Ezt kiszurkoltuk! Miláké lehet a világ, nyertek a csapataink

2021. július 31. 15:50

A szombati történések Tokióban.

2021. július 31. 15:50
null
Balázs Boldizsár

Akármilyen egészégtelen mondat, nagynéha igaz az ilyesmi: Milák Kristóf a 200 pillangó olimpiai aranyát csak elveszthette. Ellenben 100-on az arany nem nagyon került szóba előzetesen. Hiába jobb Milák utazósebessége bárkinél a mezőnyben, az aktuális amerikai úszófenomén, Caeleb Dressel gyorsizomrost-arányával és startfejesével megállíthatatlannak tűnt két hosszon.

Aztán mégis előcsalta a követelező aranyszomjunkat az, mikor a tegnap Milák olimpiai csúccsal jutott a 100 döntőjébe. Mire ma hajnalban bevonultak a döntőbe, Caeleb Dressel tartotta az olimpiai csúcsot, mivel a második elődöntőben rögtön megjavította Milák idejét.

A döntőben Caeleb Dressel 50 méternél majd' egy testhossz előnnyel fordult. Amit Milák Kristóf innentől művelt, arra nincsenek szavak. Már csak azért sem, mert példa sem az úszótörténelemben: gyorsabb második hosszt pillangózott, mint bárki valaha. (Ez, mondani sem kell, egy Phelps-rekord megdöntését jelenti.) Arra a fordításra, amit a szám pekingi olimpiai döntőjében mutatott be Phelps, ez sem volt elég, merthogy a világcsúcstartó volt az ellenfél.

 

Milák világcsúcsjavításba hajtotta Dresselt, Dressel Európa-csúcsig húzta Milákot.

Milák arról beszélt később, milyen sokat számít, hogy van ellenfele a gyengébbik távján. Neki fog állni, hogy javítson a rajtján és a fordulóján, ez talán jobban is motiválja, mint csere-nadrágban is nagy fölénnyel nyert 200 pillangó pillanatnyilag. Milák Kristóf nem csak kivételes vízfekvéssel, izomösszetétellel, végtaghosszal és monotóniatűréssel született, hanem sportolónak is.

Így aztán semmi nem elérhetetlen számára, az olimpiai tűzkeresztségen az aranya mellett a mai ezüstérmével esett át.

A mai nap magyarokat érintő fejleménye még, hogy Katie Ledecky beállította Egerszegi Krisztina rekordját: zsinórban harmadszor nyerte meg ugyanazt az egyéni úszószámot. A némileg réteg-számnak számító 800 gyors és 200 hát mellett erre még a legnagyobb klasszikus 100 gyorson volt képes valaki, az amerikai Dawn Fraser 1956 és 64 között.

Az úszás zárónapján, holnap magyar érdekeltség nem lesz.

Bár a sportági éremtáblázaton nyolcadik helyen áll Magyarország (Milák Kristóffal és Dél-Afrikával holtversenyben), sem férfi, sem női vegyesváltónk nincs a döntőben.

A Milák Kristófot az éremtáblázaton megelőző szuperhatalmak (USA, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, Japán, Kanada) mellé nőiben Svédország, férfiban Olaszország jutott a legjobb nyolc közé az olimpiát záró, összegző vegyesváltó számokban.

Győzött a mai napon a férfi vízilabda-válogatottunk az Amerikai Egyesült Államok ellen. Ugyanez női fronton az elmúlt évtized talán legnagyobb bravúrja volt szerdán. A mai férfi meccsen csapatjátékban nem maradtunk alul, így az egyéni képességeink érvényre tudtak jutni - olvasható a mindig lényeglátó Szabó Zoltán elemzésében. A negyeddöntő biztos. A csoportelsőség segítség lenne az egyenes kieséses szakaszra, de nem rajtunk múlik, a hátsóbb helyezéseket illetően pedig nincs mit számolgatnunk, mert nehéz megmondani, a horvátokkal vagy a szerbekkel járunk-e jobban a másik csoportból. Így inkább csapatdinamikai kérdéseket kell majd mérlegelnie a Märcz Tamás vezette stábnak hétfőre, az olaszok ellen.

Megszerezte első győzelmét a női kézilabda-válogatottunk, ezzel valami esély még maradt a továbbjutásra abból a csoportból, amit három vereséggel, egyre mélyülő gödörrel kezdtünk. A spanyolok elleni, negyedik meccsen héttel is vezettünk, a spanyolok visszajöttek két gólra 23-21-nél, ekkor kilenc perces gólcsendet megtörve Klujber talált be. Ez még mindig nem törte meg a felálló spanyolok lendületet, egy gólra jöttek fel, de egyenlíteni nem tudtak, és a kapus Bíró védéseinek, Klujber további góljainak köszönhetően a végén néggyel nyertünk, 29-25 arányban. Ha a taktikázásra hajlamos, már továbbjutott svédek elleni utolsó csoportmeccset megnyerjük, még negyeddöntőbe juthatunk. Ez két másik meccs eredményén is múlik: Spanyolországnak veszíteni kell az oroszok ellen, a francia-brazil nem lehet döntetlen.

Nagyszerű 11. helyen végzett a Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia, Bicsák Bence, Tóth Tamás összetételű triatlon mixváltónk. A mezőny (a jelentős hátránnyal célbaérkező Mexikón kívül) fejlett általános sportkultúrájú, gazdag nemzetekből állt, és egy összetett sportág kétnemű váltója mély élsportot feltételez, így a 11. hely nagyjából ugyanazt a hízelgő képet mutatja, mint például a riói olimpia éremtáblázatán elért 12. helyünk.

Lassan ki lehet mondani, hogy érmet nyerhetünk vitorlázásban! A világbajnok Berecz Zsombor a 10 futamból álló finndingi versenyszámban 8 futam után a harmadik helyen áll. A szél ma alábbhagyott, ami a kirobbanó fizikumú Berecznek például kedvez, harmadik, majd ötödik helyen ért célba a mai két futamon, bár az utolsó métereken elsötétült előtte a világ az erőfeszítéstől. A dupla pontot hozó éremfutamot augusztus 3-án, kedden rendezik. A magyar vitorlás-sport eddig egy olimpiai éremmel rendelkezik, azt a Detre-ikrek szerezték 1980-ban.

A történelemben talán először nagyobb versenynek ígérkezett a női 100 méteres síkfutás, mint a férfi. Hatalmas döntő is kerekedett, a két jamaikai, Elaine Thompson és Shelly-Ann Fraser-Pryce főszereplésével. Ők ketten nyerték a legutóbbi három olimpiát: a rióit Thompson, előtte Fraser-Pryce védte meg pekingi címét Londonban.

A boszorkányos Elaine Thompson nem került jelentős hátrányba a rajtnál, mint eddig kettejük összecsapásán mindig. Ezt érzékelte Fraser-Pryce, görcsössé vált, és Thompson a legmagasabb, majd' 40 km/h-s végsebességével végül agyonverte a mezőnyt. A címvédést érő 10.61-es idő olimpiai csúcs, csak Florence Griffith-Joyner futott valaha jobbat. Ezzel Thompson a leggyorsabb élő nő a világon.

A dobogó mindhárom fokára jamaikai sprinternő állt fel, akik nem csak honfitársak, hanem egy edzővel, egy klubban is készülnek. A döntőben két svájci futhatott, mindketten megelőzték az egyetlen amerikait. 

Továbbra is atlétika: a 4x400-as mixváltóban Lengyelország lett az olimpiai bajnok. A most debütáló szám erőltetetten olimpiai rangját jelezte például az USA csapatösszeállítása, de a csupa született lengyelből álló váltó győzelme megmutatatta: a fekete futók nem élből, csuklóból, bokából jobbak a fehéreknél, az általában megfigyelhető dominanciájuk mögött igenis végtelen munka és a krém krémjét jelentő tehetség van, csúcsra járatva.

A női sprint mellett egy másik világ szeme láttára folyó sportágban is kiugrót hozott ma Svájc: Belinda Bencic nyerte a tenisz női egyes olimpiai bajnoki címét. A döntőben azt a cseh Marketa Vondrusovát búcsúztatta, aki kiütötte a keménypályán hatalmas esélyesnek számító, olimpiai lángot meggyújtó Naomi Osakát. A bronzérem az ukrán Elina Svitolina-Monfilsé.

Roger Federer, Martina Hingis és Stan Wawrinka hazájából lett az első egyéni tenisz olimpiai bajnok Belinda Bencic. Szemben a férfiakéval, a női egy teljes mezőny volt Tokióban.

A csúcsesélyes Novak Djokovic érmet sem nyert férfi egyesben, miután kikapott a mai bronzmeccsén a spanyol Pablo Carreno Bustától. A vegyespáros bronzmeccstől ma vissza is lépett, a testére hallgatva.

Az augusztus legvégén kezdődő US Opennek továbbra is Djokovic a legnagyobb esélyese, mégha az idén eddig minden nagy címet behúzó szerb a legyőzhetetlenség auráját nem is tudja már újra maga köré építeni addig. Ha New Yorkban nyer, továbbra is ő lesz minden idők legeredményesebb teniszezője, de vélhetőleg olimpiai bajnoki cím nélkül kell visszavonulnia. Így – miképpen az összes hozzá hasonló sportolónak, akiket csak a történelem legmagasabb mércéjével lehet mérni – lesz hiányzó elem a pályafutásában.

Nyitókép: Jonathan Nackstrand / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. augusztus 26. 11:08
A "kiszurkoltuk" felvezetés kezd egy kicsit unalmas lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik