Az élről buktatta el a tökéletesen vívó öttusázónő olimpiáját – a lova...

2021. augusztus 6. 13:20
Az olimpia legfelkavaróbb pillanata. Annika Schleu élete vívásával vezetett öttusában. Aztán a lova mozdulni sem akart.

A német Annika Schleu a világ öttusa élmezőnyében a gyengébb vívók közé számít.

De mindenkinek, aki elég ideig vív, kijár egy-két ún. nap az életében. Főleg párbajtőrben látni ilyet, amikor a hegy magától találja meg az ellenfelet. A jelenség idegrendszeri háttere még annyira sem ismert, mint a Simona Biles kapcsán előkerülő twisties-é. A szerencsés általában csodának éli meg, és a sok-sok munkának tudja be. Ilyen napja volt a Siklósi Gergelyt a döntőben megverő franciának férfi párbajtőr egyéniben.

És ilyesmibe talált bele a német Annika Schleu a női öttusa olimpiai elővívó napján, tegnap.

Schleu olimpiai rekordot vívott össze, 29 győzelem mellé 6 vereséget gyűjtött csak be. Világrekordot pedig nincs sok értelme számontartani, mivel elsősorban mezőnyfüggő az eredmény. Másodsorban pedig formafüggő, és még a világbajnokságok is félig az olimpiai felkészülés részei az olimpiai eszmét legszentebb formában megtestesítő sportágban.

Lényegében soha nem látott kezdés tehát, miközben Schleu a többi számra építi az öttusáját. 2018-ban úgy lett világbajnoki ezüstérmes egyéniben, hogy nyolccal kevesebb győzelme volt vívásban, ami a futásra vetítve hatalmas, 48 másodperces különbség.

Komoly esélye volt az aranyra. Az érem futásban leadhatatlannak tűnt – persze a lövészetbe mindig bele lehet gabalyodni.

A mai napon az úszáson szokás szerint átestek, nagy átrendeződést most sem hozott. A bónuszvívás egy érdekes rendszer, jó látvány, de a versenyre nézve téttel a mai napig nem tudták megtölteni.

Amikor már csak a lovaglás és a lövészettel kombinált futás volt hátra, Schleu 24 pont (futásra számítva: 24 másodperc) előnnyel állt a mezőnnyel szemben, amit ráadásul egy gyengébb futó, Batashova vezetett.

A ló, amit Schleu a sorsolásnál kapott, már az első fellépésénél lenullázta a 2017-es egyéni világbajnok oroszt, Gulnaz Gabajdullinát. De neki hajlandó volt elindulni legalább a pálya elején, aztán vált mozdíthatatlanná. A németnek azonban zokogva kellett tudomásul vennie már a pálya bejáratánál, hogy egy nehézfejű lovon megy el élete esélye. Ami pont egy olimpián adatott meg.

Az egész játékok egyik legmegrázóbb képsora lesz Schleu reményvesztett küszködése.

Schleu óriási dicséretére legyen mondva, rá tudta venni a csökönyös, talán kicsit ijedt lovat a pálya megkezdésére, de az első verőhiba után nem volt elkerülhető a kicsengetés.

A két kiszámíthatatlan számban, a vívásban és a lovaglásban, egy történelmi jó lábbal kelés után a létező legnagyobb törés jött el tehát Schleunek. Amik hosszútávon nyilvánvalóan kiegyenlítik egymást, de az szinte példátlan, hogy ilyen kilengéssel egyetlen öttusán belül, egy olimpián.

A görögöktől kaptuk a drámát és az olimpiát is. Mindkettő tulajdonképpen a véletlenek szokatlan összjátéka. Mai tudásunk szerint az emberi lét is az.

A későbbi olimpiai bajnok Kate French előtt 40 ponttal, 40 futómásodperccel vezetett a lovaglás előtt Annika Schleu.

Kovács Sarolta egyetlen verőhibát vétett lovaglásban, végül bronzérmet szerzett. A lovaglás előtt Kováccsal azonos pontszámmal álló, világranglista vezető, még junior Gulyás Michelle élete első olimpiája a lovagláson ment el.

Borítókép: Marijan Murat / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gulyás járhatott volna rosszabbul is,persze így is bukta az érmet. De ő lecserélhette a korábban szintén 0 pontot menő lovat egy olyanra, amivel nagy nehezen legalább végig tudott menni a pályán, a német csaj lova meg hiába ment szintén 0 pontot korábban egy orosz csajjal, ő ugyanazzal ment. Nem hinném hogy önszántából. Csak érdekességképpen.Ha Schleu legalább annyi pontot szerez a lovaglásban mint Gulyás, 3 lett volna.

Van lehetőség arra, hogy kérje előre a lova lecserélését, ha az előtte kétszer ledobta a korábbi lovasát. Kovács Saci szerencsére élt ezzel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés