A Fradi albánja vérengzést rendezett Koszovóban

2021. július 14. 00:43

Myrto Uzuninak nagy napja volt Koszovóban: az albán támadó mesterhármasával a Ferencváros 3-1-re megnyerte a Pristina elleni visszavágót is, és 6-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

2021. július 14. 00:43
null
Czövek Oszkár

Czövek Oszkár helyszíni tudósítása

Az FTC-nek a múlt heti első mérkőzésen hetvenegy percbe telt, mire Tokmac Nguen révén először feltörte a koszovói reteszt, majd hét percen belül a nyáron igazolt Ryan Mmaee és Miha Blazic is betalált, így biztos előnnyel utazott a visszavágóra. A magyar rekordbajnoknak komoly lökést adott a hazai szurkolótábor biztatása, a Pristina ellenben nem számíthatott odahaza a saját ultráira. A döntés a koronavírussal magyarázható, annak ellenére, hogy mindössze napi hét-nyolc fertőzést regisztrálnak az 1,8 millió lakosú országban.

Járókelőként kizárólag a zárt kapus meccsből lehet következtetni arra, hogy Koszovót is elérte a világjárvány.

Az országba való belépéshez bármelyik oltást elfogadják, kínai, orosz, német, amerikai, kajmán-szigeteki, nekik egyre megy. Csak az igazolást kell bemutatni a határellenőrzésnél, a QR-kód leolvasásával nem vacakolnak. Korlátozások nincsenek, maszkot – Magyarországhoz hasonlóan – jóformán sehol sem kell viselni. A reptéri taxis már az erre vonatkozó kérdést sem értette, és nem a nyelvi akadályok miatt. Az angollal példásan boldoguló Abdyl beszédes kedvében volt, a báránysülttől a vallási helyeken át a szentként tisztelt Bill Clintonig sok mindent kitárgyaltunk, kívülről a pecót is megmutatta, ahol a feleségével és két gyermekével él.

Legszívesebben az egész világot a keblére ölelné – mínusz a szerbeket.

Nagy meccsre járó, a kedd estéjét ő is a nemzeti stadion lelátóján tervezte, de úgy tippelte, nélküle is összejön az 1-0-s hazai győzelem. Továbbjutást nem várt, a Fradit klasszisokkal jobb csapatnak tartja, képben volt az Európa-liga- és a Bajnokok Ligája-csoportkörös eredményeivel is.

Helyi viszonylatban a Pristina FC is nagyágyú. 1991 óta rendeznek önálló koszovói bajnokságot, melyet tizenegyszer megnyert, hét kupa- és tizenegy szuperkupa-győzelem mellett. A magyar csapatok közül a Vasasnak kifejezetten rossz emlékei vannak róla, a Közép-európai Kupa 1983-84-es kiírásában Angyalföldön 1-1-es döntetlen, Pristinában 4-2-es hazai siker született. Ekkor már épp nem Pálfi Béla edzette az együttest.

A vajdasági magyar szakemberhez köthető a klub aranykorszakának kezdete:

az irányításával 1982-ben az első helyen végeztek a másodosztály keleti divíziójában, és történetükben először feljutottak a jugoszláv élvonalba.

A mostani mérkőzésnek otthont adó Fadil Vokrri Stadion méltó helyszíne egy Bajnokok Ligája-selejtezőnek. Noha 1953-ban adták át, időközben több ráncfelvarráson átesett, jelenlegi formáját három éve nyerte el. A 13 500 férőhelyes befogadóképesség a szegednyi lakosságú Pristinához mérten optimális, de a nemzeti válogatott otthona is, szeptemberben Spanyolországot fogadja világbajnoki selejtezőn. A névadó, Fadil Vokrri labdarúgóként szerepelt a jugoszláv válogatottban, majd sportvezetőként tevékenykedett, 2018-as halálakor a koszovói szövetséget irányította. Olyannyira köztiszteletnek örvendett, hogy a létesítményt már aznap átkeresztelték.

Fotó: Czövek Oszkár
Fotó: Czövek Oszkár

A már említett Abdyl, valamint az első koszovói eszpresszómat felszolgáló srác a magyar foci és a Ferencváros kapcsán Myrto Uzuni nevét vágta rá rögtön. Az FTC albán válogatott támadóját a helyiek nagy becsben tartják, a Pristina több jelenlegi játékosa (a fradi.hu gyűjtése szerint Gledi Mici, Sabien Lilaj, Leonit Abazi és Gentjan Muca) ellen is meccselt anno a hazai bajnokságban. Az összecsapást felvezető sajtótájékoztatóra viszont nem ő, hanem Henry Wingo ült ki Peter Stöger vezetőedző mellett. Az amerikai hátvéd ígérte, a masszív előny dacára sem dőlnek hátra, motiváltak, sikerre éhesek, és nehéz kilencven percre számítanak.

Fotó: Czövek Oszkár
Fotó: Czövek Oszkár

Az este nyolcas kezdés ellenére is 30 fokos hőség nem hátráltatta a Pristinát, alaposan megnyomta a meccs elejét, és akárcsak múlt héten, lesgólig is eljutott. A Fradi a félidő közepén rendezte a sorokat, Róbert Mak és Eldar Civic egyaránt vezetést szerezhetett volna. Idővel az sem maradt el:

Tokmac remek szólója után Uzunihoz passzolt, aki a kapus lábai között gurított a hálóba. A rettegett albán meg sem állt a mesterhármasig, a kék-fehérek csak szépíteni tudtak.

Az FTC a következő körben a Zalgiris Vilniussal találkozik, a litván bajnok az északír Linfieldet búcsúztatta. A Bajnokok Ligája-főtáblához négy oda-visszavágós párharcot kell nyerniük a zöld-fehéreknek.

BAJNOKOK LIGÁJA, 1. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ:

Pristina-Ferencváros 1-3 (Hoti 67., ill. Uzuni 49., 80., 86.) – összesítésben: 1-6

 

A nyitóképen: Myrto Uzuni, a Ferencvárosi TC játékosa ünnepel, miután gólt szerzett csapatának az FC Prishtina elleni mérkőzésen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójának visszavágó mérkőzésén Pristinában.

Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2022. május 31. 15:22
Mi a vérnek kell egy sporteseményt ilyen szenzációhajhász szóval tálalni?! Menjen a picsába az ilyen sport-médiamunkás! Esetleg kapálni...
MayorAnna
2022. május 31. 15:22
A Fradi albánja vérengzést rendezett Koszovóban - kurvannyát a firkásznak, aki ilyen címet ad egy fociról szóló firkának!
pintyőke
2022. február 06. 16:09
Elegáns, finom humorú címválasztás.
Akitlosz
2022. február 06. 16:09
"A Fradi albánja vérengzést rendezett Koszovóban" Akkor életfogytiglant neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik