Cseh Laci szenzációs, Mohamed Aida sporttörténelmet írt

2021. július 29. 17:45

Írta: Vámos Tamás
A tokiói olimpia csütörtöki napja elsősorban a rutinos versenyzőinkről szólt.

Haladjunk időrendi sorrendben: hajnali két órakor a női sportpisztoly selejtezőjében Major Veronikának sajnos nem ment valami fényesen, 281 körös teljesítménnyel a 44 fős mezőnyben a 42. helyen zárt.

Viszont tovább folytatta remeklését Telegdy Ádám, aki a 200 méteres hátúszásban a negyedik legjobb idővel jutott a péntek hajnali döntőbe.

Ezután következett Telegdy menyasszonya, Kapás Boglárka, aki élete második legjobb idejével kvalifikálta magát a fináléba, ám mivel az utolsó 50 méteren kicsit elfáradt, a negyedik helyen végzett. Bogi – könnyeivel küszködve – nem is titkolta csalódottságát:

„El sem tudtam képzelni, hogy érem nélkül zárom a versenyt,

de vigasztal, hogy abszolút kiúsztam magam”

Németh Nándor viszont maximálisan elégedett lehet teljesítményével, hiszen az úgynevezett királyszámban, a 100 méteres gyorsúszásban beverekedte magát a fináléba (a nyolcadik helyen), s hogy milyen óriási tettet hajtott végre, bizonyítja: utoljára 57 éve, az 1964-es, szintén tokiói olimpián Dobai Gyula volt képes hasonló bravúrra! A siófoki úszó a fináléban nem tudott előre lépni, de így is minden dicséretet megérdemel.

Ha lehet mondani, még nagyobb bravúr Cseh László teljesítménye, aki remeklésével – a nyolcadik helyen jutott be a 200 méteres vegyesúszás fináléjába – egy nappal meghosszabbította pályafutását, hiszen a 35 éves klasszis azt már Tokió előtt kijelentette: az olimpia lesz több évtizedes pályafutása utolsó versenye. A négyszeres olimpiai ezüstérmes klasszisunk azt is elárulta, ennyire felszabadultan még egyetlen olimpiáján sem versenyzett, azt pedig már csak mi tesszük hozzá:

ebből még bármi összejöhet!

A női 4X200 m gyorsváltónk (Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összetételben) a nyolcadik helyen jutott a fináléba, és végül a franciákat megelőzve a hetedik helyen zárt, a mezőny erősségére jellemző, hogy a győztes kínaiak világcsúcsot (7:40.3) repesztettek.

Maradva a medencében: férfi vízilabda-válogatottunk a japánok elleni mérkőzés után lazábban hozta a következő kötelezőt: Dél-Afrikát 20-1-re vertük!

S még mindig a vízen "járva": mivel Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezezősök elődöntőjében csupán az ötödik helyen zárt, így a B-fináléban a 7. helyezésért harcolhat.  

A szörfös Cholnoky Sára számára befejeződött az olimpia, hiszen három futam alapján a 25. helyen végzett, a laser hajóosztályban Vadnai Benjámin a 18. helyre csúszott vissza, a női laser radialban Érdi Mária a 15. helyen áll, míg a legszebb reményekre jogosító versenyzőnk, Berecz Zsombor a finndingi hajóosztályban egy helyet visszacsúszott, de így is a nagyon kedvező, harmadik helyről várja a folytatást.

A magyar dzsúdócsapat utolsó képviselőjeként Cirjenics Miklós (+100 kg) állt tatamira. Azaz: első mérkőzésén csak állt volna, ám a lett Jevgenijs Borodavko koronavírus-fertőzés gyanúja miatt nem mérkőzhetett. A legjobb 16 között viszont az orosz Nyijaz Iljaszov ipponnal verte cselgáncsozóink utolsó mohikánját.

Női tőrcsapatunk sem lehet igazán büszke, hiszen miután azt olaszoktól (32:45), majd Kanadától is kikaptunk (33:45), Egyiptommal csupán a hetedik helyért küzdhettünk meg. Szépségtapasz: a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida összeállítású csapat 45:28-ra győzött; Mohamed Aida viszont páratlan bravúrt ért el, hiszen

pályafutása hetedik olimpiáján vett részt,

így Magyarország ötkarikás örökranglistáján megelőzte a szintén vívó Gerevich Aladárt és a szörfös Gádorfalvi Áront.

Női tornában Kovács Zsófia – bár az első kör után még a hatodik helyen állt – az egyéni összetett versenyben végül a 14. helyen zárt.

A délutáni úszószámok közül 100 méter pillangón az immár olimpiai bajnok Milák Kristóf a második, míg Szabó Szebasztián a tizennegyedik legjobb idővel jutott a középdöntőbe, 800 méter gyorson Késely Ajna sajnos nem volt képes hasonló bravúrra, lévén a 13. helyen zárt.

A 200 méteres hátúszásban egy kellemes (Burián Katalin a középdöntőbe jutott) és egy kellemetlen meglepetés (Hosszú Katinka a 20. pozícióban zárt, és kiesett) ért minket. Mindez azért is hidegzuhany, hiszen háromszoros olimpiai bajnoknőnk ebben a számban öt éve, a riói játékokon még ezüstérmet szerzett…

Sajnos

női kézilabdázóink helyzete is egyre reménytelenebb:

mivel az Orosz Csapattól is sima vereséget szenvedtünk (31-38), s bár még matematikailag megmaradt az esélyünk a továbbjutásra, ám ehhez éppen a csoport élén álló svédeket és spanyolokat kellene legyőznünk, ráadásul Kovacsics Anikó után Szucsánszki Zitát is elvesztettük, aki a csapatkapitányhoz hasonlóan vállsérülést szenvedett.

    Nyitó kép: Női kézilabda - nem jó az irány... Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Phelps már közvetít, Cseh még úszik :)

Úszólegendák, ahogy Aida is vívásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés