Kedden megduplázták a tokiói aranytermelést sportolóink

2021. augusztus 03. 18:40

Aki azt mondja bármikor az újkori olimpiák korában, hogy Magyarország ezüstérmet szerez vitorlázásban, de a második héten már nem érdekelt ökölvívásban és tornában, azt minimum kimosolyogják. Most ez fordult elő, és óriási köszönet a finndingiben második Berecz Zsombornak, aki minden idők legjobb magyar vitorlás eredményével ajándékozta meg a normális időben kelő honfitársainkat. Ám előtte már tombolhattak a korán kelők, ugyanis a kajak-kenu döntők első napján mindenféle éremből jutott versenyzőinknek. És ezt követően még folytatódott ez a csodás nap.

2021. augusztus 03. 18:40
null
Edvi László

A 12 kajak-kenu számot három részre osztották a tokiói olimpia szervezői, mondhatni logikusan. Ennek lényege, hogy a hét páratlan napjain négy verseny előfutamait rendezik, majd másnap ugyanezekben előbb az elődöntőt, majd a legjobbaknak a finálét. Az első négy számban hét hajónk indulhatott, vagyis csak egy hiányzott a maximális létszámhoz. A hétből csak egy (a kenu kettes, 1000 m) nem került az elődöntőbe tegnap, és ott is csak egy (Kárász Anna, kajak egyes, 200 m) „veszett el” ma hajnalban. Így kora reggel három döntőben öt hajónkért szoríthattunk.

És kiszurkoltunk mindhárom éremből egyet-egyet.

Ilyen sikert korábban senki nem érhetett el a sportágban, hisz most indulhat először egy országból egy számban két hajó. Most lehet sajnálkozni, hogy miért nem volt ilyen korábban, de inkább örüljünk, hogy a két magyar fiú történelmet írt. Ha a régi szabályok lennének érvényben akkor egyikük itthonról nézte volna az olimpiát.

Kopasz Bálint (balra) és az ezüstérmes Varga Ádám ünnepel a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjét követően (fotó:MTI/Kovács Tamás)
Kopasz Bálint (balra) és az ezüstérmes Varga Ádám ünnepel a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjét követően (fotó:MTI/Kovács Tamás)

Szerencsére ezt a már rég aktuális változtatást meghozta a nemzetközi szövetség! A női kajak kettesben is elterveztük a kettős győzelmet, de sajnos itt csak a harmadik és a negyedik hely jött össze.

A bronzérmet a Kozák-Bodonyi duó szerezte, és az ötszörös olimpiai bajnok, Kozák Danuta a futam után nagyon el volt keseredve.

Ő még két számban indul, egyesben és négyesben.

Előbbiben többek között Csipes Tamara ugyanúgy ellenfele lesz, mint párosban, viszont a négyesben együtt harcolnak majd (Bodonyi Dórával és Kárász Annával kiegészülve). Vagyis a Csipessel egy hajóban a negyedik helyre érkező Medveczky Erikán és a ma 200-on  a hatodik helyen végző Lucz Dórán kívül még minden Tokióban lévő kajakos hölgyünket látjuk. Ennél jobban aligha kezdődhettek volna a kajak-kenu döntők! És csak a harmadán vagyunk túl, még nyolc finálé vár sportolóinkra.

Lőrincz Tamás a csúcson fejezte be, testvére szintén olimpiai bajnok lehet

Lőrincz Tamás viszont befejezte. Nemcsak az olimpiai szereplését, hanem az egész pályafutását.

Aranyéremmel!

Egy sikerekben gazdag karrier ért véget a távoli Tokióban. A jövőben már a civil életére koncentrál a nagy bajnok. Illetve előtte még arra, hogy testvére, Viktor is olimpiai bajnok legyen. Ő is bekerült a fináléba a saját súlycsoportjában, és ha ő is aranyat szerez akkor már a jövő héten lehet írni a forgatókönyvet egy róluk szóló filmhez. És nemcsak Magyarországon.

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok! (fotó:MTI/Illyés Tibor)
Lőrincz Tamás olimpiai bajnok! (fotó:MTI/Illyés Tibor)

Berecz Zsombor második – magyar ezüstérem vitorlázásban!

Arról is lehetne filmet forgatni, hogyan lesz egy olimpián ezüstérmes egy olyan ország sportolója, melynek határaitól minimum 5-6 órát kell utazni a legközelebbi tengerig. Ahol van egy gyönyörű, közepes méretű tó, és néhány kisebb. Ebben a közegben élve lett a világ második legjobb vitorlázója Berecz Zsombor egy tradicionális, ám most búcsúzó hajóosztályban. Ezzel

ő lett minden idők legeredményesebb magyar vitorlázó olimpikonja, ma reggelig ugyanis csak egy bronzérem jutott ennek a sportágnak az ötkarikás játékokon.

Zsombor a második helyen várta az utolsó futamot, nagyon kellett vigyáznia, hogy megtartsa ezt a helyét, mert az előrelépésre nem sok esély látszott. A második hely egy pillanatig nem forgott veszélyben, sőt a verseny bizonyos részeiben annyival előzte meg az éllovast (a későbbi olimpiai bajnokot), hogy még az aranyérem is elérhetőnek tűnt. Ám a végén Giles Scott annyira megközelítette, hogy Zsombor ezüstérmes lett, viszont megnyert az utolsó, ún. éremfutamot. Óriási bravúr ez!

A döntőbe jutásért küzdhet a női vízilabda-válogatott

Óriásit játszott női vízipóló-válogatottunk is. A sportág tanítómestereit végig vezetve győzték le Bíró Attila lányai. Ezzel sorozatban a negyedik olimpián is elődöntősök. Érem még a női szakágban nincs, ha a csütörtökön 12.50-kor kezdődő találkozón a lányok legyőzik Spanyolországot, akkor ők is történelmet írnak.

A szombati fináléban pedig az az Egyesült  Államok lehet az ellenfél, mely ellen győztek a mieink a csoportban. Ennyire ne szaladjunk (stílszerűen szólva: ússzunk) azért előre, bár a hollandok elleni győzelem után a csapat egyik erőssége, Gurisatti Gréta a következő felirattal díszített magyar zászlóval  ünnepelt:

Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?

A magyar női vízilabda-válogatott atokiói olimpia negyeddöntőjében játszott Magyarország – Hollandia mérkőzésen (fotó: MTI/Kovács Tamás)
A magyar női vízilabda-válogatott atokiói olimpia negyeddöntőjében játszott Magyarország – Hollandia mérkőzésen (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Öt érem egy napon!

Öt magyar érem született az olimpia második hetének második napján. Pontosabban hat, mert Lőrincz Viktor is ma szerzett érmet, viszont holnap derül ki, hogy milyen színű lesz az. „A holnap egy másik világ” – énekelte Charlie, és azzal majd egy kicsit később foglalkozunk, most rögzítsük, hogy milyen helyezéseket értek még el sportolóink ezen az „aranyos” napon.

Birkózásban Szőke Alex 5. lett, Sastin Marianna az első körben, Korpási Bálint a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget. A gerelyhajító, Szilágyi Réka és az 1.500-on futó Szögi István nem jutott túl a selejtezőjén, Szűcs Valdó viszont 110 gáton elődöntőbe futott.

Nyitókép: A férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának aranyérmese, Lőrincz Tamás, MTI/Illyés Tibor

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2021. augusztus 04. 16:16
Ez valami google fordítás?
Saksafar
2021. augusztus 04. 07:00
Szegény fanyalgók, csak jönnek az érmek, pedig milyen jól lehetne bizonyítani, hogy Orbán feleslegesen támogatja kiemelt helyen a sportot. Így meg bakfitty?
Bernard
2021. augusztus 04. 07:00
Az én napom is bearanyoztátok. Nagyon köszönöm.
packó_
2021. augusztus 04. 03:37
Annyira jó arcuk van ezeknek az érmeseknek! Valamennyivel szívesen leülnék beszélgetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik