Euro2020: Olaszország az Európa-bajnok!

2021. július 11. 20:41

Írta: Vámos Tamás
Az első félidőben Gareth Southgate együttese volt a jobb, a másodikban Roberto Mancinié, így igazságos 1-1-gyel végződött a rendes játékidő. A hosszabbításban nem történt semmi érdemleges, a végén a mentálisan erősebb Olaszország 1968 után újra a kontinens legjobbja lett. S hogy nem érdemtelenül, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az azúrkékek már 34 találkozó óta veretlenek! Összefoglalónk!

Mint ahogy beharangozónkban is írtuk: nem akármilyen Eb-döntő elé nézünk! A jóslat maximálisan bevált, hiszen már a 2. percben sporttörténelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi: Luke Shaw nem csak először volt eredményes az angol válogatott mezében, hanem az Európa-bajnokságok leggyorsabb találatát is szerezte.

Az első játékrészben érthetően feldobta az angolokat az előny, s bár az olaszok többet birtokolták a labdát, a hazai pályán játszó britek lendületesebbek voltak.

A második játékrészben azonban egy „új” olasz válogatott jött ki, egyből a kapujukhoz szegezték az ellenfelüket, s csak idő kérdése volt, hogy mikor egyenlítenek. Végül újra egy védő, Leonardo Bonucci a 67. percben gyötörte az angolok hálójába a labdát.

Ami feltűnő volt: a Wembley-ben játszó angolok nem ragadták újra magukhoz a kezdeményezést, eléggé bátortalanul játszottak, pedig ennél nagyobb esély nem jöhetett volna: hazai környezetben nyerhettek volna - történetük során először - Európa-bajnokságot!

S az angolok bátortalansága a tizenegyeseknél is visszaütött: a sorsdöntő lövéseket ugyanis a tinédzser lövők (Rashford, Jadon Sancho és Saka) kihagyták, így

Olaszország mától kezdve immár kétszeres Európa-bajnok!

***

Élő közvetítésünket a mérkőzésről az alábbiakban olvashatja!

Az újabb fiatal, Saka is kihagyja (vagy Donnarumma véd bravúrosan?) mindenesetre Olaszország nyeri a büntetőpárbajt, és így a 2021-re halasztott Euro2020-at is!

Jorginhón a világ szeme, de ezúttal nem jön be a flegmázás! Pickford újra véd!

A negyedik sorozatban Bernardeschi eredményes, viszont Rashford után Jason Sancho kihagyja!!!

A taktikai csere, Rashford rendkívül bizonytalan: topog egyet, majd kapufára lő!

Jön Bonucci: balettozik egyet, de belövi.

Maguire viszont eredményes, lépéselőnyben Anglia!

Belotti bizonytalan, véd Pickford!!!

Az olaszok kezdik: magabiztosan Berardibelövi! Harry Kane következik: sokkal jobban rúgta, mint Dánia ellen! Még nem dőlt el semmi.

Mindhiába, nem dőlt el semmi, jönnek a 11-esek! 

118. perc Jönnek az újabb cserék: az olaszoknál Emerson helyett Florenzi, míg az angoloknál Henderson helyett Rashford, Walker helyett Sancho játszik. Nem volt még elég? Kuipers mindent megtesz, hogy ne jöjjenek a 11-esek: 3 perc újabb hosszabbítás.

114. perc Jorginho a stoplijával eltalálja Grealish combját, elég durvának tűnik az eset, végül az olaszok honosított brazilja kap egy sárgát.

111. perc Grealish-Sterling összjáték után Chiellini hihetetlen bravúrral ment az ötösön belül. Most az olaszok szorulnak be, az angol drukkerek elkezdenek szurkolni. De miért ilyen későn?

109. perc A másik oldalon is helyzet: a berobbanó Stones csak a hajával ér el egy beadást, ennek ellenére szükség van Donnarumma bravúros közbeavatkozására.

108. perc S rögtön egy sárga: Maguire kapja Belotti megrúgásáért. Bernardeschi végzi el a szabadrúgást, a lövés Pickfordról kipattan, de a kapus fölveszi a labdát a gólra éhes Jorginho elől.

Vége a hosszabbítás első 15 percének!

106. perc Veszélyes helyről rúgnak szabadot az angolok. Shaw beívelése után olasz szabadrúgás jön.

104. perc Bernardeschi - Emerson összjáték után utóbbi átsétál Walkeren is, beadását azonban bravúrral védi Pickford. S ne feledkezzünk el a hosszabbításban esett cserékről: az olaszoknál Verratti helyett Locatelli, míg az angoloknál Mount helyett Grealish játszik.

98. perc Di Lorenzo mindenkin átverekszi magát, aki az útjában áll, végül csak helyzetecskéig süllyed az ígéretes akció.

96. perc Sterling villan, Chiellini az utolsó pillanatban ment, Shaw szögletét kifejelik az olasz védők, Philips egy pattanás után lő, a labda elsuhant a jobb kapufa mellett!

Az angol válogatott kezdi a hosszabbítás első félidejét.

Az angol játékosok összetartanak a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés 1-1- döntetlennel zárult rendes játékidejét követő hosszabbitás előtt a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én.<br>Fotó: MTI/EPA Pool/Facundo Arrizabalaga

Vége! Björn Kuipers lefújja a meccset, jöhet a hosszabbítás!

Az extra time-ban az olaszok idegesítik az ellenfelet: körbe-körbe passzolgatnak, de helyzetig ők sem jutnak. A hosszabbítás legizgalmasabb jelenete, amikor Walker „hazamellezi” a labdát. A legvégén marad egy kis desszert: a Sakát megtépő Chielleini is besárgul.

Lehet tovább próbálkozni: 6 perc hosszabbítás!

87. perc Áll a meccs: egy félmeztelen szurkoló rohan a pályára, hárman biztonsági ember próbálja megállítani sikertelenül, végül a negyedik társuk teperi a földre. A közönség természetesen csalódott…

86. perc Chiesa mégsem bírja tovább: Bernardeschi váltja a klubtársát.

80. perc Federico Chiesa – akinek édesapja, Enrico Chiesa szintén válogatott labdarúgó volt, sőt az 1996-os Európa-bajnokságon gólt is szerzett - az olaszok egyik legjobbja. Egy cselsorozat után az angol védők gyanús körülmények között szerelik, le is sérül, de pár perc múlva visszaáll. Természetesen az angolok füttyszava kíséretében.

Az olasz Leonardo Bonucci ünnepel, miután belőtte az egyenlítő gólt a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzésen a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én.<br>MTI/EPA Pool/Andy Rain

75. perc Rice helyére Henderson áll be az angoloknál. 

74. perc Berardi ugrik ki, kis híján ütközik Pickforddal,  de az angolok szerencséjére a Sassuolo játékosa ugyan jó nagyot rúg a labdába, de nem talál kaput.

71. perc Southate válasza az olasz egyenlítésre: Trippier helyett a dánok ellen remeklő Saka a pályán. Mancini – Southgate: most az angol kapitány tűnik idegesebbnek…

67. perc Chiesa beívelése után kétségbeesetten mentgenek az angol védők szögletre. A berúgás után góllá érik az olasz fölény: Verratti fejesét még óriási bravúrral védi az Everton  kapusa, ám érkezik Leonardo Bonucci és a hálóba kotorja a labdát.

Olaszország kiegyenlít: a mérkőzés állása 1-1.

64. perc Jó a meccs! Egy angol szöglet után Stones „nyakazza” kapu fölé a labdát. Vagy inkább Donnaruuma véd bravúrral!

62. perc Ismét Chiesa villan a 16-oson belül: négy védő gyűrűjében a legjobb pillanatot várja merga lövéssel, Picford azonban újra bizonyítja, méltán ő védi az angolok kapuját ezen az Eb-n.

57. perc Chiesa – Insigne összjáték után Pickford véd bravúrral!

Björn Kuipers holland játékvezető sárga lapot mutat fel az olasz Leonardo Bonuccinak a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzésen a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. <br>Fotó: MTI/EPA Pool/Frank Augstein

55. perc Bonucci kegyetlenül elkaszálja Sterlinget, jogosan villan a meccs második sárgája.

53. perc Éledeznek az olaszok: Insigne cselezget a büntetőterületen belül, de csúnyán „eltöri” a labdát. Kis híján angol bedobással folytatódik a mérkőzés. Kettős csere az olaszoknál: Barella helyett Cristiante, Immobile helyett Berardi próbálkozhat.

50. perc Jorginho-Insigne passzolgatás után szabadrúgáshoz jutnak az olaszok. Insigne lövése – ha nem is sokkal, de – elkerülte Pickford kapuját.

48. perc Megvan a mérkőzés első sárgája: Harry Kane-nek lépett oda túl keményen Nicola Barella.

Beköszönésképpen Maguire kirúgja a labdával az asszisztens kezéből a zászlót.

Elkezdődött a második félidő.

***

Vége az első félidőnek, az olaszok birtokolták többet a labdát, de 1-0-ra Anglia vezet.

45+3. perc Az ellentámadás végén Bonucci kilövi a labdát a stadionból.    

45+2. perc Shaw – Mount – Sterling adogatás után belehalnak a szépségbe az olaszok.

45+1. perc Veszélyeztetnek az olaszok: Verratti lassuló lövését védi könnyedén Pickford.

Letelt a rendes játékidő, 4 perc hosszabbítás!

44. perc Rice trükköz egy kicsit a félpályánál, három játékoson túljut, amikor keményen, de szabályosan szerelik. Kuipers sípja jogosan néma marad, a brit szurkolók tüntetnek.

43. perc Verratti szabadrúgása után elszórakozzák a lehetőséget az olaszok. Elkeseredett talján játékosok, szomorú drukkerekkel megspékelve.

35. perc Chiesa a félpályáról indul meg, Rice rángatja, Kuipers tovább engedi az akciót, s hogy milyen jól tette, bizonyítja: a Juve játékosa kis híján gólt lő! Hiába nagy a tét, hiába csúszós a talaj, eddig mindössze 9 szabálytalanság a mérkőzésen. Ilyen, amikor az igazi profik csak a játékkal foglalkoznak.

32. perc Most az olaszok labdáznak kicsit, a túlnyomórészt angol szurkolókból álló nézősereg ezt hangos pfújjolással veszi tudomásul. Enyhe olasz fölény – eddig eredmény nélkül…

30. perc Az angolok eldugják a labdát az olaszok elől. Nem korai kissé?

22. perc Jorginho fájdalmas arccal terül el a földön – a térdét fájlalja. A sérülés súlyosabb a vártnál, már az oldalvonal mellett gyógyítják. S közben egy kis lelátói csendélet:

David Beckham és Tom Cruise egymás mellett ülve szurkol a brit Oroszlánoknak.

19. perc Roberto Mancini feltűnően ideges. Nem csoda: az Eb-n eddig szárnyaló olaszokra rá sem lehet ismerni: alig van náluk a labda!

15. perc Rögtön jön a második brit korner: a labda ezúttal is az olasz kapus ölében landol.

13. perc A gól értelemszerűen az angolokat hozza fel, beszorulnak az olaszok. Az első angol szögletet mindenesetre magabiztosan húzza le Donnarumma.

8. perc Insigne bombázza fölé a Chiesa buktatásáért megítélt szabadrúgást.

Az angol Luke Shaw (k) ünnepel, miután belőtte az első gólt a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Olaszország-Anglia mérkőzésén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én.<br>Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Laurence Griffith

2. perc Az olasz válogatott rúg szögletet.

Az ellentámadásból vezetést szerez Anglia! Egy villámgyors kontra végén Trippier ível be, és az érkező Shaw kapásból a hálóba bombáz.

Jó kis finálé lesz ez! Az Európa-bajnokság során először kerül hátrányba Roberto Mancini együttese, vajon mi lesz ebből?

1.perc  Az olasz álogatott kezdi a mérkőzést.

Elkezdődött a mérkőzés!

***

Hallgassuk a himnuszokat, először az olasz, majd az angol csapat énekelhet átszellemülve.

Az olasz (b) és az angol válogatott tagjai a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Olaszország-Anglia mérkőzése előtt a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én.<br>MTI/EPA Pool/Andy Rain

A két válogatott kezdőcsapata a következő:

Olaszország: Donnaruma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barellla, Jorghino, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne.

Anglia: Pickford- Walker, Stones, Maguire – Trippier, Phillips, Rice, Shaw – Mount, Kane, Sterling.

A mérkőzést az Eb-keret legrutinosabb játékvezetője, a 48 éves holland Björn Kuipers vezeti.
 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az Olaszország – Anglia Európa-bajnoki döntő. Kövessék élő tudósításunkat!

 

Nyitóképen: A labdarúgó Európa-bajnokság trófeája, a Henri Delaunay-kupa a londoni Wembley stadionban a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Olaszország-Anglia mérkőzése előtt 2021. július 11-én. Fotó: MTI/EPA Pool/Andy Rain

 

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olaszok eddig elég gyengék.

Angolok meg jól védekeznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés