Ezt kiszurkoltuk! Cseh László utolsó olimpiáján döntőt úszott.

2021. július 30. 18:28

Írta: Edvi László
Talán még a legjobb közvéleménykutató cégek sem rendelkeznek olyan statisztikával, hogy mikor csörgött utoljára Magyarországon egyszerre annyi ébresztőóra, mint pénteken hajnali négykor. Korunk egyik legnépszerűbb sportolója, Cseh László ugyanis negyed ötkor utoljára ugrott a vízbe, hogy hazánkat képviselje. További magyar sikereknek is örülhettünk a medencében: női vízilabda-válogatottunk halad a csoportgyőzelem felé, és Milák Kristóf olimpiai csúcsot úszott az elődöntőben.

Sajnos újdonsült olimpiai bajnokunk rekordja csak néhány percig élt, ugyanis a következő elődöntőben az amerikai Dressel megdöntötte azt. A virtuális párharcot az amerikai nyerte, reméljük az egymás melletti küzdelemben Milák lesz a jobb. Ám erre még várnunk kell néhány órát, Telegdy Ádám 200 méteres hátúszásban elért ötödik helyéről viszont már múlt időben beszélhetünk.

Ahogy Cseh László fantasztikus pályafutásáról is, mely

az ötödik olimpiáján 200 vegyesen ért véget. Stílszerűen egy olimpiai döntőben.

A már a 2004-es játékokon is a fináléban úszó legenda 35 évesen int búcsút a mezőnynek. Róla annyi mindent elmondtunk már, és még annyi mindent fogunk a közeljövőben, hogy itt és most csak a száraz tény: hetedik helyen ért célba utolsó versenyén. Majd élete utolsó hivatalos úszása után a következőket mondta:

„Jól éreztem magam egész délelőtt, örülök, hogy itt lehettem a döntőben. Itt az idő, hogy váltsak a civil életre.”

Pétervári-Molnár Bendegúz csak erre az olimpiára fejezte be a szereplését. Azt mondta, három év múlva már érmesként szeretne hazautazni az olimpiáról. Most nem került a legjobb nyolc közé, ennél hosszabban talán senki nem küzdött egy tizedik helyért, mint ő. Talán emlékeznek rá, ő az az evezős, aki már a megnyitó előtt elkezdte a szereplését, és ugyan csak egy számban indult, mégis az első hét végéig tartott az. Ilyen a kiírás, miközben az öttusából néhány órás sport lett, szintén egy napig tart egy vívó, birkózó, dzsúdós szereplése, az övé ennyi időt vett igénybe.

A sportlövőknél is egy napig tart egy-egy szám, de a Tokióban lőállásba lépő négy magyar közül mindenki legalább kettőben indul. Pénteken Major Veronika 25 méterről lőtt pisztollyal, mérsékelt sikerrel, a 35. helyen végzett.

Ennél szomorúbb eseményeket csak a ma rajtoló atlétika hozott számunkra. Ugyanis az éremesélyes Márton Anita nem jutott a döntőbe, összességében a 21. helyen végzett.

Az ő kudarcához képest semmiség 400 gáton Koroknai Tibor 26. és 800 méteren Bartha-Kéri Bianka 33. helye. Koroknai pl. egyéni csúcsához közeli időt ért el, de ezen a szinten ez erre elég. Viszont Márton Anita eredménye nagyon elkeserítő, bár árnyalja a képet, hogy nemrég lett édesanya, és ez most nála nyilván minden sportsikernél fontosabb.

A vitorlázó Berecz Zsombor pénteken pihent, a sportág két másik indulója, Érdi Mária és Vadnai Benjamin nem jutott az éremfutamba, de tőlük ezt csak titokban reméltük.

Legyünk őszinték: ez nem volt egy eredményes nap, több olimpikonunk csütörtököt mondott pénteken.

 

Sokáig úgy tűnt, hogy bajba kerülhetnek női pólósaink is. Ami tragikomikus lett volna, ugyanis az ellenfél, Japán a vízilabda abc-ben jó ha a „j” betűnél tart. Mi meg egy jó ideje már oktatjuk ezt a bizonyos abc-t, két napja pl. a verhetetlennek tartott Egyesült Államokat győzték le a lányok. Most három negyeden át szenvedés volt nézni a produkciójukat, szerencsére a záró játékrészre összeszedték magukat Bíró Attila tanítványai, így továbbra is megvan az esély a csoportgyőzelemre. Bár a szövetségi kapitány sem volt túl elégedett, mikor így értékelt:

„ A lányok képesek folyamatosan izgalmat okozni. Kellemetlen helyzetbe hoztuk magunkat, de végül csak nyertünk, és itt minden győzelemnek komoly értéke van.”

 

A nyitóképen: A későbbi hetedik Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében  2021. július 30-án. MTI/Kovács Tamás

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés