Politika a pályán

2021. június 24. 08:20

Beengedjük-e a politikát a sportba, megjelenhetnek-e politikai üzenetek a pályán, a sportközvetítésekben, politizáljon-e maga a sportoló?

2021. június 24. 08:20
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Beengedjük-e a politikát a sportba, megjelenhetnek-e politikai üzenetek a pályán, a sportközvetítésekben, politizáljon-e maga a sportoló? A kérdésfelvetés persze álnaiv, hiszen a politika akarva-akaratlanul mindenütt jelen van, a sport sem helyezheti kívül magát a hatalmi játszmák, ideológiai harcok erőterén. Kétségkívül a Harmadik Birodalom erőfitogtatása volt az 1936-os berlini olimpia, amelyen még a külföldiek nagy része (a magyarok persze nem) is náci karlendítéssel köszöntötte a Führert. A hidegháború fontos terepe lett a sport, amint a Szovjetunió is színre lépett az ötvenes években és bejelentkezett a világ vezető sporthatalmának pozíciójára, hogy aztán a moszkvai olimpiát, amelyen a Szovjetunió ebben a szerepben kiteljesedhetett volna, ugyancsak politikai okokból bojkottálja a vetélytárs Egyesült Államok és a fél világ. Más kérdés, hogy a hidegháborút – indirekt eszközökkel – addigra már gyakorlatilag megnyerte a Nyugat, legkésőbb akkor, amikor minden menő keleti sportoló, a szovjeteket is beleértve, Adidas cipőben és nyugati sportfelszerelésben versenyezve próbálta képviselni a szocializmus felsőbbrendűségét…

Ha úgy közelítünk, hogy a sportolóknál nincs jobb, hatékonyabb nagykövete, »reklámfelülete« egy-egy nemzetnek, ügynek, eszmének, akkor könnyen megértjük, hogy miért volt roppant jelentősége az afroamerikai atléta, Jesse Owens olimpiai győzelmeinek a fajvédő Németországban, az utóbb az évszázad legjobb sportolójának megválasztott Muhammad Ali döntésének, amellyel megtagadta a behívóparancsot az amerikai hadseregbe, a kommunista Magyarországot elhagyó Puskás Ferenc világsikereinek a spanyol emigrációban, a koszovói menekültként Svájcban felnövő Lorik Cana »hazatérésének« az albán futballválogatottba. De nyilván hasonlóan szimbolikus és jelentős küldetés Megan Rapinoe-é, a világ- és olimpiai bajnok amerikai női futballválogatott kapitányáé is, aki számos melegszervezet szószólója, s aki már a legutóbbi vb közben kijelentette, hogy ha megnyerik a tornát, és a szokások szerint meghívja őket az elnök, ő nem fog elmenni a »kib…ott« Fehér Házba Donald Trumphoz. Végül az egész csapat bojkottálta az elnököt, aligha mert volna bárki szembemenni a Time által a száz legbefolyásosabb amerikai közé, a Sports Illustrated által az év sportemberének megválasztott, világcégek sora által szponzorált Rapinoe progresszív és trendi elveivel, amelyeket akkor is büszkén hangoztatott, amikor a FIFA-tól vette át az Év női játékosa címet a milánói Scalában két éve.

És el is érkeztünk a problémához, amiről a téma kapcsán muszáj beszélnünk: a kettős mércéhez. A nemzetközi sportszervezetek ugyanis, amelyek korábban rájöttek, hogy egy-egy területi konfliktus, vallási vita esetén s általában a politikai csatákban lehetetlen igazságot tenni, ezért nem engedhető a pályákra semmilyen véleménynyilvánítás, most egyre gyakrabban hódolnak be a fősodratú liberális média agresszív követeléseinek, s tesznek nehezen magyarázható, egyedi kivételeket. Nem állítom, hogy tökéletes, sőt jó megoldás volt a zéró tolerancia elve, amely minden politikai üzenetet száműzött például a FIFA és az UEFA, majd a tagországok által rendezett meccsekről, hiszen túlságosan is steril, érzéketlen miliőt teremtett, amelyben lassan már egy keresztvetés is üldözendő demonstráció lett. De éppen a sport nemzetközisége, kultúrákon átívelő jellege miatt kellett beletörődnünk a teljes tiltásba, hiszen amit az egyik fél jogosnak, helyesnek vél, azt provokációnak, támadásnak veheti a másik. Elfogadtuk, hogy a pályákon semmilyen politikai üzenetnek nincs helye. Ezért döbbenetes, hogy az UEFA, amely máskor azt is megszabja, hogy hány négyzetcentiméter lehet a mezszám a dresszeken, végtelenül cinikus módon hozzájárult például ahhoz, hogy az ukrán válogatott viselhesse a most zajló Eb-re gyártott mezét, amelynek elején nagyban, jól láthatóan feltűnik Ukrajna sziluettje, a vitatott hovatartozású Krím félszigettel együtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. szeptember 30. 09:18
"A nemzetközi sportszervezetek ugyanis, amelyek korábban rájöttek, hogy egy-egy területi konfliktus, vallási vita esetén s általában a politikai csatákban lehetetlen igazságot tenni, ezért nem engedhető a pályákra semmilyen véleménynyilvánítás, most egyre gyakrabban hódolnak be a fősodratú liberális média agresszív követeléseinek, s tesznek nehezen magyarázható, egyedi kivételeket." Ez azért van, mert a nyugatiak afféle félvezetők. Elvezetik a gyarmataikról a forrásokat, embert, anyagiakat, viszont odavezetik a szemetüket: a hitetlenségüket, a kultúrálatlanságukat, a szar zenéjüket, meg a halom marvel figurából képzett műanyagbiszbasszal kialakított totemjeiket, és mikor ezt az érintettek nem tudják már nem észrevenni és tovább tolerálni (az a tolerancia, ha valamit nem szeretek, de elviselem) vagy csak egyszerűen kurvára semmi közük a szarhoz, akkor kapnak egy öblös lebaszást, mindenfajta kioktatást az emberi jogokból, meg a toleranciáról ugyanis ők csak azt tudják "tolerálni", amit szeretnek. Aztán ott van a jó öreg problémahajlítás is: mikor a magyar kormány pl betiltja az egyszer használatos műanyagokat, mert feleslegesen kurvasok szemét keletkezik, akkor a meki baszd meg, ilyen furnérból összebénázott evőeszközöket vezet be. Ahelyett, hogy fém evőeszközök lennének, amiket nem kell kidobni, ilyen kurva egyszerű, inkább fákat vágatnak, ki, de a szemét mennyisége nem fog csökkenni. És ugyanúgy lesz mellette műanyag, hogy ne lehessen komposztálni.
Csubszi
2021. szeptember 10. 18:08
Ne politizáljon. Különben meghal a sport.
Senki Alfonz
2021. szeptember 02. 01:23
Te miért kérdezed? Te már rég elkurvultál a politikának és ezért sportszerűtlen a kérdésed!!!!
baje
2021. szeptember 02. 01:23
Gyengíti ennek az irománynak az értékét,hogy a szerző túl elfogult fideszes hívő. Nyilván megvan az ára annak,hogy un. sport nagykövete lehetett Hazánknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik