Szoboszlai visszatér! Anglia következik.

2021. augusztus 25. 14:26
Marco Rossi szövetségi kapitányunk kihirdette az Anglia, Albánia és Andorra elleni világbajnoki sejetezős keretet.

Nagyon keveset változtatott a szakmai stáb azon a kereten, ami a nyári Európa-bajnokságon messze túlteljesítette az elvárásokat. A Németország elleni kis híján világszenzáció után már azt is el lehetett kezdeni hinni, hogy köze van a realitáshoz a magyar válogatott eredményeinek. Annak, hogy nagyjából 10 percet voltunk hátrányban Portugália, Franciaország és Németország ellen összesen. Annak, hogy nagyjából 10 percre voltunk tőle, hogy továbbjussunk a labdarúgás történetének egyik legkeményebb csoportjából.

Ezt az illúziót kéne fenntartani a jövő csütörtöki vb-selejtezőn Anglia ellen a Puskás Stadionban. Egy döntetlennel lépéselőnybe kerülhetnénk a második, pótselejtezős helyért Lengyelországgal szemben. Egy pimaszabb eredménnyel akár egészen pofátlan gondolataink is támadhatnának a selejtezőcsoport fél távjához közledve.

Három nappal rá, szeptember 5-én, Albánia ellen idegenben a legveszélyesebb banánhéjon nem szabad elcsúsznunk.

Andorrát meg kell vernie annak, aki világbajnokságon szeretne szerepelni, szeptember 8. Rossi alatti hatalmas előrelépés, hogy mi nem szeretnénk, akarunk.

Mi sok millióan, nekik kell leginkább:

Kapusok

Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

A frissen két gyermekes édesapa Gulácsi Péter természetesen ott van a keretben. A családi munkamegosztásban csak egy valamiből vonja ki magát munkájára hivatkozva, az éjszakai keléseket felesége vállalja. Így nincs mi hátráltassa a formáját, a boldog emberek pedig több boldogságot képesek adni.

Hátvédek

Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Hajduk Split), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce), Tamás Márk (Slask Wroclaw)

Bekerült a keretbe életében először Tamás Márk, a Slask Wroclaw ballábás középhátvédje. A 27 éves Tamás Lengyelországban gyakran játszik háromvédős rendszerben, ami lassan alapvetés a modernizálódó válogatottunknál.

Ballábas középhátvédből amúgy jól állunk, még mindig a levegőben van, hogy az EB egyik kiemelkedő magyarja, Szalai Attila a Fenerbachétől is feljebb tud igazolni. A Dortmund tehet érte le 20 millió eurót. 

Középpályások

Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (AC Pisa), Loic Nego (Fehérvár), Schäfer András (DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

Rejtélyes sérülései után visszatér a válogatottba Szoboszlai Dominik! Felesleges mondani, micsoda értéke ő a magyar focinak. De talán nem kártékony, ami hatalmas előrelépés az elmúlt évtizedek pszichikai teherbíróképességét illetően.

A Stuttgartnak lőtt friss duplája valami csoda, lassan Beckham-szintű lövőtechnikáról beszélhetünk – és Szoboszlai sok minden mást is nagyon tud. (Lásd Izland elleni szólógól.)

Támadók

Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)

Három év után ismét meghívót kapott Sallói Dániel, aki pillanatnyilag az egyik legnagyobb formában lévő magyar focista. Már csak azért is, mert az utóbbi évek során nagyon megerősödő amerikai bajnokság a rájátszáshoz közeledik, ellenben a végjátéktól egy szezonra lévő európai focival.

Sallói egyre élesedő ellenfelekkel szemben nyújt meccsek óta stabil teljesítményt. Egy szűk hete a 92. percben mentett pontot a tizenhatos sarkáról, két blokkoló védő mellett a rövidre eldugott góljával. Beválaszották a liga All-Star csapatába, és második helyen áll a góllövőlistán 20 meccsen 12 góllal.

Tizenkettedikek

Az Anglia elleni meccset szeptember 2-án, csütörtökön, 20.45-kor játsza a magyar válogatott, telt ház előtt. 

Marco Rossi a mai keretbejelentő sajtótájékoztatón szinte kérlelte a szurkolókat, tartózkodjanak a kifogásolható bekiabálásoktól. Úgyismint: buzizás, cigányozás. Ha valami élesen eltér attól, ami egy civilizációban, stadionon kívül elfogadható, annak a nemzetközi fociszervezetek jelenlegi álláspontja szerint stadionon belül sincs helye.

Az álláspont vitható, vitatják is sokan a foci társadalmi szelep funkciója mentén érvelve. De mind a FIFA, mind az UEFA érvényt tud neki szerezni. Az EB-n ránk kiszabott három meccses eltiltást a következő UEFA-rendezvényen, azaz a Nemzetek Ligájában töltjük majd le.

Nyitókép: Szoboszlai indul ünnepelni, miután kilőtte az EB-re a magyar válogatottat. MTI/Illyés Tibor

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hagyjuk a hülyítést, a valóságban olyan, hogy MAGYAR FUTBALL - ahhoz viszonyítva, hogy kétszeres VB-ezüstérmes, 3-szoros olimpiai bajnok országról van szó! - nem létezik, halott.
Szoboszlai, most vele fedik el a szemét élősködő vezetők, edzők (szakemberek?!) mocskos ténykedésüket...
Őszintén, minden elismerésem M. Rossinak, de ugyanakkor valahol dühös is vagyok rá, mert nagyszerű sikereivel elfedi a magyar futball haldoklását, azt, hogy az elmúlás napról napra közelebb van.
Természetesen a magyar futballt minden esetben a "magyar futballhoz" - kétszeres VB-ezüstérem, háromszoros olimpiai bajnoki cím - kell viszonyítani.
Az a tény, hogy Magyarországon a lehetetlen kategóriája egy fiatal labdarúgónak a nemzetközi legalsó szint elérése is, az döbbenetes tragédia: nem világklasszis, nem Európa-klasszis szintről beszélek, csak nemzetközi, közép-európai, cseh, szerb, sőt szlovák szintről

A Tokióban sikeres magyarokat vizsgálva, feltűnik, az emberi minőség magas foka.
A felkészülés, a mindennapok szerteágazó organizmusa, mentáltrénerekkel, a fizikai edzés, a kiegészítő testépítés és a többi:
napi 8 órai megfeszített munka.
Megjegyzem: a ma csúcsfutballjában is időben ugyanennyire lenne szükség Magyarországon. Természetesen nem mindet a futballpályán, hanem a tokióiakat követve, a kiegészítő foglalkozásokkal együtt.
És ha már futball: ebben nincs benne az egyéni edzés, amit a játékos magasabb szintre akar emelni, pl. labdakezelés minősége, kapura lövés pontossága, labdaszerzés szabályos keretek között, labdavezetés, cselezés gyorsítása estébék gyakorlása.
Magyarországon, az MLSZ "szakmai" követelményei mellett?
Ez természetesen CSAK MESÉBE VALÓ...
Ami sikerünk van, az kettő összetevőből áll:
külföldön, idegen szakemberek munkája által felhozott magyar nemzetiségű válogatott játékosok 6-8 fő!!! + Marco Rossi válogatott edzőtáborai.
A magyar bajnokság, az OTP Liga technikai, sebességbeli, mentális színvonala, értelme a nullához közelít, lásd a nyári európai kupamérkőzések Puskás A., MOL Fehérvár, de Újpest hallatlanul gyenge, értékelhetetlen "teljesítményét"...
Ezért vagyok én mérges, de erről Marco Rossi tehet a legkevésbé.
Őelőtte mindig megemelem a kalapom, tisztelettel.
És minden válogatott játékos előtt, első helyen: Szalai Ádám.

Meg kell találni a magyar utat, amely eredményes: akár a megyék bajnokságának beindítása, hétfői napokon, a megyeszékhelyeken játszandó meccsekkel, és 23 éven aluli MAGYAROKKAL, kizárólag.
Magyarországnak magyar megoldás kell, mert nálunk a nyugati példa - a piac szűkössége, és tegyük hozzá: a futballirányítás struccpolitikája miatt: NEM LEHETSÉGES.
VÁLTOZTATNI KELL, A NAGYVÁROSOKAT BE KELL ENGEDNI A TIPP-MIX ÉS TV-FUTBALLBA, DE CSAK VILÁGOS FELTÉTELEK MENTÉN.
PL. A VEZETÉSBEN CSAK OLYANOK VEHETNEK RÉSZT, AKIK AZ UTOLSÓ 20 ÉVBEN NEM VOLTAK VEZETŐK, SEMMILYEN SZINTEN.
Ez az első lépés, pályáztatni, de a pályázóknak évente kell bizonyítani, bármikor elküldhetők, vagyongyarapodásukat pedig az ügyészség hivatalból vizsgálja és ahol a könyvelés nem tiszta, azt a vagyonrészt azonnal elvenni, vissza a futballba.
és ezt a pályáztatásnál világossá kell tenni.
Így kell elindulni.
Különben a labdák pár év múlva nem 3, hanem 5 méterekre pattannak el a magyar lábakról, és egy labdaátvétel akkor már 5 méteres körzetet igényel...

Ez már nem ugyanaz a futball.
A fekete bőrű játékosok - tisztelet a nagyon kevés kivételnek, - brutálisan átírták a szabályokat. A bírók - félve a PC-terrortól - nem merték őket büntetni, így mára a párharcok több mint háromnegyede totál szabálytalan.
Ők, a feketék ebben kiválóak, szinte elseprik a valódi futballra szocializálódott fehéreket, ez egy önmagát erősítő folyamatot szül: a fekete még erősebb, a fehér még gyengébb lesz.
Ma ott tartunk, hogy aki érdekes rögbimeccset akar nézni, az európai futballra kapcsol.
Aki pedig futballra kíváncsi, az kikapcsol, esetleg hátérként megnézi a gólokat. Pontosabban: a pontrúgások második labdaérintéseit, amit gólnak csúfolnak.
Puskás, Pelé, Maradona és az ő korosztályuk rúgott még gólokat, ma ez már másként megy.
A Premier Lige-ben: Térdepeltetéssel kezdődik, ütközéses ellökésekkel folytatódik, nyújtott lábas berepülésekkel, majd kapu előtti tömegjelenetekkel végződik.
Ez a futball, amit elfajzott sémik az európai szurkoló arcába nyomnak.

Az Európai Unió bírósága, amikor meghozta a Bosman-ügyben a döntését, azzal befellegzett a valódi futballnak.
Ami azóta van, az - tisztelet a kivételnek - bohócok tragikomédiája, a futballtól, a sporttól rendszeridegen aljasságok tömkelege, azaz: a tiszta sporterkölcs lezüllesztése.
Persze, a bíróság éppen ezt akarta.
A mai futball és a profi show, a politika, a New York-iak kitalálta mélyállam PC letolása a sportkedvelők torkán, szivárvánnyal, buzisággal, lmbtq-kal...

A fordulatnak FEJBEN kellene elkezdődnie.
A mai futball a brutalitásra épül, kompromisszumok nélkül.
Erről a magyar "nevelésű" játékosok, mint a mai futball legalapvetőbb törvényeiről még csak nem is hallottak, ez a gond.
Ezért bénulnak le: fogalmuk nincs, mihez kell tartaniuk mindenképp magukat, mit kell tenniük a pályán.

ÉVTIZEDEK ÓTA, 60-AS ÉVEK...
A magyar futballból többnyire szélhámos, felelőtlen, emberi minőségben nullához közelítő ezrek, tízezrek, sőt, a játékosokon keresztül százezrek élnek meg fejedelmi módon.
DE FIGYELEM, ERRŐL NEM A JÁTÉKOSOK TEHETNEK, a magyar szurkoló ne a játékosokat szidja.
Hanem azokat, akik mögöttük állnak, MLSZ-től, MOB-tól, mindenféle sportszervezetektől kezdve, de legelső helyen a " Labdarúgó Akadémia" nevű szörnyszülöttek irányítóit, szakembereit.
De még ezek előtt a magyar oktatást, pedagógustársadalmat.
De még ezek előtt a magyar szülőket, nagyszülőket.
Médiát.
Szóval, a lebutított, többszörösen tönkretett magyar társadalmat.
És?
Ezt nem lehet megváltoztatni, pozitív irányba fordítani?
Dehogynem.
Csak senki nem akarja IGAZÁN.

A 60-as évektől kezdve a magyar futball kivetett magából mindent, ami becsület, tisztesség, és legelső sorban: munka.
Azt a játékost, aki komolyan vette, az első edzéseken szó szerint lerúgdosták, aljas, sunyi módon kicsinálták, eltüntették a csapatból.
Ez garantálta, hogy a futballban, annak közelében a leggátlástalanabb és legkorruptabb vezetés maradhasson, és ebbe a szakmai munka, az edzői hivatás is belesímult.
Egy Dunai Antal nem kapott munkát Újpesten!!!
De még a szövetségből is eltávolították, hogyisne, az atlantai olimpián szoros meccset játszott a Dunai-féle magyar csapat Romário Brazíliájával...
Így jött létre az a lesújtó állapot, amikor NB I-es "PROFI" játékos úgy kezel labdát, hogy odatartja a lábszárát a labda elé, mint ahogy a buszajtó bezáródik, felfogva az érkezőt.
Lábtartásról kapura lövésnél ismeretlen fogalom, de nem folytatom.

Bocs, de tele van a tokom, nagyon az egésszel, ez ki.aszott nagy szégyen, ami itt folyik futball címén.
Minden tiszteletem Révész Attiláé és Kisvárdáé, Felcsúté, a Pünkösdi ifjúsági tornákért és hasonlók, de:
Szeged, Pécs, Békéscsaba, Diósgyőr, Győr, Nyíregyháza, ...
Viktor is ott dobta el a kalapácsnyelet, amikor a régiekkel akar, a régi módon eredményt elérni, ráadásul 200 fős törzsközönséggel, a Nemzeti Bajnokság első osztályában.
Őrület.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés