Fucsovics Márton a legjobb tizenhat között Wimbledonban

2021. július 3. 13:38
A Grand Slam-torna pénteki játéknapján az argentin Diego Schwartzmant győzte le.

Fucsovics Mártonnak – egykori junior wimbledoni bajnok létére – nem igazán ment a korábbi években a különleges teniszt igénylő füves pálya. Edzőivel, Nagy Zoltánnal és Jancsó Miklóssal az idei évre a fejlődése előszámú irányának az adogatását jelölték meg.

Azt lehetett tudni, hogy ha ebben valóban előre tudnak lépni, úgy a füvespályás tenisz többi elemében simán felveszi a versenyt az élmezőnnyel, és jó sorsolással sokáig juthat a világ legelőkelőbb tenisztornáján.

Jó sorsolásról idén szó sem eshetett. Az első fordulóban a világon a labdát talán legjobban gyorsító olasz szupertehetség, Jannik Sinner jött szembe. Fucsovics Marci az első szettet elvesztette, ám onnan fordítani tudott, elsősorban annak köszönhetően, hogy jobban választotta meg az ütéseit, mert pontosabban mérte fel értéküket füvön, mint a Wimbledonban korábban csak egyszer, más füves tornán még háromszor játszó tinisztár.

Aki kiemeltet ver az első fordulóban (Sinner a 19. volt), annak a másodikban könnyebb dolga van. Ezúttal nem csak papíron volt így, a cseh Vesely szett- és brékhátrányban sérülés miatt feladta a Fucsovics elleni meccsét.

A pénteki játéknapon egy korábbi top10-es játékos, a 9. kiemelt argentin Diego Schwartzman következett. Schwartzman keze finomságával füvön nagyon sokra lehetne menni, ha pöttöm termete miatt a szervák – a wimbledoni játék másik legfontosabb elemeként – nem hiányoznának nagyon neki. Marci a harmadik szettben adogatott a meccsért, azt még elbukta, ám nem omlott össze, a negyedikben már be tudta fejezni a harmadik fordulós meccsét, az utolsó adogatójátékát 15-40-ről fordítva meg.

Idén utoljára még tartja magát az évszázados hagyomány Wimbledonban, hogy a két hetes torna közepén, vasárnap pihen a mezőny, így Fucsovics Marci két napot követően lép újra pályára majd, hétfőn. 

Negyedik körös ellenfele Andrej Rubljov lesz. Idén kettejüket hatodszor hozza össze a sorsolás, február-március folyamán egymás után négyszer az orosz lépett tovább. Marci akkori poénja – a pályáról levonulva odavetette Rubljovnak, akivel egyébként jóban vannak, hogy reméli egy ideig nem látják egymást – nem csak az oroszt, a világsajtót is megnevettette. Nem sokkal később újra összefutottak. Minden idei meccsüket Rubljov nyerte, és Marci egyszer sem volt annyira közel hozzá, mint a tavaly Roland Garros negyedik fordulós meccsükön, ahol mind a négy szettet nyerhette volna ő, ám sajnos akkor csak egyet sikerült.

Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szenzációs! Taróczy Balázs óta nem volt ilyen.

Szép skalp voltt tegnap Marcitól.

A Rublevet kéne elkapni végre :)

Megtört az átok, nyert Marci a mumus ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés