Összefoglaló: ez történt az olimpián vasárnap

2021. július 25. 18:34

Írta: Edvi László
Amikor először rendeztek Tokióban olimpiát a magyar vívók mind a három fegyvernemben szereztek aranyérmet. Ez jutott eszembe Siklósi Gergely fantasztikus menetelése során. Meg Szilágy Áron előző napi „oktatófilmje”. A „párbajtőrös fiúnak” az utolsó asszó már nem sikerült úgy mint a kardozónak, így második lett.

 

Siklósi Gergely egy nagyon szépen csillogó ezüstérmet szerzett az olimpia második napján. Vagyis a vívóink fantasztikusan kezdték ezt a tokiói olimpiát (is). Siklósi magyar idő szerint hajnalban kezdte a szereplését, és délután állhatott fel a dobogóra, hogy saját nyakába akaszthassa az ezüstérmet. 

Rajta kívül a legkellemesebb meglepetést egy olyan dzsúdózó hölgy, Pupp Réka okozta, akinek a neve nem annyira ismert, mint Csernoviczki Éváé, vagy Karakas Hedvigé. Ám aki látta az egész napi teljesítményét biztos, hogy nagyon megkedvelte őt. Olimpia idején sok olyan szurkoló tölti a tv előtt a napjait, aki a sportok többségének nem ismeri a szabályait, de olyan jó a magyaroknak drukkolni. A dzsúdót kevésbé követők ilyenkor elcsodálkoznak, hogy miért nem repülnek az emberek a vállak fölött, ahogy ezt a sportot elképzeli egy átlag rajongó. Többnyire más szépségei kerülnek előtérbe ennek a sportnak, melynek a magyar elnevezése sem teljesen egyértelmű. Régen cselgáncsnak mondtuk, mostanában inkább az eredeti nyelvből alkotott szó magyarosított változatát használjuk. Nyilván nem mindegy az elnevezés sem, de 

a lényeg, hogy Pupp Réka ötödik lett a súlycsoportjában, ezzel pontot szerzett küldöttségünknek.

Rajta kívül nagyon kellemes meglepetést okozott a tinédzser úszó Mihályvári-Farkas Viktória, aki 400 vegyesen hatodik lett. Egy hellyel végzett Hosszú Katinka mögött. Háromszoros olimpiai bajnokunk ötödik helye talán sokaknak csalódás, de egyáltalán nem volt biztos, hogy dobogóra áll ebben a számban. A szakemberek tőle már egy érmet is remek teljesítménynek tartottak a játékok előtt. Erre itt lett volna a legnagyobb esély, de mivel ez nem jött össze nyilván most már nagyon odateszi magát a rövidebb vegyes számban.

Hosszú Katinkától közelebb volt az éremhez Verrasztó Dávid a férfiak ugyanezen számában. Végül negyedik lett.

Vagyis ez a virrasztás sem hozott magyar érmet.

A sportlövőknél Major Veronika kicsit rosszabb helyen végzett, mint előző nap Mészáros Eszter. A három tőröző hölgy sem érte meg a magyar napfelkeltét. Továbbá érkezett egy kellemetlen hír a felkelő nap országából:

Fucsovics Márton, teniszező sérülése nem jött rendbe , így kénytelen volt visszalépni az olimpiától.

Ritka balszerencse, hogy egyetlen teniszezőnket sem láthattuk, hiszen Babos Tímea ki sem tudott utazni. Pedig a két egyesben és a női párosban (talán még vegyes párosban is) szurkolhattunk volna honfitársainknak. Helyette csak semlegesként nézhetjük a látványos és népszerű sport küzdelmeit. Így nem a magyar ökölvívó-csapat szereplése lett a legrövidebb Tokióban, hanem a teniszé, mely el sem kezdődött.

Mire nálunk kivilágosodott akkor ugrott vízbe a férfi póló csapat és állt lőállásba Péni István. Az utóbbi volt sikeresebb és bejutott a döntőbe. Ott végül

az ötödik helyen végzett, vagyis már a sportlövőknek is van pontjuk. Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz is jól teljesített második futamában, így az elődöntőben folytathatja.

Az asztaliteniszező Póta Georgina viszont első (és egyetlen egyéni) meccsén elszenvedett vereségével kiesett. Szerencsére csapatban még lesz lehetősége szerepelni. A tollaslabdázók pedig áldhatják a szövetségüket, hogy nem olyan a lebonyolítás, mint a pingpongozóknál, ugyanis a vereséggel kezdő Sárosi Laurának és Krausz Gergelynek még lesz további mérkőzése is.

 A pólósok kikaptak Görögországtól, de számukra ez nem volt több egy hivatalos edzőmérkőzésnél. Mert

a csoportból biztosan továbbjutnak, az itt elfoglalt helyezés pedig teljesen mindegy.

Az övéktől nehezebb a női kézilabdázók helyzete, akiknek a nagyon nehéz hat csapatos csoportban kell a legjobb négy közé kerülni a folytatáshoz. A lányok a Franciaországtól elszenvedett egy gólos vereséggel kezdtek, de ennek sincs különösebb jelentősége, mert nem az időtlen idők óta Olivier Krumbholz által irányított válogatottat kellett megverniük Elek Gábor tanítványainak.

A nagyon fontos Brazília elleni találkozó kedden hajnalban lesz. Aztán sorban jönnek a további fontosak.

Ez a mostani csak egy kedélyes bemelegítés volt, ahol kiderült, hogy keményebben kell védekezni, és komolyabban kell odafigyelni a szakmai stáb instrukcióira, hogy egy időkérésnél ne kelljen ilyet hallaniuk a lányoknak a kapitánytól:

„Kb. kétszázszor elmondtam én is, és Görbe is, mégsem így csináljátok…”

 

A nyitóképen: Az ezüstérmes Siklósi Gergely a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének eredményhirdetésén 2021. július 25-én.
MTI/Illyés Tibor

 

 

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés