Nekem az… Európa-bajnokság győztese: Luca Loutenbach!

2021. július 2. 10:15

Vámos Tamás
Mandiner Sport
Hogy még soha nem hallottak a Franciaország – Svájc meccs előtt a derék svájci úriemberről? Nem véletlen. Eddig ő kaszálta a legnagyobbat az Eb alatt.

Élte a kispolgári életét Jura kanton Delémont nevű városában, a hétköznapokon – minden valószínűség szerint – egy bankban dolgozik, megeszik hetente két tábla Milka-csokit (néha egy-egy Toblerone-t), ünnepnapokon raclette-et süt a családjával vacsorára, és szabadidejében focimeccsekre jár. Mindenekelőtt a svájci labdarúgó-válogatott mérkőzéseire.

Így jutott el az Európa-bajnokságra is, és a világ a Franciaország – Svájc meccs után ismerte meg a nevét. 

Történt, hogy a 86. percben – miután hihetetlen izgalmak után, 1-0-s svájci vezetést követően a helvétek büntetőt hibáztak, majd Karim Benzema két perc alatt megfordította az eredményt, Paul Pogba pedig pályafutása egyik legszebb gólját rúgta, de a „svitzek” Haris Seferovic újabb fejesgóljával 3-2-re alakították az eredményt; tudják követni? – Mario Gavranovic érvénytelen gól rúgott.

Luca Loutenbach ekkor került először középpontba, egészen pontosan a képernyőre.

A rendező jó érzékkel őt mutatta, ahogy svájci sapkában (természetesen nem a retró változatban…), sírásra görbülő szájjal vette tudomásul: fogytán a remény…A 89. percben a horvát származású svájci támadó már érvényes gólt lő, Svájc kiegyenlít, derék Luca barátunk pedig „megőrül”. Nem törődve a nagyvilággal, immár félmeztelenre vetkőzve, sapkáját messzire eldobva üvölti a nagyvilágba:

„Van Isteeeen, egyenlítettünk!”

Később csak ennyit mondott az ikonikussá vált 90 másodpercről: „Minden valamirevaló svájci szurkolónak ez volt élete meccse!” A történet innentől kezdve mesés fordulatot vesz: az még hagyján, hogy a padlóról feltápászkodó svájciak végül tizenegyesrúgásokkal kiverik a világbajnokot, de Luca Loutenbach élete is egy csapásra megváltozik: világszerte szenzációs mémek születnek róla, még a londoni polgármester is megemlíti, sőt, Sadiq Khan a meccs emberének választja, s hősünk alighogy megérkezik a zürichi repülőtérre, kiderül, nem lesz ott a szentpétervári, spanyolok elleni negyeddöntőn, lévén – nincs jegye.

Ám Luca nem elveszett ember, és hirtelen jött népszerűségét kihasználva (ha egy üzlet beindul, addig üssük a vasat, ameddig forró!) gondolt egy merészet, és a svájci légitársaság Twitter-oldalán rákérdezett:

ugyan nem vinnék-e már el a szentpétervári élet-halál meccsre?

A Swiss Air marketingosztálya munkatársainak rátermettségét dicséri, hogy nem is olyan hosszas tanakodás után megszervezték Luca Loutenbach útját, így a vártnál eggyel több svájci drukker biztos, hogy ott lesz ma, Szentpéterváron. Pláne, hogy a

Svájci Labdarúgó Szövetség már belépőt is szerzett Lucának a meccsre,

a hírek szerint a Swiss Air mellett a Red Bull is bejelentkezett a fanatikus drukkernél, sőt a Svájci Turisztikai Hivatal is felajánlott egy utat (a helyszínt Loutenbach úr választhatja ki) a válogatott leghíresebb szurkolójának. Bárhogy is alakul, a nem mindennapi történet tanulsága: merjünk önmagunk lenni - bárhol és bármilyen körülmények között!

 

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés