A Fradi csodát tett Prágában - helyszíni beszámolónk

2021. augusztus 10. 22:59

A Ferencváros tíz emberre olvadva is kibírta a brutális nyomást Prágában, és mivel csak 1-0-ra kapott ki a Slavia vendégeként, 2-1-es összesítéssel bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája rájátszásába. A zöld-fehérek egyetlen párharcra vannak attól, hogy újra az elitliga csoportkörében szerepeljenek.

2021. augusztus 10. 22:59
null
Czövek Oszkár

Czövek Oszkár (Prága)

Az, hogy a Ferencváros – sorozatban a harmadik idényben – nemzetközi kupasorozat csoportkörében szerepelhet, már az előző körben, a Zalgiris Vilnius kiütésével biztossá vált. A zöld-fehérek ráadásul négy győzelemmel jutottak el a Slavia elleni párharcig, a litván bajnok előtt a koszovói Pristinát is oda-vissza verték.

A zsinórban három bajnoki címet behúzó csehek ellen múlt héten folytatódott a sikersorozat, egy öngóllal és Ihor Haratin tizenegyesével 2-0-s előnyt harcolt ki a Fradi a Groupama Arénában.

Hogy valójában mekkora fegyvertény ez: a Slavia az előző idényben negyeddöntőig jutott az Európa-ligában,

az egyenes kieséses szakaszban előbb a 2016-ban Premier League-győztes Leicester Cityt, majd a skót rekordbajnok Rangerst búcsúztatta, míg az Arsenallal idegenben 1-1-et játszott.

A prágaiakat olyannyira hidegzuhanyként érte a budapesti kudarc, hogy az előzetes tervekkel ellentétben

halasztást kértek a hétvégi, Sigma Olomouc elleni bajnokira, holott már a jegyeket is árusítani kezdték.

Az FTC korábban jelezte, hogy rá szeretne pihenni a visszavágóra, a Mol Fehérvár vendégeként szeptember 22-én pótol.

A Slavia vezetőedzője, Jindrich Trpisovsky az első meccset követően kiemelte, hasonlóan fanatikus biztatással korábban sohasem találkozott, játékosai öt-hat méterről nem értették egymás szavát.

A Fradi félelmetes táborára a visszavágón nem támaszkodhatott,

az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében ugyanis a nemzetközi kupák nyári selejtezőjében vendégszurkolók a vírushelyzet miatt nem utazhatnak. Az FTC közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy amennyiben lennének olyan drukkerek, akik mégis jegyhez jutnak, úgy beléptetésüket a helyi szervezők és hatóságok megtagadhatják.

Ennek ellenére szép számban vették Prága felé az irányt: a csapat szállodája előtt kiadós énekléssel alapozták meg a hangulatot,

de a stadion környékén sétálva is lehetett magyar szót hallani.

Hazai szurkolóból tizenötezer is helyet foglalt a 2008-ban átadott Sinobo Stadionban, amely a számos BL- és El-mérkőzés mellett a két sorozatot megnyerő együttes csatájának, UEFA Szuperkupának is adott már otthont: a Bayern München 2-2 után tizenegyesekkel győzte le a Chelsea-t 2013-ban.

A képen: a Sinobo Stadion. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: a Sinobo Stadion. Fotó: Czövek Oszkár

Peter Stöger meglehetősen óvatosan fogalmazott a keddi visszavágót felvezető sajtótájékoztatón. A Ferencváros vezetőedzője szerint a passzaiknak „tisztábbnak”, pontosabbnak kell lenniük, és mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adott a győzelemre. Eldar Civic korábban nyolc évet húzott le a Slavia legfőbb riválisánál, a Sparta Prahában, és a bosnyák balhátvéd már csak ezért is kőkemény küzdelemre számított.

A Fradi a Rammstein német rockzenekar Du Hast című számára, egyúttal hatalmas füttykoncert kíséretében vonult ki melegíteni.

Ami a vendégkezdőt böngészve azonnal szemet szúrt: Stöger a biztonságra alapozva az ötvédős játékrendszert választotta, míg a kirobbanó formában futballozó Ryan Mmaeet a kispadra nevezte, elöl a Kristoffer Zachariassen, Tokmac Nguen, Myrto Uzuni hármasnak szavazott bizalmat.

Fotó: Czövek Oszkár
Fotó: Czövek Oszkár

Az első félidőben mindkét kapunál alakult ki helyzet, de gólnak csak a Slavia örülhetett, Lukás Masopust vágta a labdát Dibusz Dénes hálójába a csereként beállt Abdallah Sima villámgyors elfutása és pontos centerezése után. A lelátó felrobbant, a hazai csapat még nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, a legjobbkor jött a szünet.

Fotó: Czövek Oszkár
Fotó: Czövek Oszkár

A sokszor bizonytalan Samy Mmaee nem folytatta, Adnan Kovacevicnak kellett stabilizálnia a védelmet. A prágaiak mégis lendületben maradtak, az FTC csak pillanatokra tartotta meg a labdát, többször Dibusznak kellett védenie. A mellettem ülő

ukrán újságíró nem tudott betelni honfitársai, Haratin és a padról beszállt Olekszandr Zubkov teljesítményével,

előbbit szüntelen Anatolij Timoscsukhoz, a Bayern Münchenben négy évet lehúzott középpályáshoz hasonlítva. Lassan, nagyon lassan mozdult az óramutató, főként azt követően, hogy Civic öt perc alatt két sárga lappal kiállíttatta magát.

A Ferencváros azonban hősiesen küzdve kibírta a brutális nyomást, és már csak egy lépésre van attól a bravúrtól,

hogy a tavalyi menetelést megismételve újra a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepeljen. Ehhez a svájci Young Boyson keresztül vezet az útja. A rájátszást jövő héten idegenben kezdi a Fradi, majd újabb egy hétre rá sorsdöntő visszavágó az Üllői úton.

 

A nyitóképen: A Ferencváros játékosai ünnepelnek a Bajnokok Ligája-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Slavia Praha - Ferencváros visszavágó mérkőzésen Prágában. Az előző idényben csoportkörös Ferencváros továbbjutott, miután az előző héten házigazdaként 2-0-ra megnyert első mérkőzést követően 1-0-ra kapott ki a Slavia Praha otthonában. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darázs
2022. június 05. 06:05
a lényeg: a Fradi ledöntötte a vörös csillagot
VakzKommondor
2022. június 05. 06:05
Valaki elmondja hogy ez a fradi mitől magyar csapat? Tőlunk lopják rá a pénzt? Ennél még a lipcsépen is több magyar van. Sőt durvábbat mondok a 100 milliárdokkal kitömött puskás labdarugó nevelő akadémián , (érts dilettás tolvajok klubbja) is több magyar játékos van. Pedig ott aztán mindenki c típusú kiégett szerb falábu
DrPepper
2022. június 05. 06:05
A Fradi focicsapata gazdaságilag nyereséges, eltartja magát.
fodor-laci@freemail.hu
2022. június 05. 06:05
Nem minden az anyagiakon múlik! Például az ilyeneket mint te elzárnák valamilyen intézetbe,egyből jobb lenne az emberek közérzete!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik