Másfél hetes magyar varázslat ért véget Wimbledonban: Fucsovics Márton a legjobb nyolc között búcsúzott a világ legrangosabb tenisztornáján

2021. július 7. 17:49

Írta: Edvi László
Négy nagyszerű győzelem után, a negyeddöntőben ért véget Fucsovics Márton wimbledoni menetelése. A világelső Novak Djokovic 2 óra 16 perc alatt, 6-3, 6-4, 6-4-re győzte le a történelmet író magyar teniszezőt.

„Mostanában népszerű vagyok Magyarországon. Ennek természetesen örülök, de igyekszem mindig a következő mérkőzésre koncentrálni” – mondta Fucsovics Márton mosolyogva a Novak Djokovic elleni wimbledoni negyeddöntő előtt a nemzetközi sajtótájékoztatón.

Még leírni is fantasztikus, hogy egy magyar játékos a legjobb négy közé jutásért játszhatott a tenisz szentélyében.

Az első játszmában pedig egymás után három játékot nyert. Sajnos akkorra már 5-0-ra vezetett az ellenfele. Ám ekkor sem játszott rosszul a magyar játékos, csak kellett egy kis idő, amíg megszokta a világ első számú teniszpályájának légkörét. Ahol ezúttal telt ház volt. És noha Wimbledonban nem olyan közönség szurkol, mint a többi Grand Slam-tornán, különösen New Yorkban, azért ennek a helynek különleges atmoszférája van. Hosszú labdameneteket erőltetett Marci, ám az esetek többségében a türelmes Nole ellen a végén ő hibázott. Így lett 5-0, és 21 perc után játszmalabda ellenfelének. Kettő is, ám mindkettőt hárította a magyar fiú, majd megszerezte az első game-et, és a következőben is hárított két szettlabdát, végül elvette ellenfele adogatását. Majd még egyszer hozta a sajátját, így szerb ellenfele nem 21, hanem kétszer ennyi idő alatt nyerte az első játszmát.

A második játszmában Fucsovics szervált először, és breaklabdáig engedte ellenfelét, de hozta a game-et. 4-4-ig mindenki nyerte az adogatójátékát,

a világelső semmivel sem volt magabiztosabb, mint a magyar fiú.

Aztán a kilencedik game-ben 15-15-nél kettős hibát vétett Marci, majd az első breaklabdát még hárította, de a másodikat már nem. A világot évek óta uraló nagy trió tagjai ettől megközelíthetetlenek, hogy ilyen szituációkban mindig ők nyernek. És ilyenkor övék a szett is. Így történt ez most is, pont másfél óra alatt két játszmát nyert a szerb játékos.

És ahogy az lenni szokott, a harmadik szett elején rögtön elvette ellenfele adogatójátékát a világelső. Az ebből a forgatókönyvből készült „mozit” évek óta nézzük a Grand Slam-tornákon.

A harmadik játszmában is nyert gyönyörű labdameneteket „Fukszovics” (ahogy a mérkőzésvezető hívta), néha Djokovic is megtapsolta egy-egy megoldását.

0-1-nél négy, 2-3-nál egy lehetősége volt Marcinak visszavenni az elveszített adogatójátékot, de nem sikerült.

Az történt, ami 10 éve mindig: a Federer–Djokovic–Nadal hármas éppen játszó tagja felülkerekedik aktuális ellenfelén. Nem azért, mert ők ennyi idő óta mindenkinél ennyivel jobbak, hanem mert az ilyen fontos pillanatokban mindig ők nyerik a pontot. Van 4-5 teniszező, aki meg tudja őket verni néha, és van további 15-20, aki ellen megizzadnak, és nem 1 óra 40 perc alatt nyernek. Jó leírni, hogy ma már a magyar éljátékos is azok közé tartozik, akik ellen oda kell figyelnie egy Djokovicnak, és aki ellen 2 óra 16 percet kell a pályán töltenie. Ráadásul eléggé koncentráltan. Ám a jegyzőkönyvekbe egy izgalommentes találkozót sejtető 6-3, 6-4, 6-4 kerül. Lehet, hogy egy semleges országban szemlélődő rajongónak ez csak ennyi, de

nekünk nagy büszkeség volt látni Marci wimbledoni negyeddöntőjét.

Ami egy picit elkeserítő, hogy Fucsovics Márton ezt a nagyszerű teljesítményt nem 19 évesen produkálja, hanem 29 évesen. Ha egy kicsit korábban került volna a legjobb 30-40 teniszező közé, akkor még több örömet okozott volna nekünk.

Federernél tíz évvel, Nadalnál hattal, Djokovic-nál öttel fiatalabb. Elvileg ennyivel tovább is tarthat a pályafutása. Vagyis reméljük, hogy lesz még hasonló vagy ennél is jobb eredménye Grand Slam-tornán. És ne feledjük: hamarosan kezdődik az olimpia, ahol szintén indul Fucsovics. És tudjuk, hogy amikor a hazáját képviselheti, akkor még jobb teljesítményre is képes.

 

A nyitóképen: Fucsovics Márton a szerb Novak Djokovic ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében Londonban 2021. július 7-én.
MTI/EPA/Neil Hall

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés