Roger Federer térdét újra műtik, kétséges, teniszezik-e még

2021. augusztus 16. 15:12

Két éven belül ez a harmadik térdműtéte a svájci zseninek, aki 40 évesen kevéssé valószínű, hogy vissza tud még térni az igazi formájához. Mindenesetre a szándéka töretlen.

2021. augusztus 16. 15:12
null
Balázs Boldizsár

Roger Federer pár órája közzétett videóüzenetében nem hozta nyilvánosságra, melyik térdét érinti a beavatkozás. Ezt a vele és csapatával rendszeres, személyes kapcsolatot fenntartó újságíróknak sem árulta el. Ahogy semmilyen további részletet sem.

Akármelyikkel is operálják, nem ez lesz az első alkalom. 2016-ban a bal térdét műtötték. 2020-ban a jobbat, két alkalommal is.

A korábbi súlyos kihagyásából parádésan tért vissza. Az első komoly versenyét, a 2017-es Australian Opent megnyerte – egy örök időknek szóló döntőben verve Rafael Nadalt. Annak a meccsnek az utolsó öt gémében 36 évesen, fél év lábadozás után Federer az egyik legtökéletesebb teniszt mutatta be, mióta világ a világ.

Öt év várakozás után volt ez akkor az első Grand Slam győzelme. Amit sokad- vagy utóvirágzása során még kettő követett.

Egy évvel rá, hogy visszatért első térdműtétéből, ő lett az első férfi, aki 20 Grand Slamet nyert. Azóta ebben Rafael Nadal és Novak Djokovic is utolérte; pillanatnyilag ők hárman holtversenyben állnak az örökranglista élén.

Ellenben a második, 2021-es visszatérése kimondottan döcögősre alakult. Ha a mostani bejelentést a szakasz lezárásának tekintjük, akkor kijelenthető, hogy sikertelenre.

Hiába tolták el idén az Australian Opent, Federer teste nem állt még készen. Továbbá a családját sem akarta kitenni a szigorú karanténszabályok okozta apahiánynak. Márciusban, tizenöt hónap kihagyás után két közepes versenyre ment volna el. Az elsőn egy győzelem után kiesett, a másodikat lemondta. Májusban játszott egy salakos felvezető tornát odahaza Svájcban: az első meccsén kikapott. A Roland Garroson kínkeservvel, de fél szettekig jól, bizonyos labdamenetekben továbbra is ámulatbaejtően játszva eljutott a második hétig. Ahol visszalépett, Wimbledont, mint a fő esélyt szem előtt tartva.

A legsikeresebb tornáján, Halléban megszenvedett egy selejtezőből érkező játékossal, majd kikapott a jövő egy nagy ígéretétől, Felix Auger-Aliassimetól. A kedvenc tornáján, a teniszvilág legfontosabbján, Wimbledonban negyeddöntőbe jutott. A kihagyása óta először. A legjobb nyolc között azonban egy kétségbeejtő vereséget szenvedett a lengyel Hubert Hurkacztól. Az utolsó szettet, amit 0-6-ra vesztett el, csak nagyon szenvtelen idegrendszerrel lehetett végignézni bárkinek, aki szereti a teniszt.

Az olimpiát kihagyta. Mostani bejelentése biztossá tette, idén nem látjuk már játszani. Azzal kapcsolatban, hogy valaha még igen-e, azt mondta: kis reménysugarat lát, meg szeretné próbálni, de tévképzetei nincsenek.

40 éves, ez lesz a negyedik térdműtétje. Egy egyre inkább fizikálissá váló sportágba kellene megpróbálnia visszatérni, ahol az idény nagy részét már nem puhább, természetes borításon (füvön vagy salakon), hanem lényegében betonon, keménypályán játszák.

Federer négy gyerek apjaként azzal az első számú céllal műtteti meg magát, hogy aktív éveket tölthessen majd el most 12 éves lány- és 7 éves fiúikreivel. Svájci létére nem síelhetett, teste óvásából, egész profi karrierje során.

A koronavírus miatt átalakított számítással a régi pontjai eddig igazságtalanul kevéssé koptak ki a világranglistáról. Mostani kihagyásával viszont már egész biztosan nagyon hátra fog csúszni, mire visszatérhet. Ez elsősorban nehezebb sorsolásokat jelent – minden tornán.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Federert igazi pompájában utoljára a 2019-es wimbledoni döntőben láttuk utoljára. Addig, ameddig két meccslabdához nem jutott Novak Djokovic ellen. Az azt a vereséget megbosszuló világbajnoki meccsük 2019 végéről, és a 2020-as félig sérülten végigverekedett Australian Open már inkább tűnik egy utózöngének; az idei éve pedig keserűbbre sikerült, mint azt a tőle habkönnyű varázsláshoz szokott teniszközönség be tudná fogadni.

Remény leginkább arra mutatkozik, hogy Federer egy búcsútornára még össze tudja eszkábálni az izületeit. Hogy ez bemutatótorna lesz-e, vagy a 2022-es wimbledoni, nem tudni. Az utolsó meccsének utolsó szettje, a Hurkacz elleni 0-6 óvá intheti az utóbbitól.

Fotó: Shuhei Yokoyama / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palika1955
2021. szeptember 07. 19:14
Én elismerem különleges tehetségét, de a pénz iránti kapzsisága mérhetetlen. Svájc egyik leggazdagabb személye lett, ideje permanensen visszavonulni.
monuskaroly
2021. szeptember 05. 22:51
Mit kapott már az a térd, az a váll, az a könyök? Szép, hosszú pályafutás volt, 40 évesen vissza lehet már vonulni.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. augusztus 22. 00:19
Tipikus proli irigység süt belőled, te friss reges barom. X
MartyMcFly1985
2021. augusztus 18. 11:49
2019-ben 93 millió dollár jött neki a szponzor pénzekből, szóval még növekedett is 2020-ban úgy, hogy csak egy tornán indult, szóval nem esett ki neki emiatt. Kérdés persze mennyi esik ki, ha hivatalosan visszavonul. Szegény. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik