Ezt kiszurkoltuk!

Hat aranyéremmel zár a magyar csapat Tokióban!

2021. augusztus 7. 17:49

Írta: Edvi László
Lenyűgöző teljesítménnyel lett olimpiai bajnok a magyar női kajaknégyes, történetében először olimpiai dobogóra állhatott női vízilabda-válogatott. A magyar küldöttség ezzel megszerezte a 19. érmét.

Öt éve, a riói olimpián a nyolc magyar aranyéremből hetet hölgyek szereztek. Most az utolsóelőtti napig egyet sem értek el a szebbek nem képviselői, de már a játékok kezdete előtt is az egyik legbiztosabb aranyesélyesnek gondoltuk a női kajaknégyest. A lányokban nem is kellett csalódnunk! Két helyen változott a hajó összetétele a 2016-oshoz képest, Kozák Danuta és Csipes Tamara maradt, bekerült Bodonyi Dóra és Kárász Anna.

A végeredmény viszont ugyanaz lett, mint Szabó Gabriellával és Fazekas-Zur Krisztinával a legutóbbi játékokon. A női kajakban átalakulnak az erőviszonyok, ma már nem a német hajókat kell figyelnünk, mint az elmúlt évtizedekben. Megjött viszont ez az Új-Zéland-i hölgy, Lisa Carrington, aki péntek reggelig úgy idegesített minket, mint annak idején a (kelet)német Birgit Fischer.

Szerencsére még a nagy Lisa sem alkalmas arra, hogy egyedül megnyerjen egy négyest, sőt még a dobogóra sem tud juttatni. De nem miatta nyert a magyar hajó! Hanem a négy hölgy különleges képességének köszönhetően. Továbbá azért, mert

nagyszerű csapatot alkottak ők, és túlléptek azon, hogy a hét eddigi részében Tamarán kívül a többiek elégedetlenek voltak a teljesítményükkel.

Most odaálltak, és megcsinálták! A hatodik tokiói arany egyben Kozák Danuta hatodik olimpiai aranya. E téren ő a legeredményesebb magyar hölgy az olimpiák történetében. 

Magyarország így hat aranyéremmel zárja a XXXII. nyári olimpiát, ennél több első helyet 14 alkalommal szerzett. Az éremtermés az újkori játékokat  tekintve átlagosnak mondható, a XXI. században viszont kimagasló. Ugyanis a kajaknégyes aranya volt az idei olimpián a 18. érem, és ennél ebben az évezredben többet még nem szerzett a magyar küldöttség. Ennyit is csak 2008-ban, Londonban, de ezen a téren csak rövid ideig volt holtverseny a két olimpia között, ugyanis magyar idő szerint reggel megszületett a 19. érem is. Méghozzá egy történelmi bronz, ugyanis

a magyar női pólósok három negyedik helyezést követően először állhattak olimpiai dobogón!

Furcsa játékokat zártak a lányok-asszonyok. A szereplést egy oroszok elleni döntetlennel kezdték, majd legyőzték a verhetetlennek hitt Egyesült Államokat. Az utóbbi úgy nyerte meg az olimpiát, hogy más válogatott meg sem tudta szorítani. A döntőben például úgy ütötte ki Spanyolországot, ahogy 2017-ben a Margitszigeten a vb fináléjában. Magyarország viszont az amerikaiak bravúros legyőzése után Japán ellen három negyeden át, Kínával szemben pedig az egész mérkőzésen szenvedett.

Ezt követte a negyeddöntőben egy remek teljesítmény Hollandia ellen, majd az elődöntőben küszködés Spanyolországgal. Ma az oroszok elleni második (lényegesen fontosabb!) találkozó pedig győzelmet, és történelmi érmet hozott. Sok értelme nincs megemlíteni, de tény: ha a csoportban nem kap ki a csapat Kínától, akkor másik ágra kerül, és az elődöntőben találkozik a ma legyőzött oroszokkal, akikkel szemben nyilván ugyanezt a meccset játszotta volna csütörtökön. Aztán a döntőben az amerikaiakkal csatázik. Ám ez tényleg csak spekuláció, ünnepeljük inkább a női pólósok első, a magyar küldöttség 19. tokiói érmét!

Szombaton további négy olyan helyezést könyvelhetett el küldöttségünk, mely közel volt az éremhez. A magyar birkózó-válogatottat képviselő Muszukajev Izmail és a Balla Virág-Takács Kincső kenupáros az ötödik helyen végzett, az öttusázó Marosi Ádám a hatodikon, továbbá a férfi kajaknégyes a hetediken. A másik öttusázó, Kasza Róbert 26. lett.

Nyitókép: Az aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a női kajaknégyes, MTI/Kovács Tamás

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés