Bearanyozták az elmúlt két hetünket olimpikonjaink

2021. augusztus 9. 1:50

Írta: Edvi László
Van, aki úgy szerepelt, ahogy vártuk tőle. Van, aki jobban. Van, aki meglepett minket, de még a kevésbé sikeresek is büszkék lehetnek, hogy tisztességgel képviselték Magyarországot. A 16 csodás nap után idézzük fel a legnagyobb diadalainkat! Összefoglalónk.

Hat aranyérem. Sok vagy kevés?

Döntse el mindenki, hogy többet várt vagy kevesebbet! Ám a 20 éremmel biztos, hogy mindenki elégedett.

Milák Kristóf aranyérmében mindenki biztos lehetett. 200 pillangón ő verhetetlen. Szilágyi Áron is korszakos zsenije „szakmájának”, de mivel ő úgy küzd a győzelemért, hogy valaki szemből érkezve próbálja meggátolni azt, az ő helyzete nehezebben kiszámítható. Ám sorozatban a harmadik olimpián sem sikerült senkinek legyőzni.

A birkózó Lőrincz Tamás Szilágyihoz és Milákhoz hasonlóan esélyesként érkezett, de az ő sportjában még több a bizonytalansági tényező.

Ezt bizonyította a szintén első helyen kiemelt öccse, Viktor, ám Tamásnál bejött a papírforma. A kajak-kenu különítménytől pedig mindenki kb. három aranyat várt. Plusz-mínusz egy. A női kajak négyesben mindenki biztos volt, a másik két diadalról már megoszlottak a vélemények. Végül Kozák Danutának és Csipes Tamarának nem lett több első helye, ehelyett

a leggyorsabb és a legkitartóbb kajakos férfinek járó aranyérmet hozta haza magyar sportoló, Tótka Sándor és Kopasz Bálint személyében.

A dobogósok közül a legfurcsább az ezüstérmesek helyzete. Mert ők azok, akiknek csak egy vetélytársat kellett volna maguk mögé utasítani a még nagyobb sikerért. Ezúttal az az érdekes helyzet állt elő, hogy mind a hét második helyen végző sportolónk örülhetett. Mert

valamennyien megszerezték az ezüstérmet, és nem elbukták az aranyat.

Aki nem így gondolja, kérdezze meg milyen érzés volt a dobogó második fokáról nézni a győztes örömét annak idején Hajtós Bertalannak, Güttler Károlynak, Imre Gézának, vagy a 2000-es olimpián szereplő női kézilabda-csapat tagjainak. Mi szurkolók sem felejtjük, hogy őket milyen pici választotta el az első helytől. Most ilyen drámákat nem kellett átélni sem szurkolónak, sem sportolónak. A hét ezüstérmes közül öt futamban szerezte medáliáját, Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf úszásban, Varga Ádám és Csipes Tamara kajakban, Berecz Zsombor vitorlázásban. 

Ez egészen más, mint elbukni az aranymeccset!

Ez utóbbit a vívó Siklósi Gergelynek és a birkózó Lőrincz Viktornak kellett elszenvednie, de az ő kezükben sem volt ott az aranyérem.

A bronz pedig sokszor győztes mérkőzéssel érkezik. Milyen jó volt nézni ( ha már az első hely lehetősége elúszott) a két vízilabda-csapatunk diadalát a harmadik pozícióért vívott találkozón! Vívóink is jól forgatták a kardot, szúrtak-vágtak vele az utolsó találkozójukon a németek ellen. Örömmel láttuk a dzsúdós Tóth Krisztián győzelmét is az orosz Igolnyikov ellen. Harmadik helyezettjeink közül egyedül a karatés Hárspataki Gábor fejezte be az olimpiát vereséggel, de ebben a sportban ilyen a lebonyolítás. És talán csak az akkor még ötszörös olimpiai bajnok, Kozák Danuta tűnt szomorúnak a kajak kettes után. Szerencsére hamar jobb kedvre derült a négyessel aratott győzelme után. Az öttusázó Kovács Sarolta pedig gyermeki örömmel nyilatkozott a bronzot érő futása után.

Hasonlóan boldogan értékelte a negyedik helyet a nyílt vízi úszó, Olasz Anna és a hegyikerékpáros Vas Kata Blanka.

Két varázslatos ifjú hölgyről van szó, utóbbi biztosan sok fiatallal szerettette meg az itthon alig ismert sportját.

Előbbiről meg csak azért nem mondható el ugyanez, mert úszni szinte mindenki tud, ám ki bírja ezt Annához hasonlóan 10 km-en keresztül? A medencében három kedves (de egyáltalán nem régi) ismerősünk, Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid szerzett még negyedik helyet, a páston Márton Anna, továbbá még négy kajakos: Kozák Danuta, Csizmadia Kolos, továbbá a Nádas-Kopasz és a Csipes-Medveczky páros.

A negyedikek már egyáltalán nem biztos, hogy boldogok voltak, ahogy az ötödikek között biztos, hogy szomorú sportolókat is találhatunk. Háromszoros olimpiai bajnokunknak, Hosszú Katinkának sajnos ez volt a legjobb helyezése Tokióban, és talán a fiatal sportlövő Péni István is többet várt magától.

Az úszók közül a férfi 4x100-as váltó és Telegdy Ádám elégedett lehet az ötödik hellyel, akárcsak a Balla-Takács kenu duó.

A Magyarországot küzdősportban képviselő olimpikonok közül négy is ötödik helyen végzett. Ők úgy jutnak ebbe a pozícióba, hogy egy korábban elveszített mérkőzés után a bronzcsatát is elbukják, és ez nem lehet öröm. Salim Omarról, Muszukajev Izmailról, Pupp Rékáról és Szőke Alexről van szó. Utóbbit az vigasztalhatja, hogy a végső csatákig vezető úton bemutatott egy olyan mozdulatot, melyre mindenki emlékszik majd, aki laikusként nem azt várja a birkózástól, hogy két ember tologassa egymást, hanem a gyerekkorából a térről ismert mozdulatot szeretné élvezni.

 

A tíz negyedik és kilenc ötödik hely mellett érdekes, hogy csak három sportolónk szerzett hatodikat.

Ennek egyik magyarázata, hogy küzdősportokban nincs ilyen pozíció. A kajakozó Lucz Dóra, az úszó Mihályvári-Farkas Viktória és a korábban már olimpiai bronzérmet nyerő öttusázó, Marosi Ádám húzott-úszott-futott ilyen pozícióba. Talán ők is elégedettek a helyezésükkel, mert kevés magyar ember mondhatja el magáról, hogy valamiben ő a világ deklaráltan hatodik legjobbja.

 

Akik nem tudtak bejutni az első hat közé sportágukban, azok is mind büszkék lehetnek, hogy ott voltak Tokióban.

Hosszan lehetne sorolni a hatodik helynél rosszabb pozícióban végzőket, akik messze felülmúlták önmagukat. Ám csak egy olyan sportembert, pontosabban szakvezetőt szeretnék kiemelni, aki legalább olyan emlékezetes dolgot produkált, mint a pontszerzők. Dr. Urbán Ákosról van szó, aki a gyaloglóknál edző, és aki elcsukló hangon, a meghatottságtól a sírással küszködve értékelte két tanítványa teljesítményét. Az egyik a 17-ik, a másik a 20. helyen ért célba. Az ilyen megnyilvánulásoktól is felejthetetlen egy olimpia.

Nyitókép: tűzijáték a tokiói nyári olimpia záróünnepségén az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 8-án.
MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés