Az elvárás a továbbjutás, a végső cél merészebb

2021. július 20. 17:53

Írta: Vámos Tamás
Nincs mit kertelni: piszok nehéz csoportba került Tokióban a magyar csapat

Hiszen – bármilyen néven is szerepel - az olimpiai bajnok Oroszország valamint Franciaország egyértelműen kiemelkedik, de a B-csoport másik két továbbjutó helyéért Svédország, Spanyolország, Brazília és Magyarország teljesen egyenlő eséllyel száll harcba.

 

Mindenképpen biztató, hogy az ötkarikás játékok előtti utolsó edzőmérkőzéseken nem csak az Európa-bajnoki 8. helyezett Montenegrót (28-22), hanem Brazíliát is kétszer legyőzték Tomoriék (34-31; 24-23)

 

Az edzőmérkőzések alapján a mindig kritikus szövetségi kapitány, Elek Gábor elsősorban a felszabadultságot, a jó kapusteljesítményeket és a kitűnő csapatszellemet emelte ki.

 

 

„Ezek nagyon fontos tényezők, ám tisztában vagyunk vele, hiába vesszük fel kapusposzton és védekezésben a versenyt a legjobbakkal, a támadójátékunkon még rengeteg a csiszolni való. Az edzőmérkőzések arra is valók, hogy taktikailag fejlődjünk, Arra is törekszünk, hogy Tokióban a legkevesebb hibaszázalékkal játszunk, bár tisztában vagyunk vele: így is lesznek olyan periódusok, amikor nem mindenki a csúcsteljesítményt nyújtja majd.”

 

A szakvezető ugyanakkor hozzátette: „az elvárás és a cél nem ugyanaz. Az elvárás, hogy továbbjussunk a csoportból, a cél viszont ennél merészebb. Ugyanakkor erről addig nem beszélünk, amíg nem értük el a negyeddöntős szereplést”

 

A szövetség alelnöke, Kirsner Erika - aki tagja volt az athéni olimpián ötödik helyezést elért válogatottnak – már nem volt ennyire merész, hiszen mint mondta, „ennél nehezebb csoportba nem is kerülhettünk volna. De ha sikerül a továbblépés, már a legjobb nyolc között vagyunk, és akkor még merészebb álmaink lehetnek.

 

Kovacsics Anikó szerint „fantasztikus e válogatott csapatkapitányának lenni, és bízom benne, hogy e remek társaság igazán emlékezeteset alkot majd Tokióban”

 

Tomori Zsuzsanna a csapat egyetlen tagja (a szakmai tanácsadó Görbicz Anitán kívül), aki már tagja volt a legutóbbi olimpián (2008-ban, Pekingben) szereplő válogatottnak is, ahol a bronzmérkőzésen 33-28-as vereséget szenvedtünk Dél-Koreától, s így a negyedik helyen végeztünk.

 

A Siófok játékosának egyébként kifejezetten jót tett az egy év halasztás, hiszen az elmúlt években sokat bajlódott súlyos sérülésekkel.  2018-ban egy hollandok elleni Európa-bajnoki selejtezőn szenvedett külső keresztszalag-szakadást a jobb térdében (emiatt kilenc hónapot kellett kihagynia), majd 2020 márciusában krónikus belső szervi problémákkal műtötték meg. Most már szerencsére teljesen egészséges, így egy utolsó nagy dobásra (pontosabban, lehetőleg minél több eredményes dobásra) mindenképpen képes lehet Tokióban.

  

A rutinos jobbátlövő közvetlenül az elutazás előtt elmondta, bízik abban, hogy a magyar válogatott lesz – jó értelemben – a csoport sötét lova, és titkon abban reménykedik, hogy nem csak a továbbjutás jön össze, hanem pályafutása megkoronázásaként egy olimpiai éremmel búcsúzhat a nemzetközi porondtól.

 A színe teljesen mindegy! – fejezte be mosolyogva Tomori Zsuzsanna.

 

A csoportbeosztás:

A-csoport: Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Koreai köztársaság, Angola

B-csoport: Spanyolország, Orosz Olimpiai Bizottság csapata, Magyarország, Svédország, Franciaország, Brazília

 

A magyar női válogatott menetrendje a B-csoportban (magyar idő szerint):

 

július 25., 14:30: Magyarország–Franciaország;

július 27., 4:00: Magyarország–Brazília;

július 29., 12:30: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata;

július 31., 12:30: Magyarország–Spanyolország;

augusztus 2., 9:15: Magyarország–Svédország.

 

Negyeddöntők: augusztus 4., 2:30, 6:15, 10:00, 13:45.

Elődöntők: augusztus 6., 10:00, 14:00.

Bronzmérkőzés: augusztus 8., 4:00.

Döntő: augusztus 8., 8:00.

 

 

 

A magyar női kézilabda-válogatott kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler),  Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

Nyitó kép: Reméljük, gyakori jelenet lesz Tokióban! Elek Gábor szövetségi kapitány és a lányok közös öröme Fotó: MTI/Kovács Tamás 

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés