Késely Ajna: „Azt hittem, álmodom!”

2021. július 3. 12:34
Igazán impozáns helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban került sor a tokiói olimpián résztvevő magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételére, ahol az először és utoljára esküt tevők arcait fürkésztük.

szerző: Vámos Tamás

Biztos lehetett abban az ember, hogy jó helyre érkezik, hiszen a tokiói küldöttség jó néhány tagja már formaruhában jelent meg a színházban. S férfiszemmel nézve megnyugodtunk, hiszen a női vízilabdacsapat tagjai egyenruhában, civilben is csinosak, mint ahogy két hölgy judósunk, Karakas Hedvig és Csernoviczki Éva is abszolút nőies, a férfi úszók pedig szokás szerint vidáman heccelik egymást.

 

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökének, Schmitt Pálnak mindenkihez van egy kedves szava,

mielőtt elmélyülten beszélgetni kezd Mészáros Jánossal, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökével. Közben szólnak, mindenki foglalja el a helyét, kezdődik az ünnepség. 

Páratlan olimpia – a páratlan sikerek reményében

Kulcsár Krisztián MOB-elnök már a színpadon köszönti a megjelenteket, többek között feleleveníti, hogy az olimpiai eskütétellel egy 85 éves hagyomány folytatódik, és így „mindannyian az olimpiai család tagjává váltok – és egy igazán páratlan olimpián teszitek ezt.

Páratlan olimpia, mert az ismert okok miatt páratlan évben, és páratlan körülmények között rendezik,

és Japán páratlan házigazdája lesz a játékoknak. Hiszen ők imádják a sportot, saját sportágakat is adtak az olimpizmusnak, és tudjuk jól, hogy szinte mindegyikben a világ élvonalához tartoznak. Az olimpia elhalasztása azonban siker, a ránk váró szigorításokat pedig a rendezés áraként kell felfogni. De páratlan élmények is várnak rátok, hiszen életetek legnagyobb sportélménye előtt álltok. Legyetek büszkék magatokra, és higgyetek abban, hogy a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok megrendezésre kerül. S

arra is büszkék lehetünk, hogy a magyar csapat – a tartalékokkal együtt – 175 fős lesz, az előző három olimpiához képest a legnépesebb sportolói csapattal utazunk,

amely 23 sportág 28 szakágában képviseli hazánkat. S ne tévesszük szem elől az olimpizmus alapértékeit: becsületesen, a Fair Play szellemében versenyezzetek! Ne felejtsük, hogy a béke, a szolidaritás és a barátság, amely mindannyiunkat az olimpia eszméjén keresztül összeköt. 

Szívvel, lélekkel, tisztességgel!

Az Emberi Erőforrások minisztere, dr. Kásler Miklós arra emlékeztette a küldöttséget, hogy egy nemzet világban elfoglalt helyét nem kizárólag a nagysága, a lélekszáma, vagy éppen a gazdasága ereje határozza meg, hanem ezen túlmenően sok minden. Például az értékei, a kultúrája, a hagyományai és a sportsikerei is. A magyar sport mindig élenjáró volt, és a sportolók a teljesítményükön keresztül kifejezték nemzeti identitásukat olyan időkben is, amikor ennek bizonyítására más lehetőség nem volt. Majd így folytatta:

„Kedves Sportolók! Önök példaképek lesznek, akik közül már jó néhányan itt ülnek közöttünk. Az önök felelőssége rendkívül nagy, hiszen tisztességgel, küzdéssel, szívvel és lélekkel kell helytállniuk abban a tevékenységben, amely az emberi egység valamint a test és a lélek harmóniájának egy részét képviseli. Tokióban önök a modern olimpiai eszme alapgondolatát („Gyorsabban! Magasabbra! Erőteljesebben!”) képviselik. De tegyék mindezt szívvel, lélekkel, tisztességgel, egymásért és az egész nemzetért. Sok sikert kívánok!”

Péni István: „Nem is tudtam, mit kell erre válaszolni”

Nem sokkal ezután került sor az olimpia eskütételre, amelyet két ifjúsági olimpia bajnokunk, Késely Ajna úszó, és Péni István sportlövő vezetésével tettek meg sportolóink. Az ünnepélyes pillanatok után zártkörű csapatmegbeszélés és az akkreditációk átvétele történt, majd a Mandiner Sport két fiatal reménységünket kérdezte, miként tudták meg, hogy kiemelt szerepük lesz, és hogyan fogadták, hogy ők mondhatták el elsőként az olimpiai eskü szövegét? Késely Ajna kezdésként nem tagadta, kissé szokatlan számára, hogy rengetegen fotózzák, hiszen – nagy nevetés közepette – elárulta:

„fogalmam sincs, hogyan kell nőiesen beállni!”

"Amikor pedig csörgött a telefonom, és szóltak, hogy az olimpiai eskütételre kell mennem, éppen egy balatoni edzőtábor délutáni csendespihenője közepén ébresztettek fel. Éppen ezért, amikor hozzátették, hogy én leszek az egyik, aki elmondja az esküt, azt hittem, álmodom, hosszú másodpercekig magamhoz sem tértem. Óriási megtiszteltetés számomra, hiszen ezt általában olyan egyéniségek mondják el, akik korábban már bizonyítottak az olimpiákon."

Péni István is természetesen széles mosoly kíséretében mesélt az érzéseiről:

"Amikor felhívtak, és közölték, hogy Ajna mellett én mondhatom el elsőként az olimpiai eskü szövegét, hirtelen nem is tudtam, mit kell erre válaszolni, csak akkor kezdtem felfogni, hogy mekkora dolog ez, amikor letettem a telefont. S utána jöttem rá, hogy

két akkora klasszis nyomdokaiba léphetek, mint Hammerl László és Igaly Diána.

Már csak miattuk is méltóképpen szeretnék szerepelni Tokióban.”

Az anyag bővített változatát - többek között arról, hogy rutinos élsportolóink miként élték meg a halasztást, és a plusz egy év mekkora hatással volt a felkészülésükre, életükre - a Mandiner következő, nyomtatott számában olvashatják.                  

 

A nyitóképen: Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő a Himnuszt énekli a tavalyról idénre halasztott, július 23. és augusztus 8. között Tokióiban megrendezésre kerülő olimpián versenyző magyar csapat tagjainak eskütételén a budapesti Nemzeti Táncszínházban 2021. július 1-jén.MTI/Illyés Tibor

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés