Ezt kiszurkoltuk! Sok szép magyar siker tanúi lehettünk az olimpia első hetében, de ennek utolsó napján eredménytelenül drukkoltunk.

2021. augusztus 1. 17:11

Írta: Edvi László
Az idei játékok legsikertelenebb napját zárták a magyar olimpikonok. Sőt, valószínűleg a történelem legrosszabb napja volt ez 1896 óta. Ugyanis a nyolc magyar érdekeltséggel zajló esemény közül hét kudarccal végződött. Hat esetben ez kieséssel járt, a hetediknek nem volt súlyosabb következménye.

Nem könnyű egy ilyen napot összefoglalni, de a tények kedvéért szenvedjük végig az eseményeket! Az atlétika selejtezőiben hatan indultak volna, de Wagner-Gyürkés Viktória sérülés miatt nem állhatott rajthoz 3.000 méteren.

A kalapácsvető, Gyurátz Rékának egy érvényes és két érvénytelen kísérlete volt, így neki az olimpia három dobásból állt, és hivatalosan a 26. helyen végzett.  Pontosan ugyanígy teljesített a távolugró Nguyen Anasztázia is, neki három ugrás jutott a játékokon, egyetlen érvényes kísérlete a 16. helyhez volt elég. Kácser Zitának és Tóth Lilli Annának 10 perces volt a szereplése.

Előbbié egy kicsit hosszabb, az utóbbié rövidebb, de mivel ők 3.000 méteren indultak így a dicséret Tóth Lilli Annát illeti. Ám ebben a sportban egy magyarnak az egyéni csúcsának 10 mp-el való megjavítása is csak 18. helyet ért. Kácser 41.(utolsó) lett. Kozák Luca 100 gáton szombaton bejutott a vasárnapi folytatásba, ám ott bukott, így nem jutott a döntőbe.

Nem volt szerencséje női pingpong-válogatottunknak a sorsolással, és nem is borította a papírformát.

A végső győzelemre is esélyes Japán ellen a két egyest, és a párost is úgy bukta el az aktuálisan asztalnál lévő, hogy szettet sem nyert.

Ebben a sportban úgy fejezte be a szereplést a küldöttség, hogy egy hét alatt összesen egy magyar nyert mérkőzést.

A női póló-válogatott túljutott  a csoportmérkőzésein, úgyhogy kedden kezdheti az olimpiát!  A bemelegítő hét végeredménye pont olyan lett, amilyenről álmodtunk a játékok előtt:

1. Egyesült Államok

2. Magyarország

3. Orosz sportolók

4. Kína

5. Japán.

Csakhogy a záró, Kína elleni mérkőzés előtt már nem ez volt a vágyunk. Ugyanis a verhetetlennek hitt amerikai csapat legyőzése után már reális cél volt a csoportgyőzelem. Ehhez egy döntetlen is elég lett volna Kína ellen, de ehelyett kínos vereséget szenvedtek a lányok. Nem túl lelkesítő  produkcióval.

Az ázsiai válogatott 3-0-s vezetéssel kezdett, aztán 4-1 lett, majd a nagy szünetben 7-2. Oda. Még leírva, olvasva is érthetetlen. A magyarok mutatott játéka is az volt.

A második játékrész eleje sem hozott nagy változást, Kína 8-2-re elment. Ekkor már biztos volt, hogy ebből nem lesz olyan talpraállás, mint a japánok ellen két napja a szintén borzalmasan sikerült három negyed után. Kína jobb, mint Japán, és ugyan az utolsó percben sikerült feljönni egy gólos hátrányra, a vége mégis 11-9 lett. Nem nekünk. Nincs jelentősége a vereségnek, a teljesítménynek már inkább, ami viszont kicsit hervasztó, hogy ugyanazon ellenfelek ellen az amerikaiak +38-as gólkülönbséget hoztak össze, míg a mieink +3-ast. A szövetségi kapitány, Bíró Attila nem volt elkeseredve, amikor ezt mondta:

„Sok helyzetet kihagytunk, a védekezés sem stimmelt, fásult volt a csapat. Különösebb problémát nem csinálok ebből.

 A csoport megnyerése szép dolog lett volna, de azért nem adnak semmit. Ma gyengén játszottunk, de ez most még bőven belefért.”

Ami biztos, a negyeddöntőben a női póló tanítómesterével, Hollandiával találkozunk kedden, fél 12-től. Aki ott kikap, az érem nélkül távozik. Vagyis a továbbiakban tilos hibázni! Leendő ellenfelünknél már 1920-ban rendeztek mérkőzéseket ebben a sportban hölgyek részvételével, nálunk először1982-ben. Hollandia 2008-ban olimpiai bajnok volt, a mi válogatottunkat üldözi a balszerencse az ötkarikás játékokon. Pekingben, Londonban és Rióban is negyedik lett, egyszer hosszabbítás, kétszer büntetőpárbaj után maradt le a dobogóról. Ám ez azt is jelenti, hogy a negyeddöntőt az elmúlt három olimpián „túlélte”.

Nem lesz minden jó, ha a végére egy viszonylag jó hír kerül, de a borzalmas napot lezáró összefoglaló végén kerüljön szóba, hogy a vitorlázó Berecz Zsombor az „alapszakasz” mindkét utolsó futamában a negyedik helyen végzett.

Kedden lesz a mindent eldöntő éremfutam

, de az eddigi eredményeket nem törlik az amerikai sportokból ismert rájátszások mintájára. Berecz a második helyről indul ott, az olimpiai bajnoki cím elérhetetlennek tűnik, de az ezüstérem megtartása csak rajta múlik. Meg az időjáráson. Egy olimpiai második hellyel történelmet írna a finndingi irányítója.

 

 

A nyitóképen: Berecz Zsombor a spanyol Joan Cardona Mendez előtt halad a vitorlázók finndingi versenyének 10. futamában a tokiói nyári olimpián augusztus 1-jén. 
MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés