Ébresztő, magyarok! Szombat hajnalban bővül a magyar éremgyűjtemény!

2021. július 30. 20:10

Szombaton nagyüzem lesz az olimpián. Még mennek az úszás küzdelmei, de már folynak a csaták a sportok királynőjénél is. Kéziseink az életben maradásért harcolnak, pólósaink a minél jobb pozícióért, és egészen biztos, hogy a péntekinél jobban teljesít majd a magyar küldöttség.

2021. július 30. 20:10
null
Edvi László

Féltettük  kézis lányainkat az olimpiától, ám ilyen szörnyű szereplésre senki nem gondolt. Három forduló után gyakorlatilag elvesztették az esélyt a legjobb nyolc közé jutásra. A kvalifikáció is csak nagyon nehezen jött össze, a csillagok nagyon szerencsés együttállása kellett ahhoz, hogy egyáltalán pótselejtezőt vívhassanak. Aztán amit sors az egyik kezével adott, azt a másikkal gyorsan elvette sorsolás címszóval. A csoportok furcsa összeállításakor a magyar és a norvég válogatott közül az egyik az A, a másikat a B jelű hatosba pottyant. Nyilván nincs értelme felvetni azt, hogy mi lett volna, ha a mieink kerülnek a világ jelenleg legjobb női csapatának helyére, mert senki nem tudhatja. Azt viszont tudjuk, hogy reálisan értékelve az erőviszonyokat előzetesen Brazília és talán Svédország legyőzésében bízhattunk. Arra viszont senki nem gondolt, hogy két találkozóval a csoport zárása előtt így áll a tabella:

Svédország 5 pont

Spanyolország  4 pont

Orosz csapat, Brazília, Franciaország 3-3 pont

Magyarország  0 pont

Ránk az első két helyen álló válogatott vár, és holnap lesz még orosz-francia, továbbá hétfőn francia-brazil és spanyol-orosz meccs is. Az utóbbi három találkozó azért fontos, mert ezeken nem lesz kettős vereség. Vagyis ha a hátralévő két meccsünket megnyerve négy ponttal zárunk, akkor is számolni kell azzal, hogy a megelőzhető válogatottak is szereznek még pontokat. És

a nyolc közé kerüléshez két csapatot kell magunk mögé utasítani. Ebben a helyzetben a legbiztatóbb, ami elmondható, hogy a remény hal meg utoljára.

Magyar idő szerint délután fél egykor lép pályára a csapat, ha az előtte lévő két meccs számára rosszul alakul, akkor már tét nélküli találkozón. Szörnyű!

De evezzünk békésebb vizekre! Legalábbis az eddigi szereplést és a reményeket tekintve békésre, mert a triatlon úszásának helyet adó öböl kiszámíthatatlan. A magyar triatlonosok előtt viszont le a kalappal, Bicsák Bence hetedik helyét valószínűleg irigyelni fogják a kéziseink legkésőbb hétfőn. A leghamarabb a triatlonosok kezdik a szombatot, még magyar idő szerint kevéssel éjfél után. A magyarázat nagyon prózai: már a tokiói reggelen is sportolásra alkalmatlanul meleg a víz, nemhogy később.

Ha már végigszurkoltuk az igen látványos triatlon vegyesváltót, már nem érdemes aludni menni, mert úszik Milák Kristóf. A rövidebb pillangó számban, és itt is érem várható tőle.

Nem ő a bajnoki cím elsőszámú esélyese, de a második, vagy a harmadik hely meglesz! Az úszáshoz értők az olimpia előtt egy aranyat, és két-három további érmet vártak a sportágtól , most már Miláknak kell megmentenie ilyen téren a szereplést. A szombati döntők első száma lesz ez, fél négytől.

Milákkal egyidőben kezdődik a női kardcsapatok küzdelme, ez egész éjszaka tart, a döntőt a két legjobb trió (kvartett) kora délután vívja.

Magyarország Dél-Koreával kezd, ha nyer, két meccse is lesz az éremért.

Mészáros Eszter öttől 50 méterről tüzel, és lassan már a sportlövők becsülete a tét, mert az eddigi szereplésüktől azért többet várt a közvélemény. Még akkor is, ha nagyon fiatal a csapat. Eszter pl. még tinédzser, vagyis van ideje jócskán.

Berecz Zsombortól az olimpia előtt sokan titokban vártak érmet, most már többen, és teljesen nyíltan. Zsombor dobogóközelben van, és ha a hátralévő futamai során kicsi lesz a szél, akkor ott is maradhat. Ha van valakinek ráhatása a tokiói időjárási körülményekre, az állítsa el ott a szelet, reggel öttől, mert Zsombor akkor folytatja a küzdelmeket a vetélytársakkal és az elemekkel.

A magyar vitorlás-sport eddig egy olimpiai éremmel rendelkezik, azt a Detre-ikrek szerezték 1980-ban. Most jöhet a második.

Ám az majd csak a jövő héten, az éremfutam kedden lesz az ő számában, a finndingiben. Hajnali öttől csak egy nagy lépést tehet a végső verseny irányába, ahol a legjobbak vehetnek részt, és az ottani eredmény duplán számít.

Hét órától férfi vízipólósaink az Egyesült Államok legjobbjaival játszanak, a tét a csoportban elfoglalt minél jobb pozíció.

Mert a női kézisekkel ellentétben ebben a sportban biztos a negyeddöntős szereplés, ott pedig mindenki tiszta lappal indul.

Ezek azok a sportok, melyekben honfitársainknak szurkolhatunk, de az olimpia felénél osztanak egy-két különleges számban is aranyérmet, melyekre személyes érintettségünk hiányában mi nem nagyon figyelünk. Pedig a világ más táján élőket nyilván felvillanyozza, hogy a játékok második szombatján olimpia bajnokot ünnepelnek a gumiasztalon pattogó, valamint  nyilazó férfiak, és a rögbiző hölgyek. Továbbá végkifejletéhez közelít a golf, a női gyeplabda, a softball és a hullámlovaglás.

 

A nyitóképen: balról jobbra: Danyi Gábor edző, Janurik Kinga, Háfra Noémi, Szöllősi-Zácsik Szandra, Kisfaludy Anett, Kiss Nikoletta és Klujber Katrin a  Magyarország – Orosz Olimpiai Csapat mérkőzés után 2021. július 29-én. A magyar válogatott 38-31-re kikapott.
MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2021. augusztus 01. 09:04
Jó, de abból a 8-ból Hosszú Katinka hozott 3-t.
Takita
2021. augusztus 01. 09:04
A szöveg reális ,és jól összefoglalja az eseményeket. A bevezető cím alcíme viszont otromba "Hajnalban újabb érem várható az uszodában, remélhetően ez is arany lesz." Miért kell elvárásokat kelteni? Ha nem lesz arany ,akkor mindenki egy kicsit csalódott lesz. Pedig bármilyen érem is nagy siker lesz.
Pitypangocska
2021. augusztus 01. 09:02
Vendégségbe jössz és szidod a házigazdát??? Tetű! Húzz a p....ba innen, és többé sose nyerj!
Robertoo
2021. augusztus 01. 09:02
Elek az orosz válogatottnál sikeres lenne. Ott lehet ordítani a játékosokkal, sőt kell is (lásd.: Trefilov).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik