Ébresztő, magyarok: kezdődik a kajak-kenu, kézilabdában a továbbjutás a tét

2021. augusztus 01. 19:31

„Gondolj rám, minden hétfő hajnalán, mikor átléptél egy új hét ajtaján” – dúdolhatja minden magyar sportrajongó a Bergendy együttes egykori slágerét, nehogy elaludjon az olimpia utolsó hetének első napján. Ébren kell lenni, mert ezúttal sok érdekes esemény várható az új hét hajnalán. Az is biztos, hogy ez egy sikeresebb éjszaka lesz, mint az előző, és nemcsak azért, mert annál rosszabb aligha lehet.

2021. augusztus 01. 19:31
null
Edvi László

Aranyérmet csak sportlövészetben várhatunk, több sportágban csak nagyot lehet lépni annak irányába hétfőn. A kalapácsvető, Halász Bence számában csak a selejtezőre kerül sor. Az kettőkor indul, vagyis az addig hátralévő kis időre nem érdemes lefeküdni. Fél háromkor pedig végre kezdődik a kajak-kenu! Összesen 17 magyar száll vízre a hét során, közülük többen éremesélyesek. Hétfőn még nem rendeznek döntőket, de sok kedvencünket megnézhetjük, hogy milyen formában van. Elkezdik pl. a női kajak kettesek, mindkét magyar egység rajthoz áll.

Milyen régen vártunk rá, hogy ebben a sportágban is két induló lehessen egy országból, és ne maradjon le az olimpiáról a magyar válogatón esetleg a világ második legjobb sportolója.

Most végre ketten-ketten képviselhetik hazánkat versenyszámonként, így éppen női K2-ben akár az arany- és az ezüstérem is Magyarországra kerülhet.

Ez az álmunk csak kedden hajnalban valósulhat meg, és a birkózó Lőrincz Tamás is csak akkor lehet olimpiai bajnok. Ám ő, valamint Szőke Alex is hétfőn hajnali fél ötkor kezdi a szereplését, és magyar idő szerint délre érmes lehet. Azonban annak a színe csak kedden derül ki, ugyanis a döntőre és a bronzcsatára akkor kerül sor. Lőrincz a nyolcaddöntőben egy marokkói ellen kezd, ő nem okozhat neki gondot, aztán vagy kazah, vagy japán ellenfele lehet. Szőke is a legjobb 16 között kezd egy cseh vetélytárs ellen, ha itt nyer, akkor nagyon nehéz ellenfél vár rá az elődöntőért.

Aki közülük három meccset nyer hétfőn, az minimum ezüstérmes, és kedden az aranyért birkózhat.

Aki kettőt nyer még az is lehet érmes.

A birkózókkal egyszerre kezdődik a sportlövők zárószáma, ahol két magyar is érdekelt. Péni István és Pekler Zalán is lőállásba lép, és valamelyikük délelőtt 10 után nem sokkal akár érmet is akaszthat a saját nyakába. Az esélyekről nincs értelme beszélni, mert ebben a sportban bármi lehet.

Halkan kopogom a gépbe, Önök is csak magukban olvassák: akár magyar aranyat is lőhet valamelyik fiatalember.

Két csapatsportban is befejezik honfitársaink a csoportküzdelmeket. A férfi pólósok ezzel a bemelegítő szakaszon esnek túl, ugyanis az igazi küzdelem csak szerdán a negyeddöntőkkel rajtol.  A hajnali háromkor kezdődő Olaszország elleni mérkőzésnek csak a csoportban elfoglalt hely miatt van tétje. Lehet első, második és harmadik is a válogatott. Szinte mindegy melyik pozícióban végez.

Az viszont

félő, hogy a női kézisek hétfőn nemcsak a csoportmeccseket fejezik be, hanem az olimpiát is.

Ha tudnánk energiát sugározni feléjük innen, a messzi távolból, akkor biztos továbbjutnának a negyed 10-kor kezdődő meccsüket követően. Ám ha van valakinek ilyen mágikus ereje, annak a csoport másik két mérkőzésére is hatnia kell. Ugyanis ha a négykor kezdődő brazil-francia meccs döntetlen lesz, akkor azonnal kiesünk. Ha ennek a csatának lesz győztese, akkor a vesztes lehet az egyik csapat, amelyet megelőzhetünk. A spanyol válogatott lehet a másik, akit magunk mögé utasíthatunk, ehhez neki a negyed nyolckor kezdődő meccsén ki kell kapnia az orosz csapattól.

Ha mindkét eredmény nekünk jól alakul, csak akkor lehet tétje a negyed 10-es magyar-svédnek.

A sorsolás megismerésekor elképzelhető volt, hogy ez egy kvázi-nyolcaddöntő lesz, de ebből csak annyi maradhat, hogy nekünk az lehet. Svédország ugyanis óriási meglepetésre megnyerte ezt a csoportot, mi pedig a két előttünk lévő meccsen szoríthatunk, hogy legalább a saját kezünkbe kerüljön a sorsunk. Ennél borzalmasabb helyzetet el sem lehet képzelni, de sajnos mi is tettünk azért, hogy ez így legyen. Brazíliától nem lett volna szabad kikapni!

Most már a hajnali és a reggeli meccsen azért kell szurkolnunk, hogy délelőtt még szurkolhassunk. Az olimpia egyik legizgalmasabb napja következik.

 

 

A nyitóképen: Lukács Viktória, Kisfaludy Anett, Vámos Petra és Háfra Noémi, a győztes magyar női kézilabda-válogatott tagjai a Magyarország – Spanyolország mérkőzés után 2021. július 31-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2021. augusztus 03. 08:35
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
EBart0k
2021. augusztus 03. 08:35
Veletek vagyunk, hajrá!
szarcsi1
2021. augusztus 02. 18:00
Tök jók Edvi cikkei. Teljesen lázba jövök.
2xli
2021. augusztus 02. 17:59
Jók voltatok lányok, így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik