Bombameglepetés a medencében! Megszületett a tunéziai Czene Attila!

2021. július 25. 11:00
Egy ismeretlen 18 éves tunéziai úszó, Ahmed Hafnaui a nyolcas, surranópályáról indulva, döbbenetes hajrával nyert 400 méteres gyorsúszásban a tokiói olimpián. Ettől szép egy olimpia!

Most akkor képzeljék el, hogy három nappal az olimpia előtt Hosszú Katinka közli: úgy döntött, inkább mégsem indul Tokióban.

Visszavonul, és abbahagyja ezt az egész úszás dolgot.

Nemzeti gyász lett volna, nem igaz? Ezt akkor most gyorsan felejtsük is el – a példa csak azért kellett, hogy bele tudjuk magunkat képzelni a tunéziai sportbarátok helyzetébe. 

Bár ez a párhuzam sem az igazi, elvégre mi, magyarok tényleg el vagyunk kényeztetve az olimpiai aranyakat nézve, bezzeg az afrikai ország... Öt, azaz 5 aranyat nyert csupán Tunézia nyári ötkarikás játékokon, ebből az úszó Usszama Melluli (mondhatni, Hosszú Katinka tunéziai férfimegfelelője) egymaga kettőt.

És ő volt az, aki közösségi oldalán kedden azt írta:

Egy hónapnyi kínlódás után minden reményemet elvesztettem a megbékélésre vagy arra, hogy az ügyem megnyugtatóan rendeződik. Ezért úgy határoztam, visszavonulok a nemzetközi versenyzéstől, és bojkottálom a tokiói olimpiát.

Tunézia tehát elvesztette a legnagobb reménységét és éremvárományosát, de hamar jött a gyógyír: megszületett az afrikai ország új csillaga!

Úszásban szélső pályán, az ún. surranón nem szokás aranyat nyerni. Nem véletlen, hogy annyira beégett minden magyar emlékezetébe Czene Attila 1996-os diadala 200 méteres vegyesúszásban. Más kérdés, hogy Czene az egyes, szélső pályán úszta élete legjobbját 200 méter pillangón is, tehát neki már volt egy nagy eredménye a surranón, mielőtt jött az örökkévalóság...

Na de Ahmed Hafnaui?!

Róla eddig nem is nagyon hallottunk! Már az meglepetés volt, hogy egyáltalán bejutott a 400 gyors döntőjébe.

Amit aztán megnyert… 

Most persze gyorsan előásták vele kapcsolatban például, hogy a csodatévő tinédzser egy válogatott kosárlabdázó fia, és hogy a 2018-as ifjúsági olimpián már részt vett, de ott be kellett érnie a nyolcadik hellyel.

Valószínűleg a 400 gyors döntője előtt is mindenki előre odaadta volna neki azt a nyolcadik helyet. A szám esélyesének az ausztrál Winningtont tartották. Vezetett is 150-ig, de aztán „kiszállt a versenyből”.

Hafnaui már 100 méternél dobogós helyen fordult, és tartotta a lépést – immár az ausztrál McLoughlinnal. Az utolsó hossz előtt csupán 0,31 másodperc volt McLoughlin előnye az ismeretlen tunéziaival szemben.

Bírod-e az utolsó ötvenet, Attilám, próbáld meg, próbáld meg!

Ezt üzente Vitray Tamás 1996-ban Czenének, és valami hasonlót mondhatott most a tunéziai Vitray is.

És Hafnaui is bírta! Fantasztikus hajrával elsőként ért célba a 18 éves fiú!

Hafnaui teljes eksztázisban csapott bele a vízbe, és üvöltött a kamerába, az edzője a lelátón azt sem tudta, milyen rendezvényen van.

Forrás: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency, AFP
 
Nem hiszem el, egyszerűen nem tudom elhinni! Ez volt életem legnagyobb versenyzése!

Ezt nyilatkozta aztán az új hős, aki egyébként 2019-ben egy La Presse című tunéziai lapnak elárulta, hogy nagy álma 2024-ben Párizsban felállni az olimpiai dobogó legfelső fokára.

Hiába halasztották el egy évvel a tokiói olimpiát, még így is jelentősen túlteljesítette a tervét!

 

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés