontban 2021. június 3-án.<br>Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Kato Isszei

A verseny integritása

Ez a fő üzenete azoknak az irányelveknek, amelyek az úgynevezett sportspecifikus szabályozásban (SSSZ) szerepelnek, s amit a NOB, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fejlesztett ki 32 nemzetközi sportszövetséggel közösen a nyári játékokra, azzal a céllal, hogy a jelenlegi példátlan versenyszervezési körülmények között megőrizzék a verseny integritását” – ismertette a legfrissebb szabályozást a NOB sportigazgatója, Kit McConnell.

McConnell elismerte, habár a különböző sportágaknak helyenként eltérő szabályozása lehet a COVID-19 esetekkel kapcsolatban, az SSSZ-ban foglaltak biztosítani fogják a következetességet. Egységes irányelveket alkottunk meg, melyeket már ismertettünk is múlt héten a NOB végrehajtó bizottságának ülésén” – hallhattuk McConnell-től.

Ezek az irányelvek mind azt segítik elő, hogy megőrizzük a verseny integritását, illetve gördülékennyé tegyük az ötkarikás játékok lebonyolítását.”

Cserék

A gördülékenységet nem kell persze relativizálnunk ahhoz, hogy tudjuk, a sportolók és a hivatalos kísérők, edzők, sportszakemberek számára pokolian nehéz és nagy türelmet igénylő feltételekhez kell majd alkalmazkodni a játékok ideje alatt. Egyértelművé tették a NOB vezetői ugyanis, hogy a sportolóknak és játékvezetőknek szóló, június 15-én kiadott, harmadszor és utoljára átdolgozott szabálykönyv szigorú figyelmeztetéseket tartalmaz, miszerint, ha valaki bármilyen módon ellenkezik a COVID-19 elleni intézkedésekkel, azt diszkvalifikálhatják a játékokról.

Koronavírus-tesztelés<br>Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A fő irányelvek továbbá azt is tartalmazzák: amennyiben van elég idő kicserélni a koronavírus-fertőzés miatt „nem indult el” jelölést kapott sportolót vagy csapatot, a kiesők helyét feltölthetik, így a versenyszámot meg lehet rendezni. Ha ez a döntőben fordul elő, úgy az is megtörténhet, hogy egy számban több érmet osztanak ki, mint azt előzetesen tervezték. 

A csapatvezetők és kapitányok nem árt, ha elkezdik bemagolni a legfrissebb szabálykönyv passzusait, mert bőven előfordulhat, hogy egy friss pozitív teszt miatt a helyszínen és gyorsan kell „improvizálni” egy nemzet versenyben maradásáért, például azon szabály alapján, hogy

ha például egy sportoló a pozitív teszt miatt vissza kell lépjen a további versenytől, akkor a helyét a mögötte lévő, legmagasabban rangsorolt sportolóval kell feltölteni. 

Fájdalomdíj?

McConnell azt is részletezte, hogy amennyiben egy sportoló pozitív teszt miatt nem tud részt venni egy olyan döntőben, ahol már oklevelet osztanának a résztvevőknek, akkor ezt ő is megkapja majd. Amennyiben olyan fináléban indulna, ahol a leggyengébb szerepléssel is biztosan éremmel távozna, úgy azt a medált megkapja az adott versenyző, sőt igaz ez egy arany- és ezüstéremért folyó csatára is. Ebben az esetben ezüstéremmel honorálják a szereplését. „El sem tudjuk képzelni, hogy a sportolók min mentek keresztül az elmúlt 18 hónapban, hogy eljussanak idáig, elég, ha a felkészülésük szaggatott menetrendjére, vagy a páratlanul körülményes utazási nehézségeikre gondolunk. Támogatnunk és értékelnünk kell a sportolók erőfeszítéseit, ezért döntöttünk így” – érvelt a sportvezető.

Képünk csupán illusztráció. A fotón: A győztes Kapás Boglárka (b) és az ezüstérmes Hosszú Katinka<br>a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 20-án.<br>Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tokiói vagy Türelem Játékok?

A sportolóknak minden nap tesztelniük kell, kötelezően maszkot kell viseljeniük a versenyeken kívül, be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, kerülniük kell a nem szükségszerű társasági kapcsolatokat, illetve kizárólag a szervezők által biztosított közlekedési eszközöket használhatják. Aki mindezeket fegyelmezetten végigcsinálja, akárhol is végez a játékok során, már bizonyosan megérdemelne legalább egy türelemszobrocskát.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció. A képen: Egy védőmaszkos nő a japán fővárosban 2021. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés