Négy olyan szám lesz az olimpia első napján, amelyben érmet szerezhetnek versenyzőink

2021. július 23. 19:59

Írta: Edvi László
Néhány csapatsportban már szerdán megkezdődött az olimpia. Aztán pénteken a hivatalos megnyitó előtt már egy honfitársunk hajóba ült, egy pedig íjat ragadott. Ám a nagyüzem csak a megnyitó után kezdődik, ráadásul nekünk, magyaroknak nagyon fontos számokkal. Szombat délután háromra már akár négy érmünk is lehet!

A négy érem persze csak elvi esély az első napon, de ha bejön a papírforma, kettő összejöhet. És az a kettő akár arany is lehet! Ugyanis szombaton kard egyéniben és a 48 kilós dzsúdós hölgyek mezőnyében is bajnokot avatnak. Ezen két sport végjátékához nem kell éjszakázni, ám

lehet, hogy az első magyar érem még hajnali öt előtt megszületik.

A sportlövő Mészáros Eszter első számában ugyanis már ekkor eredményt hirdetnek. Erről az időpontról nehéz eldönteni, hogy mi a jobb: megvárni előző napról, vagy felkelni hozzá. Bár egy kellemes nyári estén, egy hangulatos szórakozóhelyen nincs is jobb, mint női légpuska-versenyt nézni. Mert tegye mindenki a szívére a kezét: ki néz ilyet a két olimpia között?

Na, ugye!

Most fél kettőkor selejtező, de kettőkor már indulnak a férfi kard küzdelmei is. Hajnali háromra kiderül, hogy Mészáros Eszter él a döntőbe jutás esélyével vagy sem. Ha nem „puskázza azt el”, akkor öt előtt ő lehet az első érmesünk. Ez nem csak kötelező optimizmus, ugyanis a tinédzser hölgy ifjúsági és junior Európa-bajnok volt ezzel a fegyverrel vegyes párosban. Aki olyan helyen nézi, mely még ilyenkor nyitva van, az maradjon, ha Eszter döntőbe jut. Mert társaságban ünnepelni mégis jobb, mint egyedül! Akit kidobnak, az meg igyekezzen haza, mert ez egy tartalmas éjszaka lesz.

A dzsúdos Csernoviczki Éva fél négy után kezd, és aki azon gondolkozik, hogy menjen-e az első meccsét követően aludni vagy sem, az ne sokat „vívódjon” ezen, mert vívás egész éjszaka lesz.

Méghozzá a legnagyobb magyar esélyt kínáló kard küzdelmeivel. Itt indul a kétszeres olimpiai bajnok, Szilágyi Áron, a szintén aranyesélyes Szatmári András, további Decsi Tamás. Sajnos a három magyar egy ágra került, így csak egyikük lehet érmes.

Vajon ki, és milyen színű érem lesz az?

 

Mire bemelegítünk az olimpiára, már virradni fog, ekkor már minek aludni szombaton?

 

Gyors zuhanyozás, reggeli kávé, és 5 körül (bár lehet, hogy korábban) már lehet szurkolni Gálos Rolandnak, hogy ne csak néhány percig tartson a magyar ökölvívósport számára az olimpia. Szörnyű ezt leírni Papp László és Kovács Koko István sportjáról, de egyetlen képviselője van Tokióban. Gálos a kazah Szerik Temirzsanov ellen öklözik, ellenfele olyan térségből érkezik, ahol nemcsak az utcai bunyó megy magas szinten, hanem a ringen belüli is. Temirzsanov ifjúsági Ázsia-bajnok volt, de idén súlygondokkal küzd, és a májusi kontinensviadalon váratlan vereséget szenvedett. Roli technikásabb, és érett, okos boksszal győzhet.

Édesapja és edzője, Gálos Tamás szerint lehetett volna jobb a sorsolása, de bízik a győzelemben szombaton.

 

Akinek ezek az izgalmak nem elegek az első éjszakára, azok figyelhetnek magyar sportolóra tollaslabdában, asztaliteniszben, tékvandóban, kerékpárban. Ezek közül az utóbbi kettőben osztanak érmeket szombaton. A mindig nagyon látványos férfi országúti szám 4-től lesz, mely talán végetér, mielőtt besötétedik Tokióban. Itt indul az a Valter Attila, aki remekül szerepelt néhány hete az olasz körversenyen. Tékvandóban pedig Salim Omarért szurkolhatunk már 3-tól, ha a legjobbak közé kerül, akkor majd déltől is.

Magyar idő szerint dél után

háromszoros olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka is elkezdi a versenyzést. Ráadásul rögtön a legerősebb számában

, a 400 vegyesben. Az úszásban nagyon furcsa a lebonyolítás, nem lehet nem észrevenni, hogy az amerikai televíziós főműsoridőhöz van igazítva. Ennek megfelelően az előfutamok mindig helyi idő szerint 19 órakor, nekünk délben kezdődnek, ám az innen továbbjutók csak másnap ugranak vízbe a fináléban. A döntők helyi idő szerint délelőtt lesznek, nekünk éjszaka, míg az első számú piacnak ítélt Egyesült Államokban az előző nap estéjén: a keleti parton fél 10-től a nyugatin fél 7-től. Vagyis Katka előfutamát szombaton kellemes idősávban, ebéd után nézhetjük, ellenben a döntője miatt vasárnap hajnalban 4-re kell húznunk az órát.

De az még odébb van, most még csak a mai éjszakát kell megszervezni! Mert az olimpia első napján nem illik aludni! Főleg, ha magyar sikerek várhatóak. Az utána következő 15 éjszaka virrasztása pedig már fog menni lendületből!

 

 

 A nyitóképen: Szilágyi Áron kardvívó a magyar olimpiai vívóválogatott nyílt edzésén a tatai edzőtáborban 2021. július 12-én. 
MTI/Vasvári Tamás

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés