Mertünk nagyok lenni

2021. június 26. 23:20

A Puskás Aréna megépítését és környezetének teljes megújulását egyetlen dolog miatt érheti kritika: hogy nem évtizedekkel korábban valósult meg.

2021. június 26. 23:20
null
Czövek Oszkár

Vasárnap a Hollandia-Csehország nyolcaddöntővel a negyedik, utolsó Európa-bajnoki mérkőzést is lejátsszák Budapesten, az új Puskásban, így érdemes egy pillanatra megállni és mérleget vonni: valóban szükség volt-e felhúzni Közép-Európa legmonumentálisabb arénáját?

Ha a labdarúgás szempontjából nézzük, elegendőnek bizonyulna az átadás óta eltelt másfél év meccslistáját és a főszereplők értékelését végigfutni: játszott már itt Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést a Ferencváros olyan sztárcsapatok ellen, mint a Juventus és a Barcelona, de BL-nyolcaddöntőben a Liverpool vagy a Manchester City kétszer is pályára lépett, akárcsak a Gulácsi Péterrel és Orbán Willivel felálló RB Leipzig. A Premier League két sztármenedzsere, Jürgen Klopp és Pep Guardiola nem győzte méltatni a körülményeket, az arénát, különösen annak gyepszőnyegét. A spanyol mester egy későbbi sajtótájékoztatón saját stadionjuk játékterét kárhoztatta, szembeállítva az itteni tapasztalatokkal: „A Bajnokok Ligájában Budapesten játszottunk, a gyep hihetetlen volt, mint egy vörös szőnyeg” – mondta Guardiola. Az új Puskásról jó emlékei vannak az UEFA Szuperkupát nyert Bayern Münchennek is, míg az akkor még José Mourinho által irányított Tottenham kiütéssel győzött az Európa-ligában.

A Tottenham sztárjai, Gareth Bale és Szon Hung Min gólöröme<br>Fotó: ODPictures Art Studio
A Tottenham sztárjai, Gareth Bale és Szon Hung Min gólöröme
Fotó: ODPictures Art Studio

A magyar válogatott már most örökké emlékezetes találkozókat vívott a nemzet új otthonában, igaz, többnyire nézők nélkül: üres lelátók előtt harcolta ki az Európa-bajnoki szereplést Izland ellen, csoportja élén végzett a Nemzetek Ligájában, hatgólos világbajnoki selejtezőn ikszelt Lengyelországgal, majd következett a Portugália és a Franciaország elleni Eb-meccs, végre szurkolók előtt. A vb-címvédő Kékek teljesen elszoktak ettől a körítéstől: „Fantasztikus átélni, hogy a futball visszatér a stadionokba, még ha a hangzavar miatt a pályán nehezebben is kommunikáltunk, a mérkőzés végére kicsit be is rekedtem” – fogalmazott Lucas Digne, az Everton balhátvédje. Angliába viheti is a hírünket, hiszen a Háromoroszlánosok szeptember 2-án vb-selejtezőn látogatnak Budapestre.

Szalai Ádám a lengyelek ellen is hálóba küzdötte a labdát<br>Fotó: ODPictures Art Studio
Szalai Ádám a lengyelek ellen is hálóba küzdötte a labdát
Fotó: ODPictures Art Studio

A Puskás immár sok tucat, sőt százas nagyságrendben mérhető egyéb eseménynek is otthont adott, a nemzetközi konferenciáknak, céges rendezvényeknek csupán a koronavírus-világjárvány szabott gátat. És persze azt se bánnánk, ha jövő nyáron végre tényleg színpadra léphetne az Aerosmith.

Több alkalommal kritika érte az aréna bruttó 190 milliárdos költségét, de hogy ez sok vagy kevés, a vádak mennyire megalapozottak, ahhoz vessük össze a mostani Európa-bajnokság más létesítményeivel. A londoni Wembley mai árfolyamon egészen brutális, 486 milliárd forintnyi fontból épült meg, de a szentpétervári Kresztovszkij Stadion is 234 milliárdot kóstált. Ha lépünk egy nagyot, kicsit messzebbre tekintünk a hetek múlva kezdődő olimpia apropóján, lajstromba vehetjük a tokiói stadion mintegy 430 milliárdos árát – szintén zongorázni lehet a különbséget.

Amellett, hogy a Puskás kapcsán büszkék lehetünk a tényre, hogy azt Fürjes Balázs államtitkár, kormánybiztos irányításával magyar szakemberek tervezték és építették, tömegek megélhetését biztosította: az építkezés két és fél éve alatt összesen 15 ezer magyar embernek adott munkát. Ezt a nagy, közös teljesítményt számos nemzetközi díjjal is elismerték: az aréna elhódította a nemzetközi kreatívszakma Oscarját, a Red Dotot, besöpörte a Prix Versailles-t, a Stadium DB szakportál szavazásán Az év stadionjának választották, de első lett a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton is.

Azok is nyertek a fejlesztéssel, akik magába az épületbe be sem akarnak lépni. A városrész 107 ezer négyzetméteren újult meg, és az idén áprilisi határidőre elkészültek az új játszóterek, futókörök, szabadtéri rendezvényhelyszínek, kültéri kondipark. A park az Eb-t követően ismét vár minden korosztályt, a legkisebbektől a legidősebbekig.

A Puskás Arénát övező parkot máris megszerették a budapestiek<br>Fotó: ODPictures Art Studio
A Puskás Arénát övező parkot máris megszerették a budapestiek
Fotó: ODPictures Art Studio

A Puskás Aréna megépítése, környezetének teljes rendbetétele egy, a magyarság számára univerzális üzenetet biztosan hordoz: merjünk nagyok lenni! Ezt most, a magyar futballt is érintő nemzetközi támadássorozat közepette pláne tartsuk szem előtt.

 

Nyitókép: ODPictures Art Studio

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. március 07. 18:50
Valamit szedjél a savadra, mert az irigység és a rosszindulat így hamar tönkrevágja agyomrodat.
Gyzoltan
2021. november 28. 17:52
Bocsánatot kérek, de Stadler József és párhuzamos stadionja esett be. Megérdemelte volna az országos támogatást, ez helyett gyalázatos módon bántak el vele, nem volt brancsbeli, nem volt maffia tag... A Wiki írja: A Stadler Stadion a Stadler FC mérkőzéseinek otthont adó sportlétesítmény, labdarúgóstadion. A Stadler az 1993–94-es idényben az NB II Keleti csoportját megnyerve Bács-Kiskun megye története első NB I-es labdarúgócsapatává vált. A feljutást követően új stadion épült a Kiskőrös melletti kisközségben, Akasztón. Hosszú ideig ez volt az ország legmodernebb stadionja. Az építkezés 1994 februárjában kezdődött és egy év alatt épült meg a stadion. A nyitó mérkőzésen 10 000 néző volt kíváncsi a Parmalat FC elleni avatóra. Az abszolút nézőcsúcs 1995. június 24-én volt. 22 000 néző látogatott ki a mérkőzésre ahol a Ferencváros volt az ellenfél. A csapat megszűnése után előbb a Gázszer FC majd utána a Dunaferr SE játszott ideiglenesen Akasztón. Az utolsó NBI-es mérkőzést 2002. április 6-án rendezték ahol a Dunaferr játszott a Ferencvárossal 5000 néző előtt.
..--..
2021. október 21. 11:15
-zsoltkom- "A Puskás Aréna megépítését és környezetének teljes megújulását egyetlen dolog miatt érheti kritika: hogy nem évtizedekkel korábban valósult meg." Hát nem úgy van az. A költségvetési kereteit módszeresen és rendszeresen túllépte... irdatlan méretű költségre duzzadt, ami éppenséggel utal a nagymértékű korrupcióra is. Továbbá folyamatosan más koncepció látott napvilágot, utalva arra, hogy nem volt elképzelés, milyen szerepet töltsön be a stadion. Vagyis még a végleges tervek sem voltak kész és úgy kezdtek bele. Ha valaki végignézi a stadion építésével kapcsolatos cikket a kezdetektől a végéig... ennél a projektnél zűrösebb Fidesz-vállalkozást majd csak az orosz erőműnél és a kínai, magyarságot eladósító építkezéseknél lesz. Érdemi terveket a kihasználtságára nem mutattak be, egyelőre abban a hitben hagytak mindenkit, hogy meg kell elégedni a ráfizetéses működtetésre. Még a wikipédiás https://bit.ly/2U0HUnB infó is elég lelombozó teljesítmény mutat be, ahogy elkészült a képletes Orbán-szobor, amit Puskás Arénának hívnak. De sok meggyőző cikk szól részleteiben az orbáni anomáliáról a Puskás Arénával és körülményeivel kapcsolatban. A Puskás Aréna, mint a magyarok hírnevét világba vivő szerepe, megrekedt a botrányok közvetítésével. Elsikkad a magyar válogatott jó szereplésének hangsúlyozása, és jóformán csak a botrány és Orbán politikai csatározásának színterévé tett szerepe miatt lett híres... inkább hírhedt. Úgy is lehet mondani lett egy szar szobor Orbánról, ami miatt semmi másra nem figyelt a világ, mint Orbán nemtelen tettire. Elúszott a lehetőség Magyarország hírnevének öregbítésére... sikerült Orbánnak ezt is elbasznia... hozta a formáját... a szokásost.
tartarossz.blog
2021. augusztus 13. 00:26
Svájc győzött, Franciaország és Portugália is kiesett ha csoportunkból a németek holnap kiesnek - át kell értékelni a csoportunk erősségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik