Anglia először jutott Európa-bajnoki döntőbe

2021. július 8. 12:11
Nem akármilyen érzelmi hullámzáson ment át a dán futball ezen az Európa-bajnokságon, de az anderseni mese a döntő előtt véget ért.

Vámos Tamás írása a Mandiner Sporton

Soha nem feledjük, hogy az Eb második napját beárnyékolta Christian Eriksen tragédiája.

Soha nem feledjük, ahogy Simon Kjaer csapatkapitány a férje mezében szurkoló, a pályán zokogó feleséget, Sabrinát vigasztalja.

Soha nem feledjük, ahogy Pohjanpalo fejesgólját szinte beletörődve veszik tudomásul a lelkileg összeroppant dánok, hogy aztán a mérkőzés végén kisírt szemekkel, lehajtott fejjel vonuljanak az öltözőbe.

Fordulat Oroszország ellen

Az Európa-bajnokság előtt még világranglista-vezető Belgium elleni mérkőzésen éledezni kezdett Kasper Hjulmand együttese, Poulsen révén a vezetést is megszerezték, ám De Bruyne-ék a második játékrészben fordítottak. 

A fordulatot az Oroszország elleni utolsó csoportmérkőzés hozta meg (talán azért is, mert ekkor már egyértelművé vált: a vezér, Christian Eriksen túljutott az életveszélyen, és személyes üzenettel biztatta a társakat), amelyen éppen a dán legenda helyén játszó Mikkel Damsgaard vezérletével 4-1-re mosták le az oroszokat, és a keresztbeveréseknek is köszönhetően csoportjuk második helyén jutottak végül a nyolcaddöntőbe. Íme egy anderseni fordulat.

Soha nem feledjük, ahogy Walesnek is négy gólt rúgva egyértelműsítették az északiak: az első mérkőzés sokkjából magukhoz térve az 1992-es kontinensviadal nagy bravúrjára készülnek. (A csapat akkor a kizárt Jugoszlávia helyett, nyári szabadságokról, strandokról összegyűlve utazott el Svédországba – legalábbis a legenda szerint –, ahol az egész világ elismerését begyűjtve végül aranyérmes lett.)

A cseheket egy brusztos meccsen ütötték el a dánok,

akik összességében hatalmas lelki plusszal készülhettek az Anglia elleni elődöntőre.

Így jutottunk el az Anglia – Dánia mérkőzésig

Gareth Southgate együttese rendkívül magabiztosan vette az akadályokat, úgyhogy szinte cseppnyi kétség nem fért ahhoz, hogy a Wembleyben rendezett elődöntőbe jutnak (a cseheket és a horvátokat 1-0-ra verték, és bár gól nélküli meccset játszottak az ősi rivális skótok ellen, az erőtlen németekkel szemben 2-0-ra, majd a góllövő cipőjét végleg megtaláló Harry Kane vezérletével a szinte semmiféle ellenállást nem mutató Ukrajna ellen 4-0-ra győzedelmeskedtek).

Fotó: MTI/AP Pool/Frank Augstein

Így jutottunk el az Anglia – Dánia mérkőzésig, ahol az első játékrész elején ugyan Sterling vezérletével a britek nyomtak, ám a fiatal Damsgaard bizonyította: szabadrúgásból is veszélyes, ugyanis óriási bombát ragasztott az eddig egyszer sem kapituláló, ám ezen a meccsen kissé bizonytalannak tűnő Pickford kapujába. (Gondolták volna, hogy Damsgaard találata volt az EURO 2020 első szabadrúgásgólja?!)  Nem sokkal ezután

Sterling óriási helyzetet hagyott ki, majd rögtön ezt követően Saka beadását Kjaer kétségbeesett mozdulattal a saját kapujába sodorta.

A hosszabbításban még nagyobb offenzívát indítottak Sterlingék

A második játékrészben Anglia végig uralta a játékot, a dánoknak csupán felvillanásaik voltak, de Kasper Schmeichel rendkívül magabiztosan védett (büszke is lehet rá a papa, a legendás Peter Schmeichel).

Angol öröm a köbön. Fotó: MTI/EPA Pool/Andy Rain

A hosszabbításban még nagyobb offenzívát indítottak Sterlingék, és ennek meg is lett az eredménye: éppen a Manchester City klasszisa ellen szabálytalankodott Maehle, a jogos büntetőt Harry Kane először Schmeichelbe, majd a kipattanót a kapuba vágta. Ezután

a házigazdák eldugták a labdát, s végül megnyerték a meccset.

Örülhetünk, mert végül az Európa-bajnokság valóban két legerősebb együttese, Anglia és Olaszország vívja vasárnap 21.00 órakor a döntőt. Viszont szomorúak is lehetünk, mert ezzel a meccsel elbúcsúzott a mezőny egyik legszimpatikusabb együttese.

Úgy is fogalmazhatnánk: nincs több fordulat, véget ért (Joachim) Andersen és társainak drámai és vidám pillanatokkal tarkított meséje…

 

Nyitókép: MTI/AP pool/Catherine Ivill

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés